Bandırma Ticaret Odası, bölgesel kalkınmaya katkı sağlamak, üreticilerin kapasitelerini artırmak ve üyelerine yeni ticari fırsatlar yaratmak amacıyla sürdürdüğü coğrafi işaretli ürünler çalışmalarına bir yenisini ekleyerek, Çakıl Kestanesi’ni coğrafi işaret tescili ile koruma altına aldı.
Bu tescille birlikte Bandırma Ticaret Odası’nın coğrafi işaretli ürünler listesine dördüncü ürün de eklenmiş oldu.
Başvuru sürecini başarıyla tamamlayan oda, 2 Eylül 2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Çakıl Kestanesi’nin coğrafi işaret tescilini resmen aldı. Tescil belgesi, Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz tarafından, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Duyar’dan teslim alındı.
Çakıl Köyü’nde Üreticilere Ziyaret
Tescil sürecinin tamamlanmasının ardından Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz, Genel Sekreter Yardımcısı Tuğçe Dayıoğlu ve tescil başvuru sürecini yürüten Balıkesir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kıralan, Çakıl Köyü’ne ziyarette bulunarak yeni dönem kestane hasadında üreticilere hayırlı olsun dileklerini iletti.
Çakıl Kestanesi Bölge İçin Stratejik Öneme Sahip
Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, Çakıl Kestanesi’nin bölge açısından önemini vurgulayarak şunları söyledi: “İsmini ilk yetiştirildiği yer olan Çakıl Mahallesi’nden alan Çakıl Kestanesi, bölgede doğal olarak yayılma alanına sahip. Kestane yetiştiriciliği yapılan alanlarda yaklaşık 100 yaşında yaşlı ağaçlar bulunuyor. Çakıl Köyü’nün, Akdeniz ve Karadeniz iklim kuşağı özelliklerini bir arada barındırması, kuraklık sürelerinin kısa olması bu bölgeyi kestane üretimi için ideal kılıyor.”
Coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alınan Çakıl Kestanesi, bu tescil sayesinde ulusal ve uluslararası pazarda daha fazla tanınacak ve bölgeye ekonomik katkı sağlayacak.