Sunay Akın, Bandırma Kitap Günleri’nde Nâzım Hikmet’i anlattı!

Şiirleri, hikâyeleri ve oyuncak müzesi ile tanınan yazar ve şair Sunay Akın, bu yıl altıncısı düzenlenen Bandırma Kitap Günleri’nin konuğu oldu.

Sunay Akın, Bandırma Kitap Günleri’nde Nâzım Hikmet’i anlattı!

Şiirleri, hikâyeleri ve oyuncak müzesi ile tanınan yazar ve şair Sunay Akın, bu yıl altıncısı düzenlenen Bandırma Kitap Günleri’nin konuğu oldu.

“Nâzım Hikmet” temasıyla hazırladığı özel sunumu, Bandırma halkı tarafından büyük ilgiyle karşılandı.

Etkinlikte, Nâzım Hikmet’in yaşamı ve eserlerine dair bilinmeyen detayları paylaşan Akın, dinleyicilere tarihi fotoğraflar ve anılar eşliğinde etkileyici bir anlatım sundu. Nâzım Hikmet’in hayatının dönüm noktalarını ve eserlerinin arka planını ele alan Akın, izleyenleri derinlemesine bir edebi yolculuğa çıkardı.

Nâzım Hikmet’in Mahkeme Süreci ve Tarihi Bir Olay

Sunay Akın, Nâzım Hikmet’in 1938 yılında “orduya isyana teşvik” suçlamasıyla yargılanış sürecine dair bilinmeyen ayrıntıları paylaştı. Akın, Nâzım Hikmet’in o dönemde ders kitaplarında yer alan şiirlerinin, Atatürk’ün hayattayken okutulduğunu hatırlatarak, mahkeme heyetindeki beş hâkimden dördünün hukuk eğitimi almadığını belirtti. Akın, bu hukuksuz yargılama sonucunda Nâzım Hikmet’in 12 yıl hapis cezasına çarptırıldığını da vurguladı.

Bir Oyuncakçı Dükkanında Müjdat Gezen’le Kesilen Kader Yolu

Akın’ın anlatımında en dikkat çeken anılardan biri, Müjdat Gezen ve Nâzım Hikmet’in kaderlerinin kesişmesi oldu. Akın, Nâzım’ın haksız yere tutuklanmasına neden olan askeri öğrenci Ömer Deniz’in, Müjdat Gezen’e tahta kuklalar yapmasıyla başlayan hikâyeyi izleyicilerle paylaştı. Müjdat Gezen’in, bu kuklalarla ilk tiyatro oyununu sergilediğini ve yıllar sonra Nâzım Hikmet hakkında yazdığı bir kitap nedeniyle zincirlenerek yargılandığını anlattı.

Nâzım Hikmet’in Kalemle Tanıştığı İlk An

Sunay Akın, Nâzım Hikmet’in genç yaşta kalemin gücünü keşfettiği bir anıyı da izleyicilerle paylaştı. Çocuk yaşta dayısını Çanakkale Savaşı’nda kaybeden Nâzım Hikmet’in, bu kayıpla askeri okula gitme kararı aldığını ve ilk şiirlerini bu dönemde yazmaya başladığını belirtti. Akın, Nâzım’ın Yahya Kemal ile tanışmasını ve ondan aldığı ilk şiir eleştirisini de anlatarak dinleyicilere edebi bir nostalji yaşattı.

Nâzım Hikmet’in Gizli Görevi

Anlatımının bir bölümünde Akın, Nâzım Hikmet’in işgal altındaki İstanbul’dan gizlice Anadolu’ya geçip Kuvayi Milliye’ye katılma hikâyesine de değindi. Nâzım’ın “yumurta tüccarı” kimliğiyle Anadolu’daki Kemalist harekete katılmasının ve annesi Celile Hanım’ın İstanbul’daki direnişine dair detayları izleyicilere aktardı.

Sunay Akın’ın Nâzım Hikmet’i detaylandıran bu derin anlatımı, izleyicilerin büyük beğenisini kazandı. Söyleşinin ardından, Akın okurlarıyla sohbet edip kitaplarını imzaladı. 6. Bandırma Kitap Günleri, 29 Eylül’e kadar devam edecek.

Exit mobile version