Katıldığı canlı yayında Balıkesir’in CHP’li belediyelerinin tarım ve kalkınma çalışmaları hakkında konuşan CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, “Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu dayanışma kültürü, toplumun bir kesiminin, çaresizliklerine umut kapısı olarak gördüğünü ön görüyoruz” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, Melih Bağcı moderatörlüğünde gerçekleşen, “CHP Nasıl İktidar Olur” isimli çevrimiçi söyleşiye konuk oldu. Programa Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga, Gazeteci Yazar Fikret Bila, Ekonomist Gazeteci Yazar Uğur Gürses ve Gazeteci Yazar Ali Haydar Fırat eşlik etti. Programda Balıkesir’deki CHP Belediyelerinin çalışmaları hakkında konuşan İl Başkanı Serkan Sarı, çalışmalar nedeniyle toplumda CHP Belediyelerinin bir umut kapısı olarak görülmeye başladığına işaret etti. Başkan Sarı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“YENİDEN ÜRETİME DÖNÜŞ BAŞLIYOR”
“Balıkesir’de saha araştırmaları yapıyoruz. Her gittiğimiz yerde öne çıkan konu işsizlik. Belediyelerimizi şu an tam anlamıyla bir iş kapısı olarak görüyorlar. İşsizliğin çözümünü yerel yönetimlerden bekledikleri dönmüş vaziyette. Tabi ben şuna da bağlıyorum, Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu dayanışma kültürü, toplumun bir kesiminin çaresizliklerine umut kapısı olarak gördüğünü, ön görüyoruz. Bugün işte Balya Belediyemizde bir kooperatifleşme var. Bu kooperatifleşme sadece bir ürünün makul karlılıkla tüketiciye ulaşmasıyla aslında tam bir dayanışma. İki ineği olan, üç ineği olan köylerde vatandaşlar sürekli hayvan sayısını arttırmaya başladılar. Bir güven ortamı oluştu. Kendi güvenleri oluştu. Yeniden üretime dönüş başlıyor.
“ÜRETİCİYİ, ÇİFTÇİYİ, ESNAFI ÜRETİMİN İÇERİSİNE KATIYORLAR”
Bandırma Belediyemizde de kendi arazilerinin tarımla uğraşanlarla buluşturulduğu birtakım protokoller yapılıyor. Yine Edremit Belediyemizde bu anlamda üretici kooperatifleri ile protokoller yapıldı. O kooperatiflere ekim cihazları, bir takım teknik malzeme hem olanak hem de alım garantili protokollerle üreticiyi, çiftçiyi, esnafı üretimin içerisine katıyorlar. Çok da olumlu sonuçlar alıyoruz. Burhaniye Belediyemizde şimdi kadın kooperatifi temelleri oluşturuldu. Yakın zaman içerisinde bu hayata geçecek. Birçok belediyemiz bununla ilgili çalışmalarına büyüterek devam ediyor.
“HALKÇI BİR DÜZENİ YENİDEN İNŞA ETMEMİZ GEREKİYOR”
Sosyal demokrat belediyecilik anlayışı içerisinde bu dayanışmanın varlığını biz sokakta zaten görüyor ve bunun için de gereken talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Ama yolumuz çok uzun. Yerel yönetimlerle bu işsizlik sorununu kısa vadede çözebilmek çok da mümkün değil. Bunu da her platformda dile getiriyoruz. Halkçı bir düzeni yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Dünya genelinde ekonomi alanında yeni bir çark kuruluyor. Ben bu çarkın Balıkesir özelinde tabandan tarım ve hayvancılık kenti olarak tanımladığımız bir kentte üreticiden çiftçiden yana kullanılmasını, yeniden bu değerlerin ön plana çıkarılması gerektiğini vurguluyoruz.
“BALIKESİR’DE TABANDAN BAŞLAYAN BİR KALKINMA KAVRAMINI ÖNÜMÜZE KOYMUŞ OLACAĞIZ”
Geçtiğimiz sene bir yasa çıkmıştı. Kırsalda bir takım vergi avantajları var. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerine devam eden kırsal mahallelerimizin, tam statüsü verilmese de kırsal mahalle dönüşümü sağlanan özendirici birtakım avantajlar ön plana çıktı. Şimdi bu kırsal mahalleleri, bu statüye geçirerek vergi indirimlerinden, su indirimlerinden, bir takım harç muafiyetlerinden yararlanmaları için köylümüz ve çiftçimizle bir araya geliyoruz. En azından köylerin üretime katılabileceği, cazip bir şekle dönüşmesi için belediyelerimizde bununla ilgili alt yapı kararları alınıyor. Başkanlarımızla bu süreci üreticilerimize ve köylülerimize anlatıyoruz. Ve eminim önümüzdeki günlerde Balıkesir özelinde tabandan başlayan bir kalkınma, tabandan başlayan bir refah kavramını önümüze koymuş olacağız diye inanıyorum.”