ÇEVRE BAKANLIĞI’NIN MÜSİLAJ GENELGESİNE KADAR HİÇ BİR ŞEY YAPMADIK.. ŞİMDİ YÜZEYSEL TEMİZLİK GÖRÜNTÜSÜYLE “MÜSİLAJLA MÜCADELEYE DEVAM” DİYECEĞİZ!
GEÇ KALAN SEFERBERLİK
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi’ni saran müsilaj felaketiyle mücadele için 21 maddelik yol haritası belirledi. Bakanlık genelgesiyle 7/24 esasına göre müsilajın deniz ortamından giderilmesi talimatı verildi. Bakan Kurum, “8 Haziran 2021 tarihi itibariyle en büyük deniz temizliği seferberliğini başlatıyoruz” dedi.
SÜPÜRGEYLE TEMİZLENMEZ!
SANAYİ atıkları, kanalizasyon deşarjı, kontrolsüz denizcilik faaliyetleri ve daha pek çok sebeple atık havuzuna dönüşen Marmara Denizi uzun süredir müsilaj felakatiyle gündemde. Deniz yüzeyindeki salyaların buz dağının görünen kısmı olduğu, dip kısımların sualtı yaşamını hızla tüketen salya tabakasıyla istila edildiği bilim insanlarınca açıklanıyor. Marmara’nın deniz süpürgeleriyle yüzeydeki salyanın alınmasıyla temizlenmeyeceği ortada.
BUGÜNE KADAR HİÇ KONUŞMADILAR
MÜSİLAJ felaketinin yaşandığı bölgelerin başında Balıkesir geliyor. Bandırma ve Erdek sahilleri salyadan geçilmiyor. Balıkesir, deniz salyasıyla mücadelede hayli gecikti. Turizm sezonu da başlıyor. Valilik, Büyükşehir, Çevre Şehircilik Müdürlüğü ve diğer ilgili kurumlar şu ana kadar gözlem yapmakla yetindi. Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde kiraladığı deniz süpürgesiyle güya salyayla mücadele edecekleri görüntüsü vermeye çalıştı.
İLHANLAR’DA TEMİZLİK POZU
BAKANLIK genelgesi sonrasında “biz de elimizden geleni yapıyoruz” demek için bugün bugün sabah saatlerinde Erdek İlhanlar’da müsilaj temizliği yapılacak. Vali Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve protokol İlhanlar barınağında “temizliyoruz” pozu verecekler. Bu arada biz salyayı ve öldürülen denizi konuşurken, Bandırma bölgesinin metal ve kimya sanayi yatırımları için hazırlanması, yatırım çağrıları yapılması, bu konuda orta ve uzun vadeli planlar yapılması, özetle bölgenin sanayi çöplüğüne dönüştürüleceği gerçeği konuşulmayacak.