7254 sayılı torba yasa ile Büyükşehir’e bağlı ilçelerin mahallesine dönüşen köylerin yeniden eski statülerine geri dönebilmelerinin önü açılmıştı. Ancak 2020 Ekim ayında çıkan ve yürürlüğe giren yasa kafaları karıştırdı. Çeşitli vergi harçlardan muafiyetin getirildiği yasa, gerçekte kırsal mahalleye ne kazandırıyor, ne kaybettiriyor?
Muhalefet son günlerde basın ve sosyal medya üzerinden “köyümüze geri dönelim” formatında bir politika sürdürüyor.
AK Parti Büyükşehir Belediye Meclisi Sözcüsü Av. Mehmet Birol Şahin, yanlış anlamaları beraberinde getiren torba yasayla ilgili gelişmeleri ve yasanın aslında neyi hedeflediğini, ne amaçla çıkarıldığını anlattı.
“CHP VE İYİ PARTİ YANLIŞ BİLGİ VERİYOR”
“Son günlerde CHP ve İYİ Parti’li siyasiler Muhtarlarımızı ve Kırsal Mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızı arayarak ve hatta CHP Balıkesir İl Başkanı gibi Basın açıklaması yaparak “2014 yılında Büyükşehir olunması ile kapanan Belde ve Köy Tüzel Kişiliklerinin yeniden kazanılacağı ve 2014 yılında İlçe Belediyelerine devredilen mallarını geri alabilecekleri, bu durumdan Hükümetin bile haberi olmadığı”ni söylemektedirler.
Bu ifadeler her zaman yaptıkları gibi CHP ve İP vatandaşlarımıza yanlış bilgi vererek yalan algı oluşturma gayretinden başka bir şey değildir.
Öncelikle Hükümetin haberi olmayan bir yasal düzenlemeden bahsedilemez. Bahsedilen yasal düzenleme Ak Parti Hükümetinin bir süredir çalıştığı bir yasadır.
Ayrıca bu yasa 16 Ekim 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış bir yasadır. Muhalefet bu yasal düzenlemeyi 5 ay sonra ancak öğrenebilmiş olması AK PARTİ’nin yaptıklarını takipte bile ne kadar zorlandıklarının göstergesidir.
“KÖY VE BELDELERLE İLGİLİ YENİ BİR STATÜ”
CHP ve İyi Parti sözcüleri 5 ay sonra yasadan ancak algılamaları yanında okumadan, anlamadan konuşmaları da ayrı bir garabet, vatandaşlarımıza saygısızlıktır. İşin aslı şudur: 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun’un 10. maddesi ile kapanan köy ve beldelerle ilgili yeni bir statü meydana getirilmiştir.
Buna göre kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit ettiği mahalleleri “kırsal mahalle”, eski Belde olan yerleşim yerlerinde yazlıkçı nüfus yerleşim yeri ile kırsal faaliyet ve yaşam özelliği gösteren belde merkezini ayırarak bu yerlere ise on bin metrekareden az olmamak kaydıyla “Kırsal Yerleşik Alan”“ kabul edilecektir..
Bu kararı İlçe Belediye Meclisi alacak ve Büyükşehir Belediye Meclisi aynen veya değiştirerek onaylayabilecek veya reddebilecektir.
Bu statünün anlamı ne ? Gerçekten Tüzel Kişilikler yeniden kazanılabilmek mümkün mü, mallarını geri alabilecekler mi..? :
Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için yüzde 50’sini, konutlar için yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir. Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için bu fıkrada belirtilen muafiyet ve indirimler uygulanmaz. Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmaz; anılan kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları % 50 indirimli uygulanır. Bu yerlerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi %50 indirimli uygulanır.
“BU DEĞİŞİKLİK ESKİYE DÖNÜŞ DEĞİL”
Bu yasanın amacı ne?
1- Sözle ifade edilen “Kırsal Mahalle” kavramına hukuki isim ve statü kazandırmak,
2- 2019 da 2023 e kadar uzatılan muafiyetleri 2023 yılından sonra da devam etmesinin temini,
3- Altınoluk, Güre, Pelitköy gibi yazlıkçı nüfusu ve kırsal nüfusun olduğu Beldelerde yerleşik belde ve yazlıkçı yaşam alanlarını ayırarak kırsal yaşam alanını “Kırsal Yerleşik Alan” ilan ederek burada yaşan vatandaşlara muafiyet hakkı vermektir.
Bu değişiklik bir eskiye dönüş değildir.
“YENİDEN TÜZEL KİŞİLİK KAZANMA GİBİ BİR DURUM YOK”
Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan adı altında yeni statüler oluşturulmaktadır.
Kırsal Yerleşim Özelliği taşıma kriterleri net bir şekilde belirlenmelidir.
Muafiyet süresi sonundan itibaren Belediyelerimizin elde edeceği gelirler azalmakta ya da ortadan kalkmaktadır.
Yeniden “Tüzel Kişilik” kazanma diye bir durum söz konusu değildir…
“BELEDİYELERE DEVREDİLEN TAŞINMAZLARIN DEVRİ SÖZ KONUSU DEĞİL”
2014 yılında İlçe Belediyelerine devredilen eski Köy, Belde Tüzel Kişiliğine ait malların iadesi söz konusu değildir..
Şu anda var olan muafiyetlere ek bir muafiyet getirmemektedir.
Şu an uygulanan muafiyetler 2023 yılında sona erecektir..Eğer bu kararlar alınır ve Kırsal Mahalle statüsü kazanılırsa mevcut uygulanan ve 2023 de sona erecek muafiyetler devam etmiş olacaktır…
2023 yılından önce bu kararı almak Belde ve Kırsal Mahallede yaşayan vatandaşlarımızın aleyhinedir. Çünkü bu karar ile birlikte şu an alınmayan ÇTV nin %50si, Emlak Vergisi’nin %50si ve Belediyenin aldığı diğer bütün harçların %50 alınmaya başlanacaktır…
“İLÇE BELEDİYESİNİN YARARINA, VATANDAŞIN ZARARINA…”
2023 e kadar bu kararı almak İlçe Belediyesi’nin gelirlerini arttırması sebebiyle sadece İlçe Belediyesi’nin yararına vatandaşlarımıza ek ödeme sebebiyle zararınadır..
Sonuç olarak 2023 yılı öncesinde böyle bir statü kararı almak İlçe Belediyesinin Kırsal Mahallelerden şu anda alamadığı vergi gelirlerini alması yani gelirlerini arttırması anlamı taşır.. Bu İlçe Belediyesi lehine ancak vatandaşlarımızın aleyhine olduğu açıktır.
Bu yasa buralarda şu anda uygulanmakta olan muafiyetleri 2023 ten sonra yeniden uzatmak yerine bu yolla muafiyetin olup olmayacağına Belediye Meclislerinin karar vermesini getirmektedir.
Yasa bu kadar açıkken CHP ve İyi Parti temsilcilerinin Yasayı okumadan ve anlamadan algı peşine düşerek vatandaşlarımızı yanılmaları kapasitelerinin göstergesidir.”