Bayramdı, tatildi derken sizlerden biraz uzak kaldık. Sizlerden uzak kaldıysak gündemden uzak kalamadık.
Öyle ki, isteseniz de gündemden uzaklaşamıyorsunuz. Üstelik ülkenin gündemi hiç bitmiyor, gündemi takip etmekte zorlandığınız bile oluyor. İktidar ve muhalefet gündem yaratma konusunda yarış halinde…
Hadi sondan, ülkenin eksenini değiştireceği iddia edilen yüzyılın müjdesinden başlayalım.
Yönetenler toplumu öyle bir ayrıştırdı, kutuplaştırdı ki; ülkenin eksenini değiştireceği iddia edilen bir konuda bile ortaklaşamıyor, bir araya gelinemiyor.
Halk arasında ‘Gülüyorum, oynuyorum ama oynaşım(sevgilim) aklımdan hiç çıkmıyor’ diye bir tabir vardır.
Yönetenlerin aklından hiç çıkmayan nihai hedef de 2023. O tarihte iktidarda olma isteği vazgeçilmez bir hedef, nedeni malum; kurucu liderle gizli rekabet/yarış! Alenileşti.
CB sözcüsü İbrahim Kalın ‘yıllarca bize başkalarının hikayesi dayatıldı, artık Türkiye kendi hikayesini yazacak’ demişti.
Uzmanlar bulunduğu söylenen doğalgazda 2023 hedefinin mümkün olmadığını, olursa dünya rekoru kırılacağını, en iyimser tahminle 8-10 yıldan önce kullanımın mümkün görünmediğini dile getiriyor ama yönetenlerin 2023’te gaz halkın kullanımına girecek demesi kamuoyunu şaşırtmıyor!
Partili CB Erdoğan günler öncesinden tarih vererek büyük müjde açıklayacağını ilan etti. Açıklanmadan önce müjdenin ne olduğu Doğu Perinçek, Bloomberg ve bazı çevrelerce deşifre edildi. Karadeniz’de Fatih sondaj gemisinin, Tuna-1 (yeni adı Sakarya) kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulduğu. Bunun 2023’te halkın kullanımına sunulacağı coşkulu şekilde müjdelendi.
Normal koşullarda her ülke insanını sevindirecek, heyecanlandıracak bir haber. Ancak haberin piyasalara pozitif hiçbir etkisi olmadı.
Kamuoyunda önce heyecan yaratsa da konu ile ilgili uzman görüşleri, haber detayları geldikçe heyecan bugüne kadar sayısız kez müjde haberlerinde olduğu gibi temkinli bir iyimserliğe bıraktı. Ortak görüş olsa çok iyi olur ama bugüne kadar açıklananlardan bir şey çıkmadı ki…
Kamuoyu haksız mı derseniz hiçte haksız değil. Önce son müjde ile ilgili bilgileri sonra da kaçıncı kez müjdelenmişiz ona bakalım.
320 milyar metreküplük rezerv, 2019 rakamlarına göre Türkiye’nin 7 yıllık tüketimini karşılayabilecek (Türkiye’nin yıllık tüketimi 45-50 milyar metreküp). İyi mi, iyi. Ama Türkiye’nin eksenini değiştireceği iddiası çok büyük iddia!
Gazı çıkarmak için 5 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç var. Kaynaktan yılda ortalama kaç metreküp doğalgaz çıkabileceği henüz belli değil.
Londra merkezli enerji danışmanlık şirketi Global Resources Prtnership İcra Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü ‘’Ne küçümseyelim ne de abartalım. Açıklanan rezerv, dünya örneklerine göre çok büyük bir rakam değil. Bu bir ilk olarak görülebilir. Kendi kapasitesi kendi teknolojisi kendi finansmanı ile Türkiye’nin bu gazı çıkarması çok olası değil, uluslararası oyuncularla işbirliği gerekir’’ diyor.
Ama bizim yönetenlere bakarsanız eksen değiştiren ülke oluyoruz!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervi sayesinde Türkiye’nin artık cari açığı değil, cari fazlayı konuşmaya başlayacağı sözleri çok iddialı sözler.
Dünyadaki kanıtlanmış doğalgaz rezervi yeni keşiflerle önceki 5 yıla göre artmıştır. 2019 sonunda 206,2 trilyon metreküp seviyesine yükselmiştir. OPEC tarafından hazırlanan verilere göre 2014-2019 yılları arasında kanıtlanmış, üretilebilir doğalgaz rezervleri %3,5 artmıştır.
2019 sonu itibariyle 3,3 milyar metreküp olan Türkiye’nin doğalgaz rezervine 21 Ağustos 2020 tarihinde bulunduğu açıklanan 320 milyar metreküp rezerv ilave edilmiş (açıklanan yeni doğalgaz rezervi henüz resmi/yıllık raporlarda yayınlanmamıştır) haliyle Türkiye sıralamada 32’ncidir.
Türkiye’nin eksen değiştirecek miktarda doğalgaz bulması en büyük temennimizdir ve fakat bu miktarla, bu sıralamayla Türkiye’nin eksen değiştiren ülke olması mümkün gözükmüyor.
Birde şimdiye kadar verilen doğalgaz/petrol haberleri/müjdelerine bakalım!
Demokrat parti dönemi yıl 1957, Trakya’da zengin petrol bulundu. Kalite bakımından çok yüksek olduğu, 4 ay içinde sondaj kulelerinin faaliyete geçeceği müjdesi…
2004 Akçakoca’da doğalgaz bulundu müjdesi…
2006 Akçakoca’da doğalgazdan sonra petrol umudu müjdesi…
2007 Karadeniz doğalgazı devreye girdi müjdesi…
2007 Genel seçimler; Trakya ve Tuz Gölü’nde doğalgaz, Manisa’da petrol müjdesi…
2009 Yerel seçimler; Manisa, Niğde, Diyarbakır, Isparta ve Antalya’da petrol müjdesi..
2010 Referandumu; Ergani ve Manisa’da petrol müjdesi…
2011 TPAO’dan sevindiren Akçakoca açıklamaları…
2012 Ağustos Bakan Yıldız’dan; Petrol bulduk ama çıkaramıyoruz müjde/şikayeti…
2013 Karadeniz, petrol ve doğalgazda yeni merkez müjdesi…
2014 Yerel seçimleri; Diyarbakır’da Türkiye’nin 40 yıl ihtiyacını karşılayacak kaya gazı (Şubat 2014) müjdesi…
7 Haziran 2015 seçimleri; Trakya’da 600 milyon metreküp doğalgaz (Ocak 2015) müjdesi…
1 Kasım 2015 seçimleri; Karadeniz’de 30 milyar metreküp doğalgaz (Ekim 2015) müjdesi…
24 Haziran 2018 seçimler ve CB seçimi; Mardin, Şırnak, Hakkari, Batman ve Siirt’te petrol, Trakya’da doğalgaz (Mayıs 2018) müjdesi…
31 Mart 2019 Yerel seçimleri; Siirt’te petrol, Trakya’da doğalgaz (Şubat 2019) müjdesi…
2020 Bakan Fatih Dönmez; Akçakoca’da bir doğalgaz keşfi oldu müjdesi…
Bu kadar çok müjde alışkanlığa yol açmasın! Müjdelenen toplum olmanın mutluluğunu doyasıya yaşamak lazım!
Başta Fatih sondaj gemisi mürettebatı olmak üzere bu çalışmada emeği geçen herkese milletimiz adına teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyoruz.