Fotoğraf tutkunları, doğa sevenler haydi trekkinge

Hilmi DUYAR / POLİTİKA / Bu yıl yaz geç gelse de havalar yavaş yavaş ısınmaya başladı. Bunaltıcı sıcaklar bastırdığında, dağlarda açan rengarenk çiçekler sararmaya, kurumaya başlayacak. Fotoğraf tutkunları, doğa aşıkları, doğa yürüyüşü sevdalıları maceraperestler için en uygun olan günleri geride bırakıyoruz. Doğa yürüyüşünün şimdi tam zamanı. Balıkesir’de doğa yürüyüşü yapmak için en uygun yerlerden biri. Çünkü, geçtiğimiz yıllarda Balıkesir’de, Eko Turizmi geliştirmek için, “Misya Yürüyüş Yolları Projesi” kapsamında 22 adet yol rotası oluşturuldu.

 

 

 

Balıkesir Valiliği 2015 yılında, Balıkesir’de Doğa Turizmi ve Doğa Sporlarının arttırılması için, “Misya Yürüyüş Yolları Projesi”ni hayata geçirdi. Bu amaçla Edremit, Erdek, Dursunbey, Gömeç, İvrindi, Kepsut, Sındırgı ve Susurluk ilçelerinde toplam 22 adet yürüyüş rotası oluşturdu ve 3 adet ahşap seyir terası yaptırdı. Politika gazetesi okurları, doğaseverler, fotoğraf tutkunları ve maceraperstler için Balıkesir’deki Misya yürüyüş rotalarını derledi.

 

 

Dursunbey’deki yürüyüş yolları

1’inci Rota, Çelikler köyünden başlayarak, Candere Orman İşletme Şefliğinde biten yürüyüş yolu toplamda 11 km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 715 m, bitiş yüksekliği 880 m, ortalama yüksekliği ise 797,5 m’dir. Çelikler – Candere rotası kolay zorlukta bir parkur olup, güzergah boyunca bölgeye özgü çam ağaçları yer almaktadır.

2’inci Rota, Alaçam köyünden başlayarak Hacıkerim Tepesi’ndaki yangın gözetleme kulasinde biter Uzunluğu 8 kilometredir. 8 km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 1154 m, bitiş yüksekliği 1604 m, ortalama yüksekliği ise 1379 m’dir. Alaçam – Hacıkerim rotası orta zorlukta bir parkur olup, güzergah orman yollarından ve çam ağaçları arasından devam etmektedir

 

 

3’üncü Rota, Hacıkerim Tepesinden başlar, Değirmeneğrek işletmesinde biter. 8 km uzunluğunda olup, rotanın başlangıç yüksekliği 1604m, bitiş yüksekliği 976 m, ortalama yüksekliği 1290m’dir. Hacıkerim-Değirmeneğrek Rotası kolay düzeyde bir rotadır.

 

 

Edremit Yürüyüş rotaları

1’inci rota, Gülsüm Ana mevkiinden başlayarak Eybek Dağı zirvesinden geçen ve Hanlar mevkiinde biten yürüyüş yolu toplam 12km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 640m, bitiş yüksekliği 706 m’dir. Rotanın en yüksek noktası 1268 m ile Eybek Dağı zirvesidir. Gülsüm Ana-Eybek-Hanlar rotası zor bir parkur olup, rota ormanyollarından ve patikalardan geçmektedir. Rota üzerindeki orman yangın gözetleme kulesinde ve Eybek Dağı zirvesinde harika bir manzara seyri imkanı bulunmakta ve Edremit Körfezi de rahatlıkla izlenebilmektedir.

2’inci Rota, Hanlar mevkiinden başlayarak Handere mevkiinde biten yürüyüş yolu toplam 17 km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 709 m, bitiş yüksekliği 278 m’dir. Rotanın en yüksek noktası 895 m’dir. Hanlar-Handere rotası zor düzeyde bir parkur olup, rota orman yollarından ve patikalardan devam ederek Handere mevkiinde sona  ermektedir.

 

 

3’üncü Rota, Orman evinden başlayarak Atkayası tepesinde biten yürüyüş yolu toplam 8 km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 394 m, bitiş yüksekliği 1135 m, ortalama yüksekliği ise 764,5 m’dir. Orman Evi-Atkayası rotası zor bir parkur olup, rota orman yollarından ve patikalardan geçerek Atkayası tepesinde sona ermektedir.

4’üncü Rota, Altınoluk – Darıdere Tabiat Parkı rotası zor bir parkur olup, rota orman yollarından ve patikalardan geçerek Darıdere Tabiat Parkı’nda sona ermektedir.

 

 

Erdek Yürüyüş yolları

1’inci Rota, Ballıpınar’dan başlayarak Kirazlı Manastırı’nda biten yürüyüş yolu toplam 9,4 km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 5 m, bitiş yüksekliği 182 m, en yüksek noktası ise 366 m’dir. Ballıpınar – Kirazlı Manastırı rotası orta zorlukta bir parkur olup, rota orman yollarından ve patikalardan devam ederek Kirazlı Manastırı’nda sona ermektedir.

 

2’inci Rota, Tatlısu’dan başlayarak Kirazlı Manastırı’nda biten yürüyüş yolu toplam 8,5 km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 10 m, bitiş yükseliği 180 m, en yüksek noktası ise 435 m’dir. Rota üzerinde 10m yüksekliğinde ve oldukça güzel bir manzara seyri imkanı sunan bir adet seyir terası bulunmaktadır. Tatlısu – Kirazlı Manastırı rotası kolay düzeyde bir parkur olup, rota orman yollarından ve patikalardan devam ederek Kirazlı Manastırı’nda sona ermektedir.

3’üncü Rota, Hadrian Tapınağı’ndan başlayarak Amfiteatr’dan geçen ve Tatlısu köyünde biten yürüyüş yolu toplamda 11 km’dir. Kyzikos – Tatlısu rotası kolay düzeyde bir parkur olup, rota köy yollarından ve patikalardan devam ederek Tatlısu’da bitmektedir.

 

 

 

Gömeç Yürüyüş Yolları

1’inci Rota, Ulubeyler köyünden başlayarak Hacıhüseyinler köyünde biten yürüyüş yolu toplamda 11,5 km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 160 m, bitiş yüksekliği 210 m’dir. Atatürk Kayalıklarının bulunduğu 500 m yüksekliğindeki tepe rotanın en yüksek noktasıdır. Atatürk Kayalıkları rotası kolay bir parkur olup, rota üzerinde çevresi 12 m olan, 850 yaşındaki tarihi Koca Çınar ile Çanakkale-İzmir yolundan bakıldığında Mustafa Kemal ATATÜRK’ün profilinin görüldüğü Atatürk Kayalıkları bulunmaktadır.

 

 

İvrindi Yürüyüş Yolları 

1’inci Rota, Gümeli Köyü-Yaylamezarı-Balık Çiftliği rotası 17,5 km uzunluğunda olup başlangıç yüksekliği 482 m, bitiş yüksekliği 800 m, en yüksek noktası 1225 m’dir. Orta düzeyde bir rotadır

2’inci Rota, Gümeli Köyü-Balık Çiftliği rotası 15 km uzunluğundadır. Başlangıç yüksekliği 482 m, bitiş yüksekliği 800 m, en yüksek noktası 989 m’dir. Zor düzeyde bir rotadır.

3’üncü Rota, Orman evinden başlayarak Mayatepe üzerinden geçen ve Balık çiftliğinde biten yürüyüş yolu toplam 14 km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 771 m, bitiş yüksekliği 800 m’dir. Rotanın en yüksek noktası Madra Dağı’nda yer alan 1338 m rakımlı Mayatepe zirvesidir. Orman Evi-Mayatepe-Balık Çiftliği rotası zor bir parkur olup, rota orman yollarından ve patikalardan geçmektedir.

 

 

 

Kepsut Yürüyüş Yolları

1’inci Rota, Kayacıklar köyünden başlayarak Bükdere köyünde biten yürüyüş yolu toplamda 14,5 km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 308m, bitiş yüksekliği 636 m, ortalama yüksekliği ise 472 m’dir. Kayacıklar-Ulupınar-Bükdere rotası orta zorlukta bir parkur olup, rota orman yollarından devam ederek Ulupınar Mağarası’ndan geçmekte ve Bükdere köyünde sona ermektedir.

2’inci Rota, Piyade köyünden başlayarak Su Çıktı’da biten yürüyüş yolu toplamda 14 km’dir. Rotanın başlangç yüksekliği 664 m, bitiş yüksekliği 468 m’dir. Rotanın en yüksek noktası 1270 m rakımlı Gelenduras zirvesidir. Piyade Köyü-Gelenduras-Su Çıktı rotası orta zorlukta bir parkur olup, rota orman yollarından ve patikalardan devam ederek Su Çıktı’da sona ermektedir.

3’üncü Rota, Sarıfakılar köyünden başlayarak Mezitler köyünde biten yürüyüş yolu toplamda 13 km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 418 m, bitiş yüksekliği 369 m’dir. Rotanın en yüksek noktası 485 m, en alçak noktası ise 162 m’dir. Sarıfakılar-Mezitler rotası orta zorlukta bir parkur olup, rota orman yolu ve patikalardan devam ederek Sarıfakılar kanyonu (Seyir Teras) kenarından geçmekte ve Mezitler köyünde sona ermektedir.

 

 

Sındırgı Yürüyüş yolları

1’inci Rota, Cüneyt Vadisi rotası bitiş noktasına kadar toplam 4 km olup, kolay bir parkurdur. Rotanın başlangıç yüksekliği 241 m, bitiş yüksekliği 441 m’dir. Rotanın büyük bir bölümü Cüneyt Çayı boyunca devam etmekte ve rota üzerinde tarihi Cüneyt Çayı Köprüsü bulunmaktadır.

2’inci Rota, Kepez köyünden başlayarak Ulus Dağı zirvesinde biten yürüyüş yolu toplamda 12,5 km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 921 m, bitiş yüksekliği 1764 m’dir. Kepez-Ulus Dağı rotası zor bir parkur olup, rota orman yollarından ve patikalardan devam ederek Ulus Dağı zirvesindeki orman yangını gözetleme kulesinde sona ermektedir.

 

 

3’üncü Rota, Sinandede köyü girişinden başlayarak Kertil köyünde biten yürüyüş yolu toplam20,2 km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 834 m, bitiş yüksekliği 625 m’dir. Rotanın en yüksek noktası 1362 m rakımlı Sinandede zirvesidir. Sinandede-Zirve-Kertil rotası zor bir parkur olup, rota önce Sinandede zirvesine çıkmakta sonra Kertil köyünde sona ermektedir.

 

 

Susurluk Yürüyüş Yolları

1’inci Rota, Kalfaköy’den başlayarak Çataldağ’da biten yürüyüş yolu toplamda 12 km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 560 m, bitiş yüksekliği 1250 m, ortalama yüksekliği ise 905 m’dir. Kalfaköy – Çalatdağ rotası zor bir parkur olup, rota orman yollarından devam ederek Çataldağ göleti kenarından geçmekte ve 1250 m rakımlı Çataldağ’da sona ermektedir.

 

 

2’inci Rota, Yaylaçayırı Köyünden başlayarak Çataldağ’da biten yürüyüş yolu toplamda 8 km’dir. Rotanın başlangıç yüksekliği 690 m, bitiş yüksekliği 1250 m, ortalama yüksekliği ise 1000 m’dir. Yaylaçayırı-Çataldağ rotası zor bir parkur olup, rota üzerinde Çobandede tepesinde (1310 m) bir adet seyir terası bulunmaktadır.

 

 

Exit mobile version