Cunda Adası’ndaki Pateriça Koyu çöplüğe döndü!

Ayvalık, 'Cunda Adası'ndaki Pateriça Koyu, çevre bilincinden yoksun vandallar yüzünden adeta çöplüğe döndü.

Teknolojinin Fazlası İçin T10X Sahibi Olun Togg Pateriça vandalları, Cennet koyu çöplük sandılar! - Resim : 1 Çevreye saçılan plastik çöplerin miktarı yaz döneminde artıyor. ÇEVRECİLER TEPKİLİ Cunda Adasının kuzeyindeki İğdeli koyun batısında yer alan doğa harikası bölgede piknik için gelenlerin bıraktığı atıklar ekolojik yaşama büyük zarar veriyor. Plastik kaplar, hazır gıda ambalajları, poşet ve bir takım plastik çöplerin neden olduğu kirlilik duyarlı vatandaşların tepkisine neden olurken, yaşanan çevre kirliliğinin yakın gelecekte hem denizi hem toprağı kirletebileceği belirtiliyor. BİTMEYEN SORUN İTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce ise plastik kirliliğin canlı türleri için büyük risk oluşturduğunu ifade ederken, her defasında ortaya çıkan tablonun insan kaynaklı sorumsuzluğun eseri olduğunu dile getiriyor. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici de, plastik kirlilik için "Maalesef bilinçsiz insan davranışlarından kaynaklanıyor. Avrupa plastik ambalajlardan yıllar önce vazgeçti. Bizim ülkemizde halihazırda plastik bardaklar, plastik ambalajlar olmak üzere neredeyse her ürün plastik veya petro-kimya içeriyor" görüşlerini dile getiriyor. EŞSİZ GÜZELLİKTE Öte yandan Pateriça Koyu'nun yer aldığı Cunda Adası ise tarihi evleri, dar sokakları ve deniz kenarındaki kafelerinin yanı sıra zeytinliklerle kaplı tepeleri, plajları ve küçük limanlarıyla doğal güzellikleri içinde barındırıyor. Ada, aynı zamanda Osmanlı dönemi Rum mimarisinin güzel örneklerini de içerirken, kesin korunacak hassas alan statüsünde bulunuyor. Pateriça vandalları, Cennet koyu çöplük sandılar! - Resim : 2 Turistik, orman alanlarına eskimiş ev eşyalarını bile getirip bırakan vandallar var. ÇİVİ ÇAKILAMAZ Kesin korunacak alanlar ise ulusal ve uluslararası öneme sahip tür, habitat ve ekosistemleri bünyesinde barındıran, ekosisteme katkı sağlayan, insan faaliyetleri sonucunda bozulma ve tahrip olma riski yüksek olan, bitki örtüsü, topoğrafyası ve siluetin korunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken alanlar olarak tanımlanıyor. Doğal Sit Alanlarının Koruma ve Kullanma Koşullarına İlişkin İlke Kararlarına göre de, bu alanlarda madencilik faaliyeti yapılamıyor. Taş, toprak, kum alınamıyor; toprak, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülemiyor. Bu alanlarda kesin yapı yasağı olmakla birlikte eğer kamu yararı varsa, ihtiyaç halinde yol güzergâhının kullanılması şartıyla atık su, içme suyu, doğal gaz ile elektrik ve iletişim hattı yapılabiliyor.

Ayvalık, ‘Cunda Adası’ndaki Pateriça Koyu, çevre bilincinden yoksun vandallar yüzünden adeta çöplüğe döndü.

Bölgeyi ziyaret eden bazı kendini bilmezler, etrafa saçtıkları çöplerle ekolojik yaşama hançer vururken, mutlak koruma alanı olan bölgedeki manzara ise görenleri şaşkına çeviriyor.

Haber Global’den Mert İnan’ın haberine göre; Birçok bölgede umarsızca gelişi güzel atılan çöpler, büyük çevre sorunlarına neden olurken, yaşanan hoyratlığın adreslerinden biri de eşsiz güzellikler sahip Cunda Adası oldu. Turizm cenneti Ayvalık’a bağlı Cunda Adası geçtiğimiz yıl, Cumhurbaşkanlığı kararıyla kesin korunacak hassas alan ilan edilmiş, bu karar hem Ayvalık sakinleri hem bölgeye gelen yerli turistler hem de çevreciler tarafından mutlulukla karşılanmıştı. Ancak “kesin korunacak hassas alan” ilan edilen Cunda Adasının eşsiz koylarından sayılan ‘Pateriça Koyu’nda duyarsız vatandaşların neden olduğu görüntüler büyük tepkilere neden oldu. Günübirlik tatilcilerin uğrak mekanlarından sayılan ve etrafı zeytinliklerle çevrili koyun birçok noktasında plastik ve çöp kirliliği dikkatlerden kaçmıyor.

Çevreye saçılan plastik çöplerin miktarı yaz döneminde artıyor. 

ÇEVRECİLER TEPKİLİ 

Cunda Adasının kuzeyindeki İğdeli koyun batısında yer alan doğa harikası bölgede piknik için gelenlerin bıraktığı atıklar ekolojik yaşama büyük zarar veriyor. Plastik kaplar, hazır gıda ambalajları, poşet ve bir takım plastik çöplerin neden olduğu kirlilik duyarlı vatandaşların tepkisine neden olurken, yaşanan çevre kirliliğinin yakın gelecekte hem denizi hem toprağı kirletebileceği belirtiliyor.

BİTMEYEN SORUN 

İTÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İnce ise plastik kirliliğin canlı türleri için büyük risk oluşturduğunu ifade ederken, her defasında ortaya çıkan tablonun insan kaynaklı sorumsuzluğun eseri olduğunu dile getiriyor.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici de, plastik kirlilik için “Maalesef bilinçsiz insan davranışlarından kaynaklanıyor. Avrupa plastik ambalajlardan yıllar önce vazgeçti. Bizim ülkemizde halihazırda plastik bardaklar, plastik ambalajlar olmak üzere neredeyse her ürün plastik veya petro-kimya içeriyor” görüşlerini dile getiriyor.

EŞSİZ GÜZELLİKTE

Öte yandan Pateriça Koyu’nun yer aldığı Cunda Adası ise tarihi evleri, dar sokakları ve deniz kenarındaki kafelerinin yanı sıra zeytinliklerle kaplı tepeleri, plajları ve küçük limanlarıyla doğal güzellikleri içinde barındırıyor. Ada, aynı zamanda Osmanlı dönemi Rum mimarisinin güzel örneklerini de içerirken, kesin korunacak hassas alan statüsünde bulunuyor.

Turistik, orman alanlarına eskimiş ev eşyalarını bile getirip bırakan vandallar var. 

ÇİVİ ÇAKILAMAZ

Kesin korunacak alanlar ise ulusal ve uluslararası öneme sahip tür, habitat ve ekosistemleri bünyesinde barındıran, ekosisteme katkı sağlayan, insan faaliyetleri sonucunda bozulma ve tahrip olma riski yüksek olan, bitki örtüsü, topoğrafyası ve siluetin korunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken alanlar olarak tanımlanıyor. Doğal Sit Alanlarının Koruma ve Kullanma Koşullarına İlişkin İlke Kararlarına göre de, bu alanlarda madencilik faaliyeti yapılamıyor. Taş, toprak, kum alınamıyor; toprak, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülemiyor. Bu alanlarda kesin yapı yasağı olmakla birlikte eğer kamu yararı varsa, ihtiyaç halinde yol güzergâhının kullanılması şartıyla atık su, içme suyu, doğal gaz ile elektrik ve iletişim hattı yapılabiliyor.

Kaynak: Haber Global

Exit mobile version