Halilağa Bakır Madeni için iptal kararı beklenirken yeni işletme izni geldi!

Cengiz Holding'in Halilağa Bakır Madeni Projesi ile ilgili olarak Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından İşletme İzni İptali davası açılmış ve Çanakkale 2. İdare Mahkemesi, işletme izninin yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. Mahkemenin izni iptal etmesi bekleniyordu. Ancak hukuki süreç devam ederken Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün şirkete yeni işletme izni verdiği iddia edildi. 

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni Projesi ile ilgili olarak Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından İşletme İzni İptali davası açılmış ve Çanakkale 2. İdare Mahkemesi, işletme izninin yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. Mahkemenin izni iptal etmesi bekleniyordu. Ancak hukuki süreç devam ederken Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün şirkete yeni işletme izni verdiği iddia edildi. 

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü‘nün yeni işletme izni vermesine tepki gösterdi.

 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği‘nin açıklaması şöyle:

“Cengiz Holding-Truva Bakır Madencilik A.Ş.’nin Halilağa Bakır Madeni Projesi için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından verilmiş olan 24/07/2024 tarihli bakır işletme izninin; hukuka ve mevzuata aykırı olduğu, proje ile ilgili ÇED sahası ve bakır işletme izni verilen alanın birbiriyle uyumsuz olduğu, ÇED alanından daha geniş bir saha için bakır işletme izni verilemeyeceği gerekçesi ile  yürütülmesinin durdurulması ve iptali için bileşenimiz Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından dava açılmış,  Çanakkale 2. İdare Mahkemesi, derneğin usulsüzlüklerle ilgili tespitini haklı bularak işletme izninin yürütmesini durdurmuştu. Mahkemeden işletme izninin iptali için karar beklenmekte idi.

 

Bu süreçte Çanakkale Valiliği’ne de toplu dilekçe verilerek madencilik faaliyetlerinin durdurulması istenilmişti. Ayrıca, maden alanında, şantiye kapısı önünde kitlesel oturma eylemi yapılarak, şirketin faaliyetlerinin sonlandırılması istenilmişti.

 

MEĞER MAPEG YENİ İŞLETME İZNİ VERMİŞ!

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Doğan ve Kazdağları Kardeşliği’nden Füsun Kayra, 30 Ocak 2025 tarihinde madenin faaliyetini denetlemekle yükümlü olan Çanakkale İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne giderek, mahkeme kararına rağmen şirketin neden hala faaliyette bulunduğunu sormuş ve Valilik’ten bu konuda bir talimat gelip gelmediği konusunda bilgi verilmesini istemiştir. Görüşülen yetkili, Çanakkale Valiliği’nin, dilekçeler doğrultusunda, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını idarelerine gönderdiğini, bu yazı doğrultusunda faaliyeti durdurmak amacıyla maden alanına gittiklerini, ancak şirketin kendilerine MAPEG tarafından verilmiş yeni bir işletme izni gösterdiğini, bu nedenle yeni izin doğrultusunda şirketin çalışma hakkı olması nedeniyle hiçbir işlem yapmadan döndüklerini ifade etmiştir.

Bu arada, Çanakkale Valisi Sn. Ömer Toraman’i ziyaret eden Çanakkale TMMOB temsilcilerinin ziyaretleri sırasında konuyu gündeme getirdikleri, Sn. Valinin “Şirketin yeni bir işletme izni aldığı konusunda bilgi ulaştı.” dediği öğrenilmiştir.

Mahkeme dosyasındaki belgelerden ise, MAPEG’in yaptığı işlemin doğruluğunu savunarak, bir üst mahkemeye, Bursa Bölge İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulmasının iptali için itiraz dilekçesi gönderildiği görülmektedir.

 

MAPEG KİMİN KURUMU? CENGİZ’İN Mİ, KAMUNUN MU?

MAPEG’in mahkeme süreci tamamlanmadan şirkete yeni bir işletme izni vermesi kabul edilemez. MAPEG, adeta şirketin bir kurumu gibi çalışmaktadır. MAPEG’in yeni bir ruhsat düzenlemiş olması, davacı Kazdağı Derneğinin öne sürdüğü gerekçelerin haklı olduğunun ve ilk yapılan işlemin kanuna aykırı olduğunun kanıtıdır. Hukuki süreçler beklenilmeden jet hızıyla yeni izinler verilmesi ülkemizde kamu kurumları ile şirketler arasındaki yakın ilişkilerin somut kanıtıdır.

MAPEG, ülkemizin her tarafını maden alanı haline getirmiş olan ve halkın değil, şirketlerin yararına düzenlenmiş olan mevcut Maden Kanunu ve Yönetmeliği’ne bile uymamaktadır.  MAPEG’in verdiği tüm maden arama, işletme ruhsatları ve maden işletme izinlerinin denetlenmesi durumunda daha pek çok hukuksuzlukla karşılaşılacağı aşikardır. Nitekim Çanakkale 2. İdare Mahkemesi’nin kararı Altın Madencileri Derneği’ni telaşlandırmış ve dernek başkanı Hasan Yücel, “4000 maden ruhsatı tehlikeye girmiştir.” demiştir.

MAPEG’in verdiği yeni işletme iznini temin etmek için Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Dermeği tarafından bilgi edinme başvurusu yapılmıştır. Yeni iznin de iptali için gerekli girişimlerde bulunulacaktır.

 

DANIŞTAY, DUY SESİMİZİ!

Anımsanacağı üzere, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın daha önce iptal ettirdiğimiz “ÇED OLUMLU” kararının 2009/7 sayılı genelge doğrultusunda ikinci kez verilmesi ve bu kararın da iptali için açtığımız davada, bilirkişilerin “projede kamu yararı olmadığına ilişkin” raporlarına rağmen Çanakkale 1. İdare Mahkemesi’nin 2’ye 1 oy çokluğu kararı ile  iptal talebimizi reddetmesinden sonra kararı Danıştay nezdinde temyiz etmiştik. Ne üzücüdür ki Danıştay 6 ay geçmesine rağmen halen karar vermemiştir. Danıştay süreci devam ederken, şirket sonucu beklemeden 1 milyon ağacı keserek bir orman ekosistemini yok etmiştir. Şirket diğer yandan da alanda yollar açarak, atık barajı ve açık ocak alanlarında da çalışmaya başlamıştır. Danıştay’ın kararının bu kadar gecikmesini de anlamakta güçlük çekiyoruz.

Vakit daha fazla geçmeden, geri dönüşü mümkün olmayan zararlar daha fazla büyümeden, Danıştay’ın bilirkişilerin bilimsel görüşleri doğrultusunda, Çanakkale 1. İdare Mahkemesi’nin kararını bozmasını ve ÇED Olumlu kararını iptal etmesini bekliyoruz.

 

EKOKIRIM PROJELERİ İPTAL EDİLSİN!

Koskoca bir orman ekosistemini yok eden, kamulaştırma kararları ile köylülerin geçimlik tarlalarını elinden alan, bölgenin su kaynaklarına el koyarak yöreyi daha fazla kuraklığa mahkum eden, havayı, suyu, toprağı zehirleyecek olan, yerleşim yerlerinin hemen bitişiğindeki, bir ekolojik yıkım projesi olan Halilağa Bakır (!) Madeni Projesi acilen iptal edilmelidir.”

Halilağa Bakır Madeni için iptal kararı beklenirken yeni işletme izni geldi!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!