Bu iş Büyükşehir’in boyunu aştı! Yetiş Mehmet Özhaseki…

EDREMİT ÇEVRE DERNEĞİ CHANGE.ORG’DA KAMPANYA BAŞLATTI

 

Edremit Körfezi’ndeki aşırı kirlenme ve altyapı yoksunluğuna çözüm üretilemiyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin algı, süsleme ve vitrinle oyaladığı Körfez’deki sorunlar için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’den acil çözüm bekleniyor.

 

Edremit Çevre Derneği, Körfez’deki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla change.org’da kampanya başlattı. Kampanya kısa sürede 2 bin 500 imzaya ulaştı. Dernek Başkanı Kubilay Saygın Öztürk, “bu iş Büyükşehir’in boyunu aştı, Çevre Bakanı’ndan çözüm istiyoruz” dedi.

 

Edremit Çevre Derneği Başkanı Kubilay Saygın Öztürk’ün change.org’da başlattığı imza kampanyası, Edremit Körfezi’ndeki çevre kirliliğiyle etkin mücadele talebini içeriyor. Dernek Başkanı Öztürk, “Edremit Körfezi can çekişiyor, bu iş Büyükşehir Belediyesi’ni çoktan aştı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’yi çözüm üretmeye davet ediyoruz” dedi.

 

Edremit Çevre Derneği’nin change.org’daki imza kampanyası metni ve Bakan Özhaseki’ye çağrısında şu tespitler yer alıyor:

 

 

“EDREMİT KÖRFEZİ CAN ÇEKİŞİYOR”

“Sayın Mehmet Özhaseki, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı,

2016-18 yıllarında yaptığınız Bakanlık görevini, bu sene tekrar üstlendiniz. Şimdi, küresel iklim değişikliğine karşı önlem almak, 2023 Şubat depremleriyle yıkılan kentleri yeniden inşa etmek ve pek çok kentin depreme hazırlıklı hale getirilmesini sağlamak başta olmak üzere pek çok göreviniz var. Sizden bunlara ilave olarak, Edremit Körfezi’nin can çekişmekten kurtarılmasını da istemek zorundayız. Çünkü bu konunun boyutu, Balıkesir B. Belediyesi’ni çoktan aşmış bulunuyor.

 

“DENİZE GİREN HASTA OLUYOR”

Edremit Körfezi’nde 2018’den buyana hiçbir temel koruyucu tedbir alınmadığı için deniz kirliliği had safhaya ulaştı. Bu bölgede yaşamını sürdüren yüzbinlerce vatandaş, artık güne lağım kokusuyla başlamakta, çok kirli bir denizin kıyısında yaşamakta, bu denize girerse hasta olmakta ve geceleri de kokudan pencere bile açamamaktadır. Böyle bir durum kader olabilir mi? Ne yeni arıtma tesisleri yapılıyor, ne var olanların kapasite ve özellikleri geliştiriliyor, ne kanalizasyonsuz mahallelere hatlar döşeniyor ve ne de dereleri kirleten faktörleri tümüyle ortadan kaldıracak esaslı tedbirler alınıyor. Özel arıtmalar ise sık denetlenmeyen ve iptidai tesisler durumuna gelmiş bulunuyor. Bütün bunlara karşın, ilgili yerel yönetim ve bağlı kuruluşları ile Bakanlığınızın il teşkilatının bütünlüklü bir planı ve ortak uygulaması da görülmüyor.

 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ALTYAPI

YATIRIMLARINI İHMAL EDİYOR”

Edremit Körfezi kapalı bir su havzasıdır. Sadece iki adet dar suyolu ile açık denize bağlıdır. Akıntı ve su sirkülasyonu azdır. Bu “hassas su alanı” çevresinde bulunan ilçe belediyelerinin verdiği inşaat ruhsatlarıyla yazlık konut imali hızla artarken, buna karşın Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı yatırımlarını ihmal etmesi sonucunda yoğun olarak deniz kirliliği yaşanmaktadır. Bölgedeki Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Havran, Edremit ile Küçükkuyu ve Ayvacık ilçelerinde gerekli önlemler alınmazsa, Bakanlığınızın kısa bir süre sonra Körfez’i tümüyle temizlemek gibi bir görevi daha olacaktır. Körfez için yapılması gereken zorunlu yatırımlar, Balıkesir B. Belediyesi’nin imkanlarını ve kapasitesini çoktan aştığı için, Bakanlığınızın çözüm için acilen harekete geçmesi, bu sorunu üstlenmesi gerekmektedir.

 

“ÜLKÜ YOLU İÇİN 100 MİLYON LİRA HARCANDI”

2019’dan beri Balıkesir B. Belediyesi, Körfez bölgesinde sahil düzenleme, yol ve kavşak yapımı işleriyle ilgilendi. Örneğin son olarak üzerinde çalıştığı Ülkü Yolu inşası için yapılan harcamaların, şimdiden 100 milyon TL’yi aştığı Belediye Meclisi’nde ifade ediliyor. Oysa buralara harcanan paralarla, Körfez’in zorunlu ihtiyacı olan arıtma tesislerine başlanabilir, hatta bir kısmı tamamlanabilirdi. Beş senemiz boşa geçmişken, şimdi bir ilçe belediyesinin tarım arazisini parasız olarak almak adına yapılan polemiklerle vakit geçirilmektedir. Edremit’te var olan veya bulunabilecek tek arazi burası mıdır? Başka yer yok mudur, neden acele kamulaştırma yoluna gidilmemektedir? İş Edremit’le bitmiyor, diğer ilçelerdeki yer sorunu nasıl çözülecektir? Kamuoyu bütün bunlara cevap bulamıyor.

 

 

“DALYAN SULAK ALANI DOĞAL YAŞAM PARKI OLARAK KORUNSUN”

Bu ısrarlı harcamaların, Körfez’in Dalyan mevkiindeki Hazine arazilerini daha yüksek meblağlarla satmak uğruna yapıldığı da basında yer alıyor. Oysa, Bakan olarak sizin “1. derece deprem bölgesi ve sıvılaşma alanlarında artık kesinlikle yapılaşmaya izin vermeyeceğiz” sözünüze rağmen, aynen bu özellikte olan Dalyan arazilerinin satışı için hala yol ve parselasyon yapmak, imar planı değiştirmek ne kadar uyumludur?

Orasının konut yapmak üzere satılması kararı, bir kere daha gözden geçirilmelidir. Deprem gerçeği ve ülkemize yaşattığı acılar ortadayken, Dalyan’ı betonlaştırmaya uğraşmak bilim dışı bir projedir. Üstelik dağlardan inen yer altı sularının sahillerde biriktiği akiferlerin tam da üzerine, kanalizasyon hattı dahi olmayan ve foseptikle oturulacak yazlık konutlar inşası doğru değildir. Oradaki sular bizim geleceğimizdir. Yerüstü suları, dereler büyük ölçüde kirletilmiş durumdayken, yer altı su depolarımızı da feda etmenin anlamı yoktur. Bırakalım Dalyan’dan geriye kalan son sulak alanlar, milli park veya doğal yaşam parkı olarak korunsun, çeşitli canlılar da yegane sığınaklarını terk etmek zorunda kalmasınlar.

 

“BÜYÜKŞEHİR POLEMİKLERLE VAKİT GEÇİRİYOR”

Sizden bütün bu hususları dikkate alarak, Edremit Körfezi’ni kurtarmak için daha da geç olmadan gerekli önlemleri almanızı, yerel yönetimlerin ataletine son vermenizi, bugüne kadar bir tane bile ileri biyolojik arıtma tesisi temeli atamayan yerel yönetimin “uygun ve bedava yer bulma” polemikleriyle vakit geçirmesine son vermenizi, mülki ve yerel yönetimler ile ilgili kurum ve kuruluşları bir araya getirecek bir bölgesel acil uygulama planı girişimlerini başlatmanızı talep ediyoruz. Önce tamamen kirletip, sonra temizlemeye girişmenin, çok daha maliyetli olacağını lütfen dikkate alınız.”

Exit mobile version