Prof.Dr.Sarı; “Pina’lar için Marmara son sığınak”

 

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın konuşmacı olarak katıldığı “Marmara’nın Umudu Pina, Pina’nın Umudu Marmara” açık hava söyleşisi Bandırma Sahil bandında gerçekleşti.. Prof. Dr. Sarı, “Pinalar için Marmara Denizi son sığınak”diyerek,  Deniz çayırlarının korunmasının pinanın yaşamı için çok önemli olduğunun altını çizdi.

 

POLİTİKA / AYNUR ARICAN / “Marmara’nın umudu Pina, Pina’nın umudu  Marmara” açık hava söyleşisi Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın katılımıyla Bandırma Sahil bandında gerçekleşti.. Prof. Dr. Sarı, “Pinalar için Marmara Denizi son sığınak”diyerek,  Deniz çayırlarının korunmasının pinanın yaşamı için çok önemli olduğunun altını çizdi. Bandırma Belediyesi, Bandırma Kent Konseyi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi işbirliğinde “Marmara’nın Umudu Pina, Pina’nın Umudu Marmara” açık hava söyleşisi Bandırma Kristal Çay Bahçesi önünde gerçekleşti. Etkinlikte Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın gerçekleştirdiği Pina Projesi kapsamında Marmara Denizi ekosisteminin hayata döndürülmesi için büyük bir önem taşıyan deniz canlısı pina hakkında konuşuldu. Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat açılış konuşmasında, “’Marmara’nın Umudu Pina, Pina’nın Umudu Marmara’ projesini halkla iç içe anlatmayı hedefledik. Bu sebeple Marmara Denizi’nin kıyısındayız. Nesli tükenmekte olan ‘pina’ mucizesini böyle bir atmosferde bizlere anlatmaya gelen hocamıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Deniz ekosistemini temizlemek için midye ve pina gibi doğal türlerin çoğaltılması gerektiğini söyleyen Dekan Sarı, “Midye çiftlikleri artıyor. Bu denizin filtrelenmesi için önemli bir şey. Pina da büyük bir midye türüdür. Boyu 120 santime kadar büyüyebilen pinalar Marmara’da 70-80 santim boyutunda. Pina bir saatte 6 litre deniz suyunu filtre ediyor. Deniz tabanına sabit üçgen bir yapıya sahip olan pinalar, sürekli açılıp kapanarak günde 150 litre deniz suyunu filtreliyor.” dedi.

Kirlettiğimiz bütün suların hepsini midyeler ya da pinaların temizleyemeyeceğine değinen Prof. Dr. Sarı, “Bir taraftan atık arıtma tesislerimizi inşa ederken bir taraftan denizin doğal filtreleme sistemini desteklememiz gerekiyor. Biz şu anda Marmara Denizi’ndeki pinaları çoğaltmak, korumak ve yaşatmak için yola çıktık. Lakin Marmara Denizi’nin de pinaya ihtiyacı var. Pinalar için Marmara Denizi son sığınak. Deniz çayırlarının korunması pinanın yaşamı için çok önemli. Pinaların en önemli habitatı deniz çayırlarıdır. Suları temizleyen bu doğal organizmalara zarar vermeyin. Müsilajsız bir Marmara için pina projesi çok önemli.” diye konuştu.

Exit mobile version