Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödemekte zorluk çekenler için 60 aya kadar yapılandırma seçeneği sundu.
Bu yeni uygulama, kamu bankalarına yapılan başvurular sonucunda 32 bin 599 kişinin toplamda 4 milyar 433 milyon 966 bin liralık borcunun vadelendirilmesini sağladı.
BDDK, 26 Eylül’de yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile birlikte finansal istikrarı sağlamak amacıyla alınan makro ihtiyati önlemler çerçevesinde, zor durumda kalan bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlularına yönelik yapılandırma imkanı getirildiğini duyurdu. Yapılandırma uygulaması kapsamında, TCMB, bireysel kredi kartlarında uygulanacak azami faiz oranını referans faiz oranı olan yüzde 3,11 ile sınırladı. İhtiyaç kredileri ise, anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi durumunda ek kredi almaksızın 60 aya kadar yapılandırılabilecek.
Borçlu, yapılandırma için 1 yıl içinde başvuruda bulunmalı.
Her aya düşen taksit tutarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenirken, yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödenmeden kredi kartı limitinin artırılması mümkün olmayacak.
1 Kasım itibarıyla yürürlüğe giren yeni faiz oranlarıyla, Türk lirası kredi kartı işlemlerinde dönem borcu 25 bin liranın altında olanlar için azami akdi faiz oranı yüzde 3,5, gecikme faizi ise yüzde 3,8 olarak belirlendi. 25 bin ila 150 bin lira arasındaki borçlar için bu oranlar sırasıyla yüzde 4,25 ve yüzde 4,55, 150 bin liranın üstündekiler için ise yüzde 4,75 ve yüzde 5,05 olacak.
Halkbank, VakıfBank ve Ziraat Bankası’nın sağladığı verilere göre, 28 Ekim itibarıyla, hem kredi kartı hem de ihtiyaç kredisi borçları yapılandırılan kişi sayısı 32 bin 599’a ulaşmış durumda. Bu süreçte, borçlarını yapılandırmak isteyenlerin kamu bankalarına gösterdiği ilgi oldukça yoğun.