AKÇAY SULAK ALANI İÇİN İMZA KAMPANYASI

AKÇAY Sulak Alanı’nın doğal haliyle korunması, sulak alan statüsünün tescillenmesi, bölgede yapılaşmaya izin verilmemesi için başlatılan çevre mücadelesi devam ederken, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği change.org’da imza kampanyası başlattı.

 

Çevre örgütlerinin sulak alanda yapılaşmaya karşı çıkarak başlattıkları mücadele  sürüyor. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, konuyla ilgili suç duyuruları, basın açıklamaları ve çeşitli çevre eylemlerinin ardından bu kez change.org’da imza kampanyası başlattı. Kısa sürede binlerce imzanın toplandığı kampanya, alanın rehabilite edilmesi ve sulak alan statüsünün tescillenmesini konu ediyor.

 

KAZDAĞI KORUMA’DAN  KAMPANYAYA ÇAĞRI

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, change.org’da başlatılan kampanyada duyarlı yurttaşlara şu çağrıyı yaptı:

Kuzey Ege Bölgesi’nin son sulak alan ekosistemi Akçay Sulak Alanı’nın bir kısmı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi (BBB) tarafından bir yılı aşkın süre hafriyat alanı olarak kullanıldı. Uzun uğraşlarımız sonucunda yüzlerce canlı türüne ev sahipliği yapan sulak alanı hafriyat alanı olmaktan çıkardık. Ancak Akçay Sulak Alanı için tehlike devam ediyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi döküm işlemlerine son verse de sulak alanda moloz artıkları duruyor.

 

SULAK ALAN STATÜSÜ TESCİLLENMELİ

Yüzlerce bitki ve kuş türüne ve nesli kritik derecede tehlike altında olan yılan balıklarına (Anguilla anguilla) ev sahipliği yapan #AkçaySulakAlanıYokOlmasın diyen 37 sivil toplum kuruluşu olarak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden alanı rehabilite etmesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ise alanın ulusal öneme haiz sulak alan statüsü ile tescillenmesi için bir kampanya yürütüyoruz.  Zengin biyoçeşitliliği ile hem bölge hem de ülkemiz için kritik önem taşıyan Akçay Sulak Alan ekosistemi bütünlüğü bozulamaz ve parçalanamaz bir yapı. Sulak alanda hem hukuka hem de Türkiye’nin taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi’ne aykırı biçimde inşaat faaliyetleri yürüten BBB’nin sulak alandaki molozları kaldırması ve rehabilitasyon sürecini bir an önce başlatması gerekiyor.

 

KUZEY EGE’NİN SON SULAK ALANI

Bununla birlikte halihazırda kaçak yapılaşma, imar, su kaynakları civarında gerçekleştirilen madencilik faaliyetleri ve çeşitli tesislerin atık suları nedeniyle kirlilik tehdidi altındaki sulak alanın daha fazla tahrip edilmemesi için ise Tarım Orman Bakanlığı’nın alana ulusal öneme haiz resmi statü vermesi ise Akçay Sulak Alanı için hayati önem taşıyor. Kurumların bir an önce harekete geçmesi, Kuzey Ege Bölgesi’nin son sulak alan ekosistemini birlikte korumak için siz de destek verin, sesimizi yetkililere duyuralım.”

Exit mobile version