Sulak alandan geriye kalan araziye BETON BULAŞMASIN!

Edremit Çevre Derneği’nden Akçay Sulak Alanı çağrısı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

Edremit Akçay ile Burhaniye Orjan arasında kalan sulak alan yine gündemde. Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescillenen bölge yıllar içerisinde büyük ölçüde daraltılarak 48,6 hektara kadar düşürüldü. Sulak alan bölgesinde 150’ye kadar farklı canlı türü barınıyor. Önceki dönem bölgeyle ilgili yeni bir imar planı hazırlanmış, konut alanı olarak değerlendirilmesi gündeme gelmişti.

Sulak alan bölgesinde ayrıca Büyükşehir Belediyesi’ne ait tartışmalı arıtma tesisi ve bölgeden çıkan hafriyatla doldurulan Edremit Tarıma Dayalı OSB’nin inşaat çalışmaları da devam ediyor.

Sulak alanın Doğal Yaşam Alanı olarak korunması talebiyle konuyu gündeminde tutan ve tüm gelişmeleri kamuoyuyla paylaşan Edremit Çevre Derneği, “Sulak alandan geriye kalan 48,6 hektarlık alana artık beton bulaşmasın, müdahale görürseniz yetkililere mutlaka bildirin” çağrısı yaptı.

Edremit Çevre Derneği konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

 

“DOĞAL YAŞAM PARKI YAPILMASI İÇİN UĞRAŞTIK”

“Dalyan’dan geriye kalan sulak alanların korunması için 2018’den beri çalışıyoruz. Bu özel nitelikli doğa alanı Edremit ile Burhaniye arasında ve yedi derenin denize döküldüğü, bölgedeki mevcut ekosistemin denizle buluştuğu, çok geniş bir alanı kaplıyordu bir zamanlar. Yıllar içinde, yazlık konut talebi arttıkça iyice küçüldü. Fakat hala orada sulak alanlar, özellikli kıyı alanları, lagünler, deltalar, turbanlar ve meralar var olmaya devam ediyor.

Mülkiyet konusu ise karmaşık. Bu bölgede hem kamu arazileri ve hem de şahıslara ait arsalar var. Bu nedenle, çalışmalarımızı iki farklı alana bölmek zorunda kaldık. Edremit Çayı’nın denize döküldüğü bölgenin kuzey tarafındaki kamu arazilerinin Doğal Yaşam Parkı yapılması için uğraştık. Geçen dönemki Balıkesir B. Belediyesi’nin, oradaki en büyük parseli satmasını ve imar planını değiştirmesini mahkeme yoluyla önledik. İmza kampanyaları, basın açıklamaları ve davalarımıza, vatandaşlarımız da önemli destek verdi. O Yaşam Parkı, şimdi Edremit Belediyesi’nin 5 yıllık projeleri arasında bulunuyor.

 

“MAHALLİ ÖNEME HAİZ SULAK ALAN ÖZELLİĞİ…”

Edremit Çayı’nın güney tarafı ile Burhaniye Kadıncık Deresi arasındaki bölgenin ise “sulak alan” olarak tescili için uğraştık. O bölgede zaten “Akçay Sazlıkları Sulak Alanı” ismiyle ve 148 Ha bir alan olarak Ulusal Sulak Alan Envanter Yönetim Bilgi Sistemi’nde (SAYBİS) listede yer alınmıştı. Burhaniye Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği tarafından incelendi ve sonuçta Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü tarafından “Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan” özelliklerine sahip olduğuna karar verildi. 48,6 Ha (486 dönüm) olarak 03.11.2022’de tescili yapıldı.

Burası ayrıca 19.11.2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile “Doğal – Sit Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescillenen kıyı arazileri ile Bakanlık tarafından 13.09.2021 tarihinde onaylanmış olan “Doğal Sit – Nitelikli Doğal Koruma Alanı” içindeki küçük bir bölümü de kapsamaktadır. “Balıkesir ili, Edremit ve Burhaniye ilçeleri, Kadıncık Deresi Doğal Sit Alanı” ismiyle tescillenmiş olan o saha ile “Akçay Sazlıkları Sulak Alanı” büyük ölçüde çakışmaktadır.

 

“AYAK BASMAK BİLE YASAK OLMALIYKEN MOLOZ DÖKÜLÜYOR!”

Bizim 5.000 Ha diyerek çıktığımız bu yolda, 150 Ha olan SAYBİS kaydına bile razıyken, sulak alan tescili sonunda 48,6 Ha seviyesine kadar indi. Geri kalanı ise OSB oldu, site inşaatına başlandı vb. Şimdi kaya dolgular yapılıyor orada, mahkemeler ise devam ediyor..

Fakat tescilden sonra iki koca sene geçmesine rağmen, o alanda hiçbir işlem de yapmadı Bakanlık. Oysa Büyükşehir Belediyesi dozer ve kamyon sokup kum taşıdı oradan, vatandaş moloz ve çöp döktü, avcı ve amatör balıkçılar her an içinde zaten, üç noktadaki araç girişiyle mehtap seyredenler ve daha nicesi de orada. Oysa ayakla basmak bile yasak oraya.! Hem tescilli sulak alan, hem de kesin korunacak sit alanında nasıl olabiliyor ki bunlar? Özellikle Edremit tarafı çok kirletilmiş durumda, her tarafı çöp ve moloz dolu.

 

“SULAK ALANDAN GERİYE KALANI KORUMAK ÇOK ÖNEMLİ”

İşte bu durumu konuşmak ve bazı önerilerimizi iletmek için bugün Burhaniye Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliğine bir ziyaret yaptık. Son derece verimli bir görüşme oldu. Sulak Alanın Burhaniye tarafında gerekli saha temizliklerinin tamamlandığını, Edremit tarafı için de yazışmaların yapılıp yakında temizleneceğini öğrendik. Aralık ayı sonuna kadar sahaya tanıtım ve uyarı levhaları yerleştirilecek, araç girişi yapılan üç noktada da gerekli önlemler alınacak. Sıkı bir denetimle bu alanın kamuya ait olduğu ve her türlü kullanıma kapalı olduğu vurgulanacak, gerektiğinde cezai işlemler de uygulanacak.

 

“MÜDAHALE GÖRÜRSENİZ YETKİLİLERE MUTLAKA BİLDİRİN”

Akçay Sazlıkları Sulak Alanı elbette küçük bir alan. Muhtemelen “Ramsar Sözleşmesi” kapsamına hiçbir zaman giremeyecek kadar da örselenmiş durumda. Fakat burayı korumak bile, inanın çok önemli. Hiç olmazsa 48,6 Ha alana beton bulaşmayacak, yer altındaki tatlı su depolarına (akifer) kirlilik sızmayacak. Koruma başarılı olursa binlerce tuzlu ve tatlı su bitkisi ile 146 farklı canlı türü buraya tutunup yaşamını devam ettirecek. Bunlar da az şey değil bu coğrafyada.. Ondan sonrasında da, oturup doğaseverler için burada neler yapılabileceğini konuşmak lazım.

Önce tam koruma sağlamak önemli. Bu konuda Milli Parklar Şefliği herkesten yardım bekliyor. Lütfen sulak alana herhangi bir müdahale, araç girişi, avcılık vb. faaliyet görürseniz, doğrudan 112’ye ve Şefliğe ait 0266 412 08 80 telefona veya Edremit Çevre Derneği’ne durumu bildirin. Siz de çözümün parçası olun.”

 

Tepki Ver | _zg_n1
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
_zg_n
Üzgün
Sulak alandan geriye kalan araziye BETON BULAŞMASIN!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!