Marmara Denizi’nde son dönemlerde sıcaklıkların arttığına dair ciddi bulgular mevcut. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’ndeki değişimleri düzenli olarak incelemek amacıyla dalışlar yapıyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği dalışta Marmara Denizi’nin sıcaklığını 12 santigrat olarak ölçen Prof. Dr. Sarı, bu verinin uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı.
Marmara Denizi’nde balon balığı, aslan balığı, uzun dikenli deniz kestanesi gibi istilacı türlerin tespit edilmediğini belirten Prof. Dr. Sarı, ancak su sıcaklıklarının artmasıyla bu türlerin kuzeye doğru yayılma riskinin bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, körfezlerden ve kıyılardan suyun renginin değiştiğini ve yoğun bir alg çoğalması olduğunu vurguladı. Bu durumun genellikle Mayıs ayından itibaren görülmesi gereken bir durum olduğunu ancak su sıcaklıklarının yüksek olması ve denizin kirliliğinin etkisiyle alg çoğalmasının 1 ay erkenden başladığını belirtti.
Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise, Marmara Denizi’nde fosfor kirliliğinin büyük bir sorun olduğuna dikkat çekti. Fosfor kirliliğinin kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayan Öztürk, bunun için atık suların ileri düzeyde arıtılması ve Marmara Denizi çevresinin koruma alanı ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, hayvan çiftlikleri ve tarımsal kaynaklı kirleticilerin de kontrol altına alınmasıyla Marmara Denizi’nin 5 ile 10 yıl içinde kendini yenileyebileceğini ifade etti.