EKOFEST’İN BU YILKİ TEMASI GIDA

Kazdağı ve yöresinin doğal ve kültürel varlıkları ve bu varlıklara yönelik tehditler konusunda çocukları, gençleri, yöre halkını ve ekolojiye duyarlı bireyleri bilgilendirmek, doğa koruma bilincini arttırmak, ekolojik yaşam bilgi ve deneyimlerini paylaşmayı amaçlayan Ekofest’te geçmiş yıllarda Mıhlı Çayı üzerine yapılan baraja, ormanlara, toprak ve enerji konusuna dikkat çekilmişti. Bu sene 21-25 Ağustos tarihlerinde 5’inci defa düzenlenecek olan Kazdağı Ekofest’in genel teması ise “Gıda” olarak belirlenirken, slogan da “Ne Yersek O’yuz” olarak duyuruldu.

Festivalin kitlesini, Kazdağı ve yöresinde ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde yaşayan, ekolojik sisteme karşı duyarlı bireyler, sivil toplum örgütleri temsilci ve üyeleri, yerel yönetimler, elbette çocuklar ile gençler oluşturuyor. Her sene farklı bir yerde yapılan festival bu yıl Altınoluk yakınlarındaki Narlı  Köyü’nün 13 km yakınındaki Darıdere Tabiat Parkı’nda dostlarını bekleyecek.

 

A’DAN Z’YE GIDA KONUŞULACAK

Gıda temasının ön plana çıktığı Ekofest’te söyleşilerin haricinde, birçok atölye ve forumla katılımcılara dolu dolu bir program hazırlanırken, her akşam canlı müzik de olacak.

Ekofest’te dikkat çeken söyleşilerde, Dr. Cenay Bozkuş “Sağlıklı Beslenme”, Özer Akdemir ile Ahmet Soysal “Ekoloji Mücadelesi” ve Defne Koryürek “İklim Diyeti” başlıklarında katılımcılara aktarımlarda bulunacaklar.

Her gün yapılacak panellerde ise, Ahmet Uhri ile Aslıhan Demirtaş, “Bir Kültürel Miras Olarak Gıda”, Umut Kocagöz, Dr. Kadir Dadan ile Candan Türkkan “Gıda Egemenliği, Gıda Krizi ve Gıda Güvenliği”, Mehmet Gürmen, Ceyhan Temürcü, Berker Karamanoğlu ile Nurgül Bulut “Gıda Toplulukları ve Gıda Kooperatifleri”, Merve Ucgun,Turgay Özçelik, Prof. Ali Osman Karababa “Gıda ve Toplum Sağlığı”, Bülent Güldal, Cumhur Dokur ile Mevlüt Aşar “Edremit’in Kültür İnsanları” başlıkları konuşulacak.

“Ciftçiler Gıdayı Konuşuyor”, “STK’lar Gıdayı Konuşuyor”, “Belediye Başkanları Gıda’yı Konuşuyor” başlıklı forumlarda ise gıda konusu üreticiler, STK’lar ve yerel yöneticiler gözüyle konuşulacak. Vegan Forum’da ise gıda konusunda vegan yaklaşım tüm detayları ile konuşulacak.

 

HER SABAH SPOR, HER AKŞAM MÜZİK

Çarşamba “Samar”, Perşembe “Ümit Olgun ve Paryalar” ile “Üç Kuşak”, cuma “Anadolu’nun Dans Ezgileri” ile “Dalgana Bak” ve cumartesi “Seyir”, Musa Tolga Örs” ile “Eski Zamanlar” festivale katılanlara her akşam müzik ziyafeti sunacaklar.

Tüm festival boyunca her sabah yoga, çi-gong, tai-chi, nefes terapi, yürüyüş ve “Ekoloji İnceleme Turları” yapılacak.

Dolu dolu bir atölye programı hazırlanan festivale katılanlar resim, kambuça, doğal merhem, seramik, arkadaş bilekliği, ritim, yaratıcı drama, vegan mutfak, hayvan sevgisi, fermente mutfak, aromaterapi, astroloji, ekmek, zehirsiz temizlik ve tohum konusundaki atölyelere katılabilecekler.

 

BAŞKAN DOĞAN: “EKMEĞİMİZİ BÖLÜŞMEYE BEKLİYORUZ”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından organize edilen Kazdağı Ekofest için dernek başkanı Süheyla Doğan, “Bir araya gelmeye, doğanın koynunda yan yana olmaya çok ihtiyacımız var. Çınar ağaçlarının, çamların altında uzanmaya, yorgun bedenlerimizi derenin serin sularına bırakmaya, geceleri yıldızları saymaya, ateşin başında türkü söylemeye, börtü böcekleri, çiçekleri, otları, ağaçları, taşları tanımaya, ekmeğimizi bölüşmeye, demli çaylarımızı dostlarımızla paylaşmaya, dere tepe düz gitmeye, doğal temizliği, doğal beslenmeyi, doğal hayatı yaşamaya, kendi dramamızı yaratmaya… Kazdağı ve değerlerini ve bu değerlere yönelen tehditleri uzmanlarından öğrenmeye… Gıda konusunda bildiklerimizi paylaşmaya, bilmediklerimizi öğrenmeye… Ve müziğin coşkusu ve doğanın ritmiyle dans etmeye… Havamıza, suyumuza, toprağımıza, gıdamıza sahip çıkmaya… İşte bu nedenle Ekofest’e tüm dostlarımızı bekliyoruz” diyor.

 

Exit mobile version