DEPREMZEDE ÇOCUKLARA BOT ALDILAR DİYE CEZA YEDİLER!

 

EDREMİT Körfezi’nin etkili çevre örgütü Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, ağır bir cezayla karşı karşıya kaldı. Ayvacık depremi sonrasında depremzede çocuklara ayakları üşümesin diye bot temin eden Dernek, ‘tüzüğe aykırı faaliyet’ gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı.

Dernek Başkanı Süheyla Doğan, bunun bir sindirme operasyonu olduğunu ileri sürdü. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

 

51 BİN 730 LİRA PARA CEZASI KESİLDİ

“Önce, yerel bir gazetede derneğimize yönelik tamamen mesnetsiz bir karalama kampanyası başlatıldı. Bu kampanya Bergama mücadelesinden bu yana ülkemizin her yanında yaşam savunucularına yapılan saldırının aynısı idi. Kimin/kimlerin bu talimatı verdiğini merak ediyoruz.

Arkasından hızla Edremit Kaymakamlığı tarafından vergi dairesi uzmanları ile birlikte derneğimizin tüm kayıtları sıkı bir denetimden geçirildi. Belli ki haberler etkili olmuştu. Denetim elbette ki olmalı. Hiçbir itirazımız yok. Veremeyecek hiçbir hesabımız da yok. Tüm faaliyetlerimiz ve kayıtlarımız şeffaf. Ancak denetimin amacı mutlaka bir hata bulmak ve cezalandırmak olunca, uyarı ile, ihtar ile düzeltilebilecek ufak tefek işlemler ne yazık ki astronomik cezalara ve savcılığa yapılan suç duyurularına kadar geldi. Alındı belgelerinin bazılarında TCK No’larının yazılmasının unutulması, karar defterinde karar no’larının her sene 1’den başlatılmamış olması, online sistemden beyan edilmesi gereken bir meblağın geç beyan edilmesi gibi nedenlerle dernek başkanımız Süheyla Doğan’a  51.730 TL idari para cezası kesildi. Yanlış okumadınız,  evet, 51 bin 730 TL.

Ayrıca, dernek yönetim kurulu başkanımız Edremit Kaymakamlığı tarafından Cumhuriyet Savcılığına yapılan suç duyurusu nedeniyle ifadesi alınmak üzere Küçükkuyu Karakolu’na çağrıldı…Niçin mi?

 

GEREKÇE: “DERNEK TÜZÜĞÜNE AYKIRI”

Gerçekten “pes doğrusu” dedirtecek bir gerekçe ile. Derneğimiz, Ayvacık’ta meydana gelen deprem sonrası doğal afetin etkilerini incelemek ve dayanışmak üzere köy ziyaretleri gerçekleştirmişti. Tanıştığımız köylü kadınlardan birisinin çocuklarının ayaklarının donduğunu ve kışlık bot ihtiyaçları olduğunu söylemesi ve destek istemesi üzerine derneğimiz yönetim kurulu kararı ile dernek bütçesinden 100’ün üzerinde çocuğun bot ihtiyacını karşılamıştı. Son derece insani olan ve bir kez yapılan bu destek, görevlilerce “Derneğin tüzüğüne aykırı bir faaliyet olarak” altın bulmuş gibi bir sevinçle ayrı bir ceza gerekçesi olarak Cumhuriyet Savcılığı’na “suç” olarak bildirildi. Cezası da 50 günden az olmamak üzere adli para cezası…Karakolda ifademizi verdik…Haydi hayırlısı diyelim.

Pandemi koşulları nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından tüm dernekler gibi kapatılan dernek binamızda çalışma koşullarının olmadığı koşullarda bile süren ekolojik yıkımlara karşı yaşam alanlarını savunmak için canını tehlikeye atarak alanlara çıkan, kendileri ve yakınları kovide yakalanan, en yakınlarını bu mücadeleler sırasında kovid nedeniyle kaybeden dernek yönetici ve üyelerimizin verdiği özverili mücadele karşısında almaları gereken, ceza değil,  ödüldür.

 

“HUSUMET VE CEZALANDIRMA”

Bazı lobilerin yazdırdığı aşikar olan, derneğimizin, dernek başkanımızın ve üyelerimizin itibarını sarsıcı ve kişilik haklarına saldırı niteliğindeki mesnetsiz yalan haberlerin ardından, açık bulmak amacıyla yapılan denetim sonrası kesilen bu astronomik cezalar ve suç duyuruları kesinlikle kabul edilemez. İdari para cezaları için Sulh Ceza Hakimliği’ne gereken itirazımızı yaptık. Adli ceza için ifademizi verdik. Ayrıca, uğradığımız haksızlık ve itibarsızlaştırma için tazminat davası hakkımız saklı olmak üzere yalan haber için noter aracılığıyla tekzip metni gönderdik. Ancak halen yayınlanmayan tekzip metnimizin mahkeme aracılığı ile yayınlanması için de dava açacağız.

2012 yılından bu yana aralıksız bir şekilde ekoloji mücadelesi veren derneğimiz, hem bölgemiz hem de ülke çapında saygın bir sivil toplum örgütüdür.  Hem alanlarda, hem de hukuksal olarak verdiğimiz mücadele ile başta altın madenciliği ve termik santrallar olmak üzere bir sürü ekokırım projesini durdurmayı başardık. Bu nedenle de bazı odakların hedefi haline geldik.

Ayrıca Akçay Sulak Alanında yapılmak istenen Edremit Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (ETDİOSB) projesiyle bağlantılı olarak çevre düzeni ve imar planlarının ve bu projeye altlık oluşturmak üzere sulak alanın moloz dökülerek doldurulması uygulamalarının iptali için çeşitli davalar açmıştık.  Nitekim Balıkesir Büyükşehir Belediyesi aleyhine açtığımız davada talebimiz haklı görüldü ve davayı kazandık. Diğerleri ise devam ediyor.  Edremit Kaymakamı aynı zamanda ETDİOSB Yönetim Kurulu Başkanıdır. Denetime elbette itirazımız yoktur. Ancak andığımız davalarda hukuken karşısında olduğumuz bir kurum tarafından yapılan denetlemede bunca ağır cezaların verilmiş olması denetlemeyi bu anlamda ilginç hale getirmektedir.  Bu nedenle “husumet ve cezalandırma” arasında bir bağlantı bulunup bulunmadığı sorusu da kaçınılmaz olarak akıllarda yer etmektedir.

Sermayenin doğayı bir meta olarak gören “daha fazla rant ve kar” anlayışına karşı yaşam alanlarımızı ve doğayı tüm canlı ve cansız varlıkları ile birlikte savunuyoruz. Bu mücadele sırasında diğer ekoloji örgütleri dışında emek hareketi, kadın hareketi ile de dayanışıyoruz.

Barış içerisinde, özgür ve ekolojik bir yaşam için, tüm baskı ve yıldırma politikalarına rağmen, mücadelemizi tüm kararlılığımızla sürdüreceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz.”

 

 

Exit mobile version