Kazdağları Dayanışma Platformu, Kirazlı Balaban’da ağaç kesimleri sürdüğünü belgeledi. İşletme ruhsat süresi dolan maden şirketinin bulunduğu alanda on binlerce ağaç kesilmiş ve maden sahasına yer açılmıştı. Ruhsat süresinin dolmasına karşın ağaç kesimlerinin devam ettiği belirtiliyor. Kazdağı Dayanışma bu konuda bir açıklama yaptı.
“Bizler, Kirazlı Balaban’da bulunan çadırlı nöbet direnişçileri bugün yine yeni ağaç kesimlerini belgeledik.
Kirazlı Altın Madeni Projesi Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Alanı sınırları içerisinde Tema Vakfı’nın daha önce yaptığı ölçümlere göre 197 bin, Türkiye Ormancılar Derneği’ne göre de 347 bin ağacın kesilip 200 hektarın üzerindeki alanda orman ekosisteminin yok olmuştur.
ÇED Raporuna göre 45 bin ağacın kesileceği öngörülmesine rağmen, önce hukuki sürecin tamamlanmadan ağaç kesimine başlanmış olduğu, daha sonra da ÇED’e aykırı işlem yapıldığı gerekçesi ile Çanakkale Adliyesi’nde Cumhuriyet Başsavcılığı’na toplu suç duyurusunda bulunuldu.
Ayrıca çeşitli kuruluşlar tarafından da Çanakkale Valiliği’ne ve Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne dilekçeler verilerek kesimin durdurulması istenildi.
Alamosgold’un taşeronu olan Doğu Biga Madencilik A.Ş.’nin 13 Ekim’de İşletme Ruhsatı süresinin dolması ve sürenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından uzatılmamasına ve firmanın faaliyetlerini durdurduğunu açıklamasına rağmen ağaç kesimlerinin devam ettiği görüldü. Kesimin video görüntülerini kaydedip 30 Kasım’da yine Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığına toplu suç duyurusunda bulunduk. Türkiye’nin diğer yerlerinden de eş zamanlı suç duyurularında bulunuldu. Hem daha önce hem de 30 Ekim tarihinde suç duyurusunda bulunmuş olmamıza rağmen kamu idaresi tarafından hiçbir işlem yapılmamakta ve katliama seyirci kalınmaktadır.
Kesim alanına çağırdığımız güvenlik kuvvetleri kesimin Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü’nün bilgisi dahilinde, idare adına özel bir şirket marifeti ile gerçekleştirildiğini ve bu nedenle hiçbir işlem yapamayacaklarını bildirdi. Güvenlik kuvvetleri daha önceki kesimler için çağırdığımızda da benzer açıklamalarda bulunmuştu.
Kesim alanı şu anda herhangi bir geçerli ruhsat içerisinde değildir. Zaten mahvolmuş bir ekosistemi daha fazla katletmeye hangi vicdan izin vermektedir? Ormanı kereste olarak gören anlayış ne zaman orman içerisinde yaşayan canlıların, kuşların, sincapların, geyiklerin sesine kulak verecektir?
Bu konuda hangi orman idaresi sorumlu ise, Bayramiç Orman İşletme Müdürlüğü ya da Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, ilgili kurumu acilen kesimi durdurmaya, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığını da suç duyurularımızı acilen işleme koyarak sorumlular hakkında gerekli işlemi yapmaya çağırıyoruz.
Her ağacı tek tek savunmaya devam edeceğiz.”