Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle kamu kurumları ve kuruluşlarının mali işlemlerinde yerli ödeme sistemlerini kullanması zorunlu hale getirildi.
Bu kapsamda, kamu bankaları ve kurumlar, ödeme işlemlerini yerli altyapı üzerinden gerçekleştirecek. Yeni düzenleme, ekonomik güvenliği artırmayı ve yerli ödeme sistemlerini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Yerli Ödeme Sistemlerine Geçiş
Genelgeye göre, kamu idareleri, belediyeler, il özel idareleri, kamu iktisadi teşebbüsleri ve özelleştirme kapsamındaki kamuya ait kuruluşlar, mali işlemlerinde yerli ödeme sistemlerini kullanacak. Yeni kart çıkarma veya kart yenileme taleplerinde aksi belirtilmedikçe TROY gibi Türkiye’de yerleşik sistemler kullanılacak.
Yerli Sistemlerle Gerçekleştirilecek Ödemeler
Düzenlemeye göre, aşağıdaki ödemelerde Türkiye’de yerleşik ve faaliyet iznine sahip yerli ödeme sistemlerinin kullanılması zorunlu olacak:
- Kamu personeline yapılacak özlük ödemeleri
- Emekli maaşları
- Avans kartları üzerinden yapılan ön ödemeler
- Sosyal yardım ödemeleri
- Öğrencilere sağlanan burs ve kredi destekleri
- Çiftçi ve esnafa yönelik teşvik ödemeleri
- Toplu taşıma, yemek, kimlik ve öğrenci kartlarına yönelik ödemeler
- Banka protokollerine konu diğer ödemeler
Ekonomik Güvenlik İçin Stratejik Adım
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, yerli ödeme sistemlerinin yaygınlaştırılmasının, ekonomik kaynakların yurt içinde kalmasını sağlayacağı ve ülkenin ekonomik güvenliğini artıracağı vurgulandı. Ayrıca, bu düzenlemenin yerli teknolojinin desteklenmesi ve mali bağımsızlığın güçlendirilmesi açısından önemli bir adım olduğu belirtildi.
Bugünden İtibaren Yürürlükte
Genelge, Resmi Gazete’nin 16 Ocak 2025 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamu kuruluşları, bundan sonraki tüm mali işlemlerinde yerli ödeme altyapısını kullanmakla yükümlü olacak.