AK Parti Balıkesir Milletvekili Dr. Mustafa Canbey, TBMM Genel Kurulu’nda “Balıkesir’in Tarımsal faaliyetleri üzerine gündem dışı konuşma yaptı. Mustafa Canbey; “Tarım sektörü stratejik bir öneme sahip. Balıkesir’in tarımsal faaliyeti Türkiye’ye katkı sunuyor. Yatırımlar yapıyor, üreticilerimizi destekliyoruz Yatırımcılarımızı şehrimize davet ediyoruz” dedi.
“BALIKESİR’İN TARIMSAL FAALİYETİ TÜRKİYE’YE KATKI SUNUYOR”
Balıkesir ilinin Tarımsal Faaliyetlerinden ve Türkiye’ye olan katkılarından bahseden Milletvekili Canbey, “Balıkesir, hem Marmara hem de Ege Denizi’ne kıyısı olan, ciddi bir turizm potansiyeli taşıyan, çevreye ve doğaya saygılı, Türkiye’nin en güzel şehiridir. Yağcıbedir halısı, kolonyası, kaymaklısı, Balıkesir kuzusu, kozak üzümü, ayvalık tostu, susurluk ayranı, saçaklı mantısı, höşmerim tatlısı, kapıdağ mor soğanı, Gönen iğne oyası, kendine özgü 50 çeşit peynirleri, sayamadığım daha niceleriyle adım attığınız her bölgede başka bir güzelliği sizleri karşılar. Pırıl pırıl denizi, denizle bütünleşen yeşili, verimli toprakları, tarihi ve doğal güzellikleriyle tüm vatandaşlarımızı Balıkesir’imizi görmeye davet ediyorum” dedi.
“TARIM SEKTÖRÜ STRATEJİK BİR ÖNEME SAHİP”
Milletvekili Canbey, Meclis’i Balıkesir’in lezzetleriyle buluşturma sözü verdi.
“İçinde bulunduğumuz pandemi süreci tarımın ve tarımsal üretimin ne kadar stratejik bir alan olduğunu artık bizleri bir kez daha göstermiştir.” diyen Milletvekili Canbey; “Sektörel dağılımda Balıkesir’imizde tarım, % 64 gibi büyük bir yer kaplamaktadır. Balıkesir’imiz, % 65’i 50 yaş altında olan genç ve dinamik bir nüfusa sahiptir. Balıkesir; Bamya, Buğday, Çavdar, Süpürge Otu üretiminde Türkiye birincisi; Mısır, Bakla, Dereotu, Macar Fiği, Kuşkonmaz, Maydanoz ve Yulaf üretiminde Türkiye ikincisi; Yağlık Zeytin, Taze Sarımsak, Sorgum, Yemlik Bezelye, Çarliston Biber, Çeltik, Silajlık Mısır, Patlıcan, Yem Şalgamı üretiminde Türkiye üçüncüsüdür. Tarımsal üretim içerisinde, hayvansal üretimin ağırlıklı yer işgal ettiği Balıkesir’imiz, Et Tavuğu üretiminde Türkiye’de üçüncü, Yumurtacı tavuk üretiminde altıncı, Büyükbaş Hayvan Üretiminde yedinci, küçükbaş hayvan üretiminde sekizinci sıradadır.” diye konuştu.
ISITMA AMAÇLI JEOTERMAL ENERJİNİN KULLANILDIĞI İLK YER GÖNEN’DİR
Türkiye’de jeotermal enerji kullanımında da Balıkesir ilinin en ön sıralarda yer aldığını belirten Milletvekili Canbey; “Türkiye’de de jeotermal enerjinin ısıtma amaçlı kullanıldığı ilk ilçe Gönen’dir. Edremit ve Bigadiç ilçelerimizde, Sındırgı ilçemizde bu anlamda çalışmalar yapılmaktadır ve geçtiğimiz hafta jeotermal enerjiyle ısıtma yöntemiyle Sındırgı’da muz üretimi de yapılmıştır.
“SULAMAYA YATIRIM YAPTIK, OVALARIMIZI KORUDUK”
Hükûmetimiz döneminde tarımsal sulamaya önemli yatırımlar yapılmış olup sulama imkânlarının gelişmesi için barajlar ve göletler yapmaya devam ediyoruz. Bugün AK Parti hükümetleri döneminde tarımsal sulamaya önemli yatırımlar yapıldığını söyleyen Milletvekili Canbey; “Sulama imkânlarının gelişmesi için baraj ve göletler yapmaya devam ediyoruz. Sulama birliklerinin problemlerinin çözümüne yönelik çalışmalar yapıyoruz. Balıkesir’imizde 9 adet barajımız, 45 adet göletimiz vardır. Sındırgı Çaygören Barajı, Merkez İkizcetepeler Barajı, Savaştepe Sarıbeyler Barajı, Gönen Barajı, Madra Barajı ve Çamköy Bigadiç Barajı, Manyas Havran Ardıçtepe Barajı, İvrindi Ardıçtepe Barajı; bunlar şu anda hizmet veren, bizim, AK PARTİ’miz döneminde yatırımları yapılan barajlardır. Yine, Dursunbey, Kepsut, Gömeç, Karasi ve Altıeylül’deki çalışmalar da devam etmektedir. Balıkesir’de 9 adet büyük ova bugün sit alanı hâlindedir, tarım alanı olarak korunmaktadır. Bunlar; Balıkesir Ovası, Bandırma Ovası, Gönen Ovası, Manyas Ovası, Altınova Ovası, Bigadiç Ovası, Burhaniye Ovası, Gökçeyazı Ovası ve Sındırgı Ovası’dır.” dedi.
“TARIMSAL VE HAYVANSAL ÜRETİMİ DESTEKLİYORUZ”
Balıkesir’de tarımı ve tarım sektörüyle iştigal eden üreticileri her fırsatta desteklediklerini özellikle vurgulayan Milletvekili Canbey; “Balıkesir’imize 2002-2020 yılları arasında bitkisel, hayvansal ve tarımsal üretim anlamında Hükûmetimiz tarafından 3,1 milyar lira destek ödemesi gerçekleştirilmiştir. Yine, TKDK tarafından desteklenen 235 projenin toplam tutarı 245,5 milyon liradır. AK Parti hükümetleri döneminde Tarımsal üretim alanında Balıkesir’imizde çok güzel gelişmeler yaşanmıştır ve bu yöndeki çalışmalar da devam etmektedir. Şehrimizde tarım arazilerinin korunması ve değerlenmesi için çalışıyoruz. Yeni tarım alanları açılması için mücadele ediyoruz. Teknoloji ağırlıklı tarımsal üretim ve tarım yan sanayisinin gelişmesi için yeni yatırım planları konusuna kafa yoruyoruz” dedi.
“YATIRIMCILARI BALIKESİR’E DAVET ETTİ”
Türkiye’nin kalkınması için 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda yılmadan ve yorulmadan çalışmaya devam edeceğini belirten Milletvekili Canbey “Mevcut geniş ve verimli tarım arazileri ile uygun iklimsel şartlar nedeniyle tarımsal ürün çeşitliliğinin çok olması, Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık ve arıcılık için elverişli arazi, geniş meralar ve zengin doğal ortamların var olması, Bitkisel ve hayvansal üretimin yoğunluğu ile birlikte tarıma dayalı sanayinin gelişmekte olması, Sahip olduğu iklim koşulları, sulama imkânları ve uzun hasat süresi ile tohum yetiştiriciliği için en uygun bölge olması, Mikro klima bölgelerinin varlığı sayesinde çok çeşitli meyve türlerinin yetiştirilebilmesi, Organik tarım için uygun arazilerin var olması, İlde sözleşmeli üretim modelinin başarıyla uygulanıyor olması, Hem Ege hem de Marmara Denizi’ne kıyısı olan ilimizde, su ürünleri yetiştiriciliğine uygun deniz kıyılarının ve iç sularının var olması, Bölgenin yoğun jeotermal kaynaklara sahip olması, jeotermal su kaynaklarının sıcaklık ve debisinin seracılık için uygun olması, gibi avantajları nedeni ile Balıkesir’imizin, yatırım yapmak isteyen yatırımcıların ilgisini çekeceğini düşünüyor, yatırımcılarımızı Balıkesirimize davet ediyorum” diye konuştu.