Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nde 20 metre derinlikte derin deşarj yöntemiyle atık bırakıldığını sualtı kamerasıyla belgeledi.
Sarı, görüntüleri sosyal medya hesabında paylaşarak Marmara’nın kirlilik sorununa dikkat çekti.
“Denize Bir Litre Bile Arıtılmamış Atık Bırakılmadığını Söylüyorlar”
Sarı, görüntülerin, denize arıtılmamış atık bırakılmadığını savunan bir belediyenin sınırları içinde çekildiğini belirtti. Paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Harika bir plajın ilerisinde, 20 metre derinlikte denize boca edilen atıkları görüyorsunuz. Kent merkezine yakın kıyılardaki neredeyse her dalışta karşılaştığımız üzücü bir manzara bu. Buna benzer binlerce boru halen Marmara’yı kirletmeye devam ediyor.”
Müsilaj Yeniden Yüzeye Çıkıyor
Marmara Denizi’nde müsilajın yüzeyden 30 metre derinliğe kadar yayıldığına dikkat çeken Sarı, yer yer müsilajın yeniden yüzeye çıkmaya başladığını ifade etti. Müsilajın ortaya çıkışında üç ana tetikleyiciden yalnızca deniz kirliliğinin kontrol edilebilir olduğunu vurgulayan Sarı, atıkların arıtılmadan denize deşarj edilmesinin müsilaj oluşumunu tetiklediğini belirtti.
“Lütfen Kendinizi ve İnsanları Kandırmayın”
Sarı, bazı belediye yöneticileri ve danışmanların, ileri biyolojik arıtma yerine ön arıtmadan sonra atıkları derin deşarjla denize vermeyi savunduğunu söyleyerek şu çağrıyı yaptı:
“Denizin ister yüzeyine, ister ortasına, ister derinine deşarj edilen her atık müsilaj oluşumuna katkı sağlar. Lütfen kendinizi ve insanları kandırmayın. Marmara hassas bir ekosistemdir ve 1 litre bile arıtılmamış atık denize verilemez.”
“1980’lerden Bu Yana Uyarıyoruz”
Prof. Dr. Sarı, evsel ve endüstriyel atıkların 1980’li yıllardan beri yanlış bir yöntem olan derin deşarjla Marmara Denizi’ne verilmesinin tehlikelerine dikkat çekti:
“Doğadaki hiçbir atık yok olmaz. Marmara Denizi’nin Karadeniz’e veya Akdeniz’e giden akıntıyla kirlenmeyeceği görüşü yanlıştır. Derin deşarj yalnızca ileri biyolojik arıtma yapılmış atıklar için uygulanabilir. Müsilaj neden değil, bir sonuçtur. Kirliliği durdurmadan müsilajdan kurtulma şansımız yok.”
Marmara’nın Hassas Ekosistemi Tehlikede
Sarı, Marmara Denizi’nin korunması için acil önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, ileri biyolojik arıtmanın önemini bir kez daha vurguladı. Görüntüler, Marmara Denizi’nin içinde bulunduğu çevresel tehdidi bir kez daha gözler önüne serdi.