Ayvalık’ta 5. Köy Enstitüleri ve Fikir Kültür Günleri

Ayvalık Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 5. Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri, 11-13 Nisan tarihleri arasında Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde gerçekleşiyor. Bu yılki etkinlikler, eğitimci-yazar Dursun Akçam anısına ithaf edildi.

baskan_ergin_CİCEKL_VERDİ

Türkiye’nin aydınlanma tarihinde önemli bir yere sahip olan Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 85. yılı, Ayvalık’ta düzenlenen anlamlı bir etkinlikle kutlanıyor. Ayvalık Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 5. Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri, 11-13 Nisan tarihleri arasında Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde gerçekleşiyor. Bu yılki etkinlikler, eğitimci-yazar Dursun Akçam anısına ithaf edildi.

Şiir, Müzik ve Öykü Gecesi Yoğun İlgi Gördü

Etkinliklerin ilk günü, Pelin Batu ve Haluk Çetin’in sunduğu “Şiir, Müzik, Öykü Dinletisi” ile başladı. Batu’nun şiirleri ve Çetin’in seslendirdiği şarkılar, izleyicilerden büyük beğeni topladı. Dinleyiciler, sanatçılara coşkulu alkışlarla eşlik etti.

Başkan Mesut Ergin: “Ayvalık, Örnek Bir Kültür Kenti Olma Yolunda”

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, açılışta yaptığı konuşmada etkinliğin önemine dikkat çekerek, “Dört yıldır düzenlediğimiz bu program, Köy Enstitüleri üzerine sürekli ve nitelikli içerik sunan tek etkinliktir. Her yıl, Köy Enstitüleri ile özdeşleşen bir isme ithaf ediyoruz. Bu yılki etkinliklerimizi öğretmen, gazeteci ve yazar Dursun Akçam anısına gerçekleştiriyoruz” dedi.

Etkinliklerin 2021 yılından bu yana büyük ilgi gördüğünü belirten Başkan Ergin, “Ayvalık, gastronomisi, doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle sadece Kuzey Ege’nin değil, Türkiye’nin örnek kentlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor” ifadelerini kullandı.

Gazetecilik Vurgusu ve Basın Özgürlüğüne Destek

Konuşmasında basın özgürlüğüne de değinen Ergin, gazeteci ve yazarların özgürce mesleklerini icra edebilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bir ülkenin ne kadar özgür olduğunu anlamak için basınına bakılır. Basın ve hukuk özgürlüğü demokrasinin temelidir” dedi.

Panel Programı ve Son Gün Etkinlikleri

Etkinlik programı kapsamında, CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi İsmet Güneşhan ile gazeteci-yazar Murat Ağırel’in katılımıyla “Köy Enstitülerinden Günümüze Milli Eğitim Politikamız” başlıklı bir panel planlandı. Ancak Ağırel’in Perşembe sabahı gazeteci Timur Soykan ile birlikte “tehdit ve şantaj” suçlamasıyla gözaltına alınması ve adli kontrolle serbest bırakılması nedeniyle panele katılamadığı bildirildi.

13 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek olan kapanış panelinde ise, gazeteci-yazar Zeynep Oral ile Nesin Vakfı Yöneticisi ve ressam Süleyman Cihangiroğlu, “Köy Enstitülerinin Kapatılmasının Kültür Dünyamıza Etkileri” başlıklı oturumda konuşacak.

13 Nisan’da Atatürk’ün Ayvalık’a Gelişi Kutlanacak

Etkinliklerin son günü aynı zamanda Ayvalık için tarihi bir anlam taşıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Ayvalık’a gelişinin 91. yıl dönümü yürüyüş ve konuşmalarla anılacak. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak kutlamalarda, Atatürk’ün şehre geldiği yol üzerinden meydanda bir yürüyüş gerçekleştirilecek.

Exit mobile version