Çevre savunucuları ve köylüler yine itiraz etti! Bilirkişi yeniden keşif yaptı

CVK Madencilik A.Ş. tarafından Balıkesir İli İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde en az 16 köyü yakından etkileyecek olan CVK Madencilik Anonim Şirketi'ne ait  Altın, Bakır Maden Ocağı Kapasite Artışı Hazır Beton Tesisi ve  Cevher Zenginleştirme / Atık Depolama Tesisi projelerine verilen "ÇED olumlu" kararlarının iptali istemiyle açılan dava kapsamında yeniden bilirkişi keşfi gerçekleştirildi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CVK Madencilik A.Ş. tarafından Balıkesir İli İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde en az 16 köyü yakından etkileyecek olan CVK Madencilik Anonim Şirketi‘ne ait  Altın, Bakır Maden Ocağı Kapasite Artışı Hazır Beton Tesisi ve  Cevher Zenginleştirme / Atık Depolama Tesisi projelerine verilen “ÇED olumlu” kararlarının iptali istemiyle açılan dava kapsamında yeniden bilirkişi keşfi gerçekleştirildi.

 

 

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, TEMA Vakfı ve Gökçeyazı köylülerinin davacısı olduğu davada, yerel mahkeme talebi reddetmiş, ancak karar Danıştay’dan  dönmüştü.

Yalnızca davacıların maden alanına alındığı keşfe Burhaniye Çevre Platformu, Ayvalık Tabiat Platformu, Balıkesir Çevre Platformu, Bursa CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, Balıkesir CHP İl Başkanlığı, Karesi, İvrindi İlçe Başkanlıkları, Balıkesir Mimarlar Odası, Balıkesir Barosu, Balıkesir Tabip Odası da destek verdi.

 

 

Türkmen Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği’nin örgütlülüğü ile Gökçeyazı köylüleri de keşif alanında hazır bulundu.

Proje kapsamında yer alan zenginleştirme tesisi, atık barajı, ocak ve pasa  alanları ile Çamköy’de yapılan incelemeler sırasında Kazdağı Koruma ve TEMA Vakfı’nın uzmanları  ve avukatlar beyanlarda bulunarak proje hakkındaki itirazlarını dile getirdiler.

 

 

Projenin ÇED alanında yerleşim yerleri olduğunu, Çamköy’ün ÇED alanında kaldığını, ÇED alanında kalan ve acele kamulaştırma kararı verilen tarım alanlarının yok olacağını ve köylülerin geçimlik tarlalarından ve gelir kaynaklarından mahrum kalacağını, projede kullanılacak siyanür gibi kimyasallarla  yeraltı ve yüzey sularının kirleneceğini, açık ocak alanında daha sonra  asit gölü meydana geleceğini, Gökçeyazı ovasının hemen üstünde bulunan atık barajının tüm ova için ve Gökçeyazı köyü için tehlike arz ettiğini belirttiler. ÇED Raporu’nda yer alan eksik ve kusurlar nedeniyle ÇED Olumlu kararının iptalini talep ettiler.

 

 

Proje ile ilgili İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatının iptali davası ve tarlaları kamulaştırılan köylülerin açtığı “Acele Kamulaştırma Kararı” nın iptali  davaları ise devam ediyor.

 

Çevre savunucuları ve köylüler yine itiraz etti! Bilirkişi yeniden keşif yaptı
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!