Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni’nde kullanılan siyanürün atık havuzundan sızarak Fırat Nehri ve İliç Barajı’na karıştığı yönündeki iddialar ve kamuoyundan gelen yoğun tepki sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, siyanür maden işletmesinin faaliyetini geçici olarak durdurduğunu açıkladı.
Çöpler Altın Madeni’nde kullanılan siyanürün 21 Haziran günü atık havuzundan sızarak Fırat Nehri ve İliç Barajı’na karıştığı iddiası büyük tepki toplamıştı.
ŞİRKET 5 GÜN SONRA SIZINTI OLDUĞUNU KABUL ETTİ
Madeni işleten Anagol şirketi ise 5 gün bekledikten sonra yaptığı açıklamada sızıntının yaşandığını kabul ederek, “Maden sahasında gerçekleşen solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kg’dır. Sosyal medyada yer alan asılsız iddialara göre tonlarca siyanür döküntüsü olduğu ve Fırat Nehri’ni etkilediği iddiaları tamamen yanlıştır” ifadelerine yer vermişti.
BAKANLIK SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU
Atık havuzundaki siyanür akıntısı nedeniyle daha önce firmaya 16 milyon 441 bin TL idari para cezası keserek Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bugün altın madeni işletmesinin faaliyetini geçici olarak durdurduğunu açıkladı.
“İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI TAMAMLANANA KADAR İZİN VERİLMEYECEK”
Bakanlıktan yapılan açıklamada “Erzincan İliç’te boru hatlarındaki arıza nedeniyle çevre kirliliğine neden olan altın madeninin faaliyetini durduruyoruz. İlave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı bakanlığımız denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin çalışmasına izin verilmeyecek” denildi.
BAKANLIK EKİPLERİ ANALİZLERİNİ SÜRDÜRÜYOR
Bakanlık gözetiminde maden sahasında meydana gelen sızıntı sonrası gerçekleştirilen acil müdahale ve temizleme çalışmalarının yeterli olup olmadığının tespit edilmesi uzmanlar tarafından alınan 27 adet numunenin analizleri ise sürdürülüyor.