CHP Altıeylül ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Av. Burcu Özer kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 90’ncı yıldönümüyle ilgili Altıeylül Belediye Meclisinde bir konuşma yaptı. Burcu Özer Türk kadınına bir çok uygar ülkeden önce seçme ve seçilme hakkının verilmesinin Cumhuriyet devriminin önemli bir eşiği olduğunun altını çizdi.
Cumhuriyetin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 90 yıl önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını vermesiyle ilgili meclis kürsüsünden açıklamalarda bulunan Av. Burcu Özer bu hakla beraber kadınların siyasi haklarına kavuştuğunu ve özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden birisinin ortadan kalktığını ifade etti.
“TÜRK KADINININ ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL KALKTI”
CHP Altıeylül ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Burcu Özer meclis kürsüsünden yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:
“90 yıl önce Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türkiye Cumhuriyeti’ndeki kadınlar siyasi haklarına kavuşmuş, seçme ve seçilme hakkını kazanmıştır. Birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlarımıza tanınan seçme ve seçilme hakkı ile biz kadınların siyasal hayata katılımları sağlanmış, özgürlüğümüzün önündeki en büyük engellerden birisi ortadan kaldırılmıştır.
“BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNDEN ÖNCE SEÇME VE SEÇİLME HAKKIMIZA KAVUŞTUK”
Cumhuriyetin ilanı ile Türk kadınları; sosyal ve ekonomik anlamda birçok hak elde etmiş olsa da siyasi haklar, kadınlara ülkemizde ilk olarak kadınların belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı ile 3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu’nun kabul edilmesiyle tanınmıştır. 26 Ekim 1933’te köy ihtiyar heyeti ve muhtarlık seçimlerinde, nihayetinde 5 Aralık 1934’te ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadına milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. 1934 yılında kazanılan siyasi haklarla birlikte Türkiye Cumhuriyeti kadınlarına; Fransa ve İtalya’dan 11, Belçika’dan 14, Yunanistan’dan 15, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.
“DEVRİM NİTELİĞİNDE”
Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesi Cumhuriyet’in “kadın devriminin” önemli bir eşiğidir. 5 Aralık 1934’te genç Cumhuriyet’in kadın yurttaşlarına verdiği bu haklar devrim niteliğindedir. Bu devrim günü, ülkemizde 5 Aralık Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Türk kadınına siyasi hakların verilmesinde öncü olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk de “Bir toplum aynı gayeye bütün kadınları ve erkekleri beraber yürümezse, ilerlemesinde ve medenileşmesinde teknik bakımdan imkan, ilmi bakımdan da ihtimal yoktur” diyerek Türk kadınının sosyal ve kültürel alanda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklarda sahip olmasının önünü açmıştır. Biz kadınların çalışkanlıkları ve üretkenlikleri ile toplumumuzun birçok sorununun çözümüne verdikleri desteğin herkesçe kabul edilir ve kaçınılmaz bir gerçek olduğu her geçen gün daha fazla anlaşılır hale gelmiştir. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 90. Yılını ve 5 Aralık Kadın Hakları Gününü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyor, saygıdeğer Türk ve Dünya kadınlarına sağlık, mutluluk ve özgürlük dolu bir gelecek diliyorum.”