Kazdağı Derneği’nden Cengiz Holding’e ikinci dava

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Bayramiç’in Hacıbekirler Köyü yakınlarında Halilağa Bakır Madeni için iptal edilmesine rağmen yeniden ÇED olumlu raporu için başvuruda bulunan Cengiz Holding’e karşı ikinci davayı açıyor.

 

Büyük çevre yıkımına yol açacağı iddiasında bulunarak geçtiğimiz yıl maden ocağı için alınan ÇED olumlu raporunu mahkeme kararıyla iptal ettiren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği 14 Mart’ta firmanın yeniden ÇED Olumlu Raporu başvurusunu iptal ettirmek için dava açtı. Bölgedeki çevre dernekleriyle birlikte 17 Mayıs’ta dava sürecini başlatan dernek yönetimi dava dilekçesinde “uzmanlarımızın değerlendirmeleri ışığında, projenin orman ekosistemine, tarım alanlarına, su kaynaklarına, arkeolojik varlıklara, somut olmayan kültürel mirasa vereceği zararlara yer vererek, kararın yeniden iptalini istedik” ifadelerine yer verdi.

 

“ÇED OLUMLU RAPORUNU İPTAL ETTİRDİK”
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan konuşla ilglii yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Dünya üzerinde biyolojik çeşitliliği ile sayılı ekosistemlerden biri olan Kazdağları’nın ne yazık ki yüzde 79’u madenlere ruhsatlandırılmış durumda. Yörede yaşayan bizler bereketli yaşam alanlarımızı, her türlü meyve ve sebzenin yetiştiği tarım topraklarımızı, kurdu kuşu sincabıyla Kazdağları’nda yaşayan canlıların yaşam hakkını korumak için enerji ve maden şirketlerine karşı mücadele veriyoruz. Bu şirketlerden biri olan Cengiz Holding, Kazdağları ekosistemi içinde, Bayramiç Hacıbekirler Köyü yakınlarında devasa bir alanda yıkıma sebep olacak ve çok sayıda köyü kimyasal zehirlerle yaşanmaz hale getirecek olan Halilağa Bakır Madeni projesindeki ısrarına devam ediyor. Halkın tüm itirazlarına, bilim insanlarının olumsuz görüşlerine rağmen projeye 2021 yılında verilen ÇED olumlu kararına karşı Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi, Ayvalık Tabiat Derneği, Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği ve 81 yurttaş ve ayrıca Tema Vakfı, Çan Çevre Derneği, Çevre Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası tarafından üç ayrı dava açılmış ve davalar kazanılmıştı.

 

“YENİDEN BAŞVURDU”
Ancak şirket, 2009/7 sayılı genelgeden yararlanarak, ÇED Raporunda ufak tefek değişiklikler yaparak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yeniden başvurdu . Proje için 14.03.2023 tarihinde yeniden ÇED Olumlu kararı verildi. Bu kez yeni kararı dava bölgede yaşayan yurttaşlarla birlikte 17.05.2023 tarihinde dava ettik. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Çan Çevre Derneği, Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği ve 91 vatandaş olmak üzere 95 davacı ile kararın iptali için davamızı açtık.

 

“ÇED OLUMLU RAPORUNUN İPTALİNİ İSTEDİK”
Dava dilekçemizde, uzmanlarımızın değerlendirmeleri ışığında, projenin orman ekosistemine, tarım alanlarına, su kaynaklarına, arkeolojik varlıklara, somut olmayan kültürel mirasa vereceği zararlara yer vererek, kararın yeniden iptalini istedik. Ayrıca, ÇED Raporunun, maden projesi için su alınması planlanan Hacıbekirler 1 ve 2 Göletlerini kapsamaması ve bütünleşik bir yaklaşım olmaması nedeniyle hatalı olduğunu belirttik. Projenin karbon yutak alanlarını yok edecek olması nedeniyle iklim krizine etkisi açısından da reddedilmesi gerektiğini ifade ettik. Raporun hidrojeoloji, biyoçeşitlilik ve madencilik açısından çok sayıda eksik ve hata barındırdığına belirttiğimiz ve örneklerini sunduğumuz dava dilekçesinde projenin hiçbir kamu yararı olmadığını söyleyerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği “ÇED Olumlu” kararının iptalini talep ettik.

 

“DAHA KAÇ KEZ DAVA AÇMAKA ZORUNDA KALACAĞIZ”
Şirketlerin kaybettikleri projeler için 2009/7 sayılı genelge ile yeniden karşımıza gelmelerine karşı artık sabrımız kalmadı. Söz konusu genelgenin acilen iptal edilmesi zorunludur. Daha kaç kez dava açmak durumunda kalacağız? Cengiz Holding’in karı uğruna yok etmeye çalıştığı yaşam alanlarımızdan, köylerimizden vazgeçmiyoruz. Kazdağları evimiz, enerji ve maden projeleriyle delik deşik edilerek yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Kazdağları’nın Üstü Altından Değerlidir.”

Exit mobile version