Dünyanın en büyüğü Edremit Tahtakuşlar’da

Hilmi DUYAR / POLİTİKA / Dünyanın en büyük kaplumbağası olarak bilinen Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağasının (Dermochelys Coriacea), mumyalanıp, halkın izlenimine sunulan en büyüğü, Balıkesir’in Edremit İlçesi Tahtakuşlar Mahallesi Tahtakuşlar Özel Etnografya Galerisi’nde sergileniyor. Burhaniye sahillerinde balıkçıların ağlarına takılıp yaşamını yitirdiğinde, 197 santimetre uzunluğunda, 360 kilogram ağırlığındaki kaplumbağa için mumyalayamazsınız denmişti. Uzun uğraşılar sonunda bir takım kimyasallar ve doğal yağlarla kurutulan Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası 24 yıldır Tahtakuşlar Etnografya Galerisi’nin başköşesinde yerini koruyor.

 

 

Dinozorlar öldü DSDK kurtuldu

Dermochelys Coriacea, halk arasında bilinen adıyla Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası (DSDK). Antarktika hariç dünyanın her yerinde yaşayabilen bu deniz canlısı 230 milyon yıl önce, dünyaya egemen olan dinozorlarla birlikte, Kretase dönemine kadar yaşadı. Kretase döneminde,  Chicxulub adı verilen 12 kilometre çapındaki Göktaşı dünyaya düştü. 2’inci Dünya Savaşı’nda atılan atom bombasının yaklaşık 10 milyar katı olduğu sanılan bir etki yarattı. Chicxulub göktaşı Dünya’daki yaşam formunu değiştirdi. Çarpışma dev bir tsunamiye ve bin 500 km uzaklığa kadar yangınlara neden oldu. büyük yangında dinozorlar yeryüzünden silinirken, Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası yaşama tutunmayı başardı. Prehistorik Çağ’dan günümüze gelen bu canlı türünün değişik örnekleri dünyanın her yerinde var. En büyüğü ise 1988 yılında Galler’in Gwynedd bölgesinde avlanan balıkçıların ağlarına takılarak yaşamını yitirmişti. 274 santimetre boyu ve 914 kilogram ağırlığı ile kaydedilmiş en yaşlı kaplumbağa olarak tarihe geçmişti. Ancak sergilenen deri sırtlı kaplumbağaların arasında dünyanın en büyüğü Tahtakuşlar Etnografya Galerisi’nde meraklı vatandaşları şaşırtmaya devam ediyor.

 

 

Meteordan kurtuldular, balıkçı ağlarından kurtulamıyorlar

1200 metre derinliğe dalabilen Deri Sırtlı deniz kaplumbağasının en büyük düşmanlarından biri balıkçı ağları. Nesli tükenmek üzere olan bu hayvanlar dünyanın pek çok bölgesinde balıkçı ağlarına takılıp boğularak ölüyor. Tahtakuşlar Etnografya Galerisi’nde sergilenen Deri Sırtlı Kaplumbağanın tanıtım yazısında da bu korkunç ölüm belirtiliyor ve “Meksika, Brezilya ve Güney Amerika sahillerinden yolunu şaşırıp Ege Denizine gelen bu kaplumbağa 16 Ekim 1997’de balıkçı ağlarına takılarak ölmüştür. Tesadüfen Burhaniye sahilinde bulunmuş, 1 yıl koruma altına alınmıştır. Bulunduğu tarihte 197 santimetre boyunda,360 kilogram ağırlıktaydı.17 Ekim 1998’de Tahtakuşlar Köyü Özel Etnografya Galerisine devredildi. Dünyada ilk kez değişik mumyalama teknikleri ile 375 günde kurutularak 28 Ekim 1999’da sergilenmeye başlandı. Mumyalanıp kurutulduktan sonraki boyu 172 santimetredir. Etobur bir yapıya sahiptir. Ağzı gaga şeklindedir. Besin kaynakları, deniz anası, ahtapot, yengeç ve benzerleridir. Dünyada sergilenen en büyük Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağasıdır. Galeriye teslim edildiğinde, mumyalanamayacağı iddia edilen, ancak özel tekniklerle kurutulan DSDK galerinin en güzel nesnelerinden biridir.

 

 

Exit mobile version