BU ÇAMLIĞI YOK ETMEYİN!

Burhaniye Ören’de imara açılacağı tartışmalarıyla gündeme gelen Rasim Yedikardeşler Çamlığı konusunda, Burhaniye Çevre Platformu’ndan Büyükşehir Belediye Meclisi’ne çağrı.Kasım ayı Meclis toplantılarında gündeme geleceği belirtilen Çamlık’la ilgili, Burhaniye Çevre Platformu, Büyükşehir Meclis Üyelerine “48. Maddenin reddi yönünde oy kullanın” çağrısı yaptı.

 

Çevre Platformu’nun çağrısı şöyle:

 

SÖKÜLÜP NAKLEDİLECEK AĞAÇLARIN KURUMA RİSKİ YÜKSEK

“26 Ekim Salı günü yapılacak olan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Ekim ayı meclis toplantısı 2. Oturumunda gündemin 48. Maddesinde yer alan, İlçemiz Ören Mahallesi’nde, 75 Ada 14 Parselde kayıtlı, RASİM YEDİKARDEŞLER ÇAMLIĞI’nın yapılaşmaya açılması hakkında 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği görüşülecektir.

Konuya ilişkin endişelerimizi ve itirazlarımızı daha önce sosyal medyada duyurmuşsak da bizzat şahsınıza da iletmek isteriz. Öncelikle yerinden sökülerek başka bir alana nakledilecek ağaçların yaşama şansının çok düşük olduğu bilinmektedir. Küresel iklim krizinin kendisini yoğun olarak hissettirdiği ve buna bağlı olarak kuraklık, sel gibi doğal afetlerin yaşanmaya başladığı bu dönemde kuraklığın da, selin de tek ilacı ağaçtır. Sökülerek nakledilmesi sırasında kuruyup yok olması kuvvetle muhtemel tek bir ağacın bile varlığına ihtiyacımız varken bu maddenin mecliste kabulü ya da görüşülmeden iade edilmesi yoluyla kabul edilmiş sayılması halinde doğanın dayattığı şartları umursamayan bir sonuca imza atmış olacaksınız.

 

KAMU VİCDANINI DERİNDEN YARALAYACAK SONUÇLAR DOĞAR

Ağaçların sökülmesiyle oluşacak alana basında dile getirildiği gibi sadece yürüyüş yolları, parklar ve pastaneler yapmakla yetinilmeyecek, aynı zamanda alana çok katlı binalar dikilerek zaten ilçemizi hızla nefessiz bırakan yapılaşmaya yenileri eklenecektir. Burhaniye temiz havası ve yeşilin her tonunu taşıması ile tanınan bir yer iken bu mantaliteyle betona boğulmuş, havasız, nefessiz ve yeşilsiz bir kent olma yolunda hızla ilerleyecektir. Toplantı gündeminin 48. Maddesine konu alan, Burhaniye’nin unutulmaz, saygıdeğer isimlerinden Taylı ailesinin, yeşil alan yapılması şartı ile belediyemize bağışladığı bir alandır. Alanın 35 yıllık çam ağaçları ile bezenmiş olması da bu şartın kanıtıdır. Ne mutlu ki dönemin yerel yönetimi Taylı ailesinin bu isteğine uymuş ve alanı çamlık olarak düzenlemişlerdir. Hem bağışı yapan Taylı ailesine hem de talebe uyan dönemin yerel yönetimine müteşekkiriz. Ancak, itirazımıza konu gündem maddesinin içeriği bağışın amacı ile çelişmektedir ve kamu vicdanını derinden yaralayacak sonuçlar doğuracaktır.

 

BÖLGE YAPILAŞMAYA UYGUN DEĞİL

Öte yandan, Balıkesir Burhaniye 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği Plan Açıklama Raporu incelendiğinde görülecektir ki, sözü edilen alan pek çok nedenle de yapılaşmaya uygun değildir. “İnceleme alanı Edremit Fay zonu 10 km, Havran Balya Fay zonundan ise 7 km yakınından geçtiği, bu veriler projelendirme aşamasında dikkat edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Morfolojik, Jeolojik ve Jeoteknik çalışmalar sonucunda inceleme alanında yapılaşmaya uygun olmayan saha olmadığı, inceleme alanında rastlanan birim Alüvyon seriye ait Killi çakıl ve az Kum ile Killi kum ve az Çakıl birimi gözlendiği, çakılların yer yer blok boyutunda olması dolayısıyla ani oturma oluşma öngörüsüyle gerekli olan tüm tedbirler alınması gerektiği, inceleme alanının 1. Deprem bölgesi kuşağında yer aldığı, laboratuvarda elde edilen veriler doğrultusunda şişme derecesinin düşük olduğu belirlenmiş, inceleme alanının jeofizik çalışmaları sonucunda 30 m derinliğe kadar incelenebilmiş, olası bir deprem anında ana kayadan gelen deprem dalgalarının genliklerinin zemin büyütme değeri A=2,06 – 2,21 olarak hesaplandığı belirtilmiştir.

İnceleme alanının eğimi O050 arasında değiştiği için yumuşak eğimli alanlara girdiği inceleme alanında yer altı suyuna 5,00 – 9,00 metre arasında rastlandığı, inceleme alanında yapılan sıvılaşma analizleri sonucunda sıvılaşma tehlikesi bakımından risk sorunu olması nedeniyle İnceleme alanı yerleşime Önlemli Alan-1.1(ÖA-1.1) Sıvılaşma Tehlikesi Açısından Önlemli Alanlar) sınıfına dâhil edildiği, bu nedenle yapılacak olan yapılarla ilgili projeler bu konu göz önüne alınarak yapılması gerektiği belirtilmiştir.

İnceleme alanın güneyinden 360 metre uzaktan Karınca deresi geçtiği, DSİ’den söz konusu dereyle ile ilgili taşkın sahası hususunda görüş alınması alınan görüş harfiyen uyulması ve kurumun önerdiği tedbirler mutlaka alınması gerektiği, son yıllarda inceleme alanı ve çevresinde şiddetli yağışlar sonucunda zeminde aşırı su birikmesine ve suların eğim yönünde hareketliliği görülmüş.

 

10 BİN 349 KİŞİNİN CAN GÜVENLİĞİ RİSKE ATILACAK

Raporun PLANLAMA KARARLARI başlıklı bölümünden aynen alıntıladığımız uyarılar göstermektedir ki, deprem, zeminin yapısı ve Karınca Deresi’nden kaynaklanacak seller gibi olası riskler nedeni ile söz konusu alan yapılaşma için uygun değildir. Yine rapora göre 260.000 m2 alanda inşa edilmesi planlanan konut ve iş yerlerinde 10.349 kişinin yaşayacağı öngörülmektedir. Rasim Yedikardeşler Çamlığı’nın yapılaşmaya açılması durumunda tek sorun kentin zaten çok azalmış yeşil alanının yok edilmesinden ibaret olmayacak, yukarıda saydığımız olumsuzluklar nedeni ile en az 10.349 kişi can güvenliği riske atılacaktır.

Söz konusu gündem maddesi oylanırken lütfen, yakın geçmişte Kuşadası açıklarında yaşanan depremin, olumsuz zemin şartları nedeni ile nasıl olup da onca mesafeye rağmen İzmir’in Bayraklı ilçesinde yıkıma neden olduğunu ve pek çok insanımızı o depremde kaybettiğimizi hatırlayın.

Yine birkaç ay önce Karadeniz bölgesinde, Kastamonu’da yaşanan ve çok sayıda insanımızın ölümüne neden olan sel felaketini unutmayın. Lütfen 48. Maddenin REDDİ yönünde oy kullanın ki telafisi imkansız zararlar doğmasın.”

 

 

Exit mobile version