CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, Balıkesir sorunlarını Meclis gündemine taşımaya devam ediyor. Balıkesir Edremit ilçesinde hastane ve hekim eksikliğini Meclis’e taşıyan Aytekin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Önergede sağlık kurumlarına erişimin en temel insan haklarından olduğunun altını çizen Aytekin, yazın nüfusu tatilciler ile hızla artan bir bölgede hekim ve hastane eksikliğinin nedenini sordu.
Ensar Aytekin’in konuya ilişkin açıklaması ise şu şekilde:
“Balıkesir nüfus yoğunluğu açısından Türkiye’nin en büyük 16. ili. Bu nüfus yaz aylarında milyonlarca artıyor. Özellikle körfez bölgesinde bu yoğunluğun daha fazla yaşandığını biliyoruz. Ancak Balıkesir ili hak ettiği değeri göremiyor. Şehirde hastane ve hekim eksiliği olduğunu birçok kez dile getirdik. Körfez bölgesinde ise vatandaş adeta kaderine terk edilmiş durumda. Özellikle yaşlı nüfusun yoğun olduğu bölgede kalp cerrahı yok, hastaneler ise çok sınırlı sayıda. Edremit Körfezi olarak adlandıran ve tatilcilerin Balıkesir’de tercihi olan bu bölgede sınırlı sayıda hastane ve sağlık personelinin bulunması ne yazık ki olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Bu sorunu pek çok kez dile getirdik. Ancak iktidar Balıkesir halkının taleplerine kulağını tıkamayı tercih ediyor.
‘Sağlıkta devrim’ diyerek en temel hakkı dahi propaganda malzemesi haline getiren zihniyeti Balıkesir’e bir bakmaya davet ediyorum. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya iletmiş olduğumuz sorunlar Balıkesir halkının bize aktardığı sorunların başında gelmektedir. Bu konunun derhal gündeme alınarak çözüme kavuşturulması ise büyük bir önem arz ediyor. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”
İŞTE AYTEKİN’İN YANIT BEKLEYEN SORULARI
“Sağlık hizmetlerine erişim hakkı en temel insan haklarındandır. Anayasamızın 56.maddesi çerçevesinde “herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı” vurgusu, devletimize yüklediği “herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama” ifadeleriyle bu hak devletin görevleri arasında yer almıştır.
Bunun yanı sıra artan nüfus, yaşam alanlarındaki dönüşüm ve endüstriyel hayat sağlık sorunlarında artışa sebep olmaktadır. Yurttaşların yaşam alanlarındaki sağlık kuruluşuna erişim hakkı, yeni sağlık sisteminin nirengi noktası olarak görülen Şehir Hastaneleri ile gölgelenmekte, yurttaşlara yaşam alanlarının mücavirlerinde kurulan bu hastanelere yönlendirmeler yapılmaktadır.
Acil durum arz eden ve nüfus yoğunluğu yüksek olan ilçelerde ise hekim yetersizliği, cerrahi girişim alanı ve materyalleri yetersizliği dikkat çekmektedir. Hayati nitelikte olan Kalp Damar Cerrahisi, Onkoloji, Beyin Cerrahisi vb. alanlarda da ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda;
Balıkesir ili Edremit ilçesinde yapılması planlanan Devlet Hastanesi’nin akıbeti nedir? Hastanenin kapasitesi kaç yataklı olacaktır?
Körfez Bölgesi olarak tarif edilen ve yaz aylarında nüfusu milyonu aşan olarak Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Havran ve Edremit ilçelerinde eksik olan branşlarda tabip görevlendirmesi yapılacak mıdır?
Özellikle yaşlı nüfusun yaz aylarını geçirmek için geldiği Edremit Körfezindeki hastanelere Kalp Damar Cerrahisi tabipleri görevlendirilecek midir?
Balıkesir İli Edremit İlçesinde yaz aylarında artan nüfus dolayısıyla Devlet Hastanesi ve ilçe sınırlarında yer alan özel hastanenin iş yükünü azaltmak için bir çalışmanız var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
Balıkesir il genelindeki hastanelerde çocuk doktoru sıkıntısı çekilmektedir. Balıkesir il genelinde görevli hekim sayısını arttırmaya yönelik çalışmanız var mıdır?
Şehir hastanesinde görevli sekretarya randevu ve sair hizmet personelinin, hasta ve yakınlarına yönelik olumsuz tavırları tarafımıza şikâyet konusu olarak iletilmektedir. Konuyla ilgili kalite eğitimi ve örgüt iklimi çalışması yapılmış mıdır? Yapılmadıysa böyle bir çalışma Bakanlık gündemleri arasında yer almakta mıdır?”