Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’nin 13 maddesi kabul edildi.
Ancak tartışmalara neden olan bazı düzenlemeler revize edilerek tekliften çıkarıldı. Özellikle Siber Güvenlik Kurulu Başkanı’na arama, kopya çıkarma ve el koyma yetkisi veren madde önerge ile değiştirildi.
Siber Güvenlik Kanunu’nda Neler Değişti?
TBMM’de süren görüşmelerde, kamuoyunda bireysel özgürlükleri kısıtlayabileceği yönünde eleştirilen bazı maddelerde düzenlemeye gidildi. AK Parti’nin sunduğu önerge ile Siber Güvenlik Kurulu Başkanı’na verilen arama, kopya çıkarma ve el koyma yetkisi kanun metninden çıkarıldı.
Ayrıca 7. maddeye yapılan eklemeyle, siber güvenlik ürün ve hizmetlerinin yalnızca devlet değil, özel sektör üreticilerinden de tedarik edilmesine olanak tanındı. Böylece sektör paydaşlarının sürece dahil olması sağlanarak geniş kapsamlı bir düzenleme oluşturuldu.
Kanunun Kapsamı ve Yeni Düzenlemeler
Yapılan değişikliklere göre:
📌 Siber Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı başkanlığında, ilgili bakanlar ve güvenlik kurumlarının yöneticilerinden oluşacak.
📌 Askeri ve istihbari faaliyetler bu kanunun kapsamı dışında tutuldu.
📌 Kişisel veriler ve ticari sırlar, ilgili gerekçelerin ortadan kalkması durumunda resen silinecek, yok edilecek veya anonim hale getirilecek.
📌 Siber saldırılara ağır cezalar getirildi: Devletin kritik sistemlerine yönelik siber saldırılar düzenleyenler veya yasa dışı yollarla ele geçirilen verileri saklayanlar 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
📌 Denetim görevlilerine bilgi, belge veya yazılım vermeyi reddedenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası uygulanacak.
📌 Sır saklama yükümlülüğünü ihlal edenlere veya yetkilerini kötüye kullananlara 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Meclis Görüşmeleri Devam Edecek
TBMM Genel Kurulu, kabul edilen 13 maddenin ardından toplantıya ara verdi. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, bir sonraki birleşimin 11 Mart Salı günü saat 15.00’te yapılacağını duyurdu. Kanun teklifinin kalan maddeleri de önümüzdeki günlerde Meclis gündeminde görüşülmeye devam edecek. 🚨