Milyonlar asgari ücret zamlarını bekliyor! İşte tartışılan rakamlar;

Yıl sonuna yaklaşırken, milyonlarca çalışan asgari ücrette yapılacak zam oranına odaklandı.

Milyonlar asgari ücret zamlarını bekliyor! İşte tartışılan rakamlar;
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yıl sonuna yaklaşırken, milyonlarca çalışan asgari ücrette yapılacak zam oranına odaklandı.

Çalışanlar, yeni asgari ücretin ne kadar olacağı konusunda artan bir merak ve beklenti içerisindeler. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısını aralık ayında gerçekleştirmesi bekleniyor.

Bu yıl asgari ücretin zammının yıl sonu enflasyonuna mı yoksa hedef enflasyona göre mi belirleneceği konusu da gündemde. Piyasalarda, asgari ücrete yönelik olarak yüzde 25’lik bir artışın öne çıktığı görülüyor. Bunun yanı sıra, yüzde 30’luk bir ücret artışının da beklentiler arasında yer aldığı ifade ediliyor.

İş dünyasında, asgari ücretin 22-23 bin lira seviyesine çıkarılması yönünde bir görüş birliği olduğu belirtiliyor. Öte yandan, muhalefet partileri, yeni asgari ücretin en az 30 bin lira olması gerektiğini savunuyor.

Ekonomi yönetimi, asgari ücret konusundaki görüşmelerde temkinli bir tutum sergiliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Asgari ücret sendikaların, işverenlerin ve hükümetin müzakereleri sonucu belirleniyor; şu aşamada yorum yapmam uygun olmaz” şeklinde konuştu. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ise yaptığı açıklamada, yüzde 25 civarında bir artışın enflasyon görünümü ile uyumlu olacağını ifade etti.

2024 yılı için Merkez Bankası’nın enflasyon hedefleri ise şu şekilde: Yüzde 38 (üst nokta yüzde 42, alt nokta yüzde 34) ve 2025 için yüzde 14 (üst nokta yüzde 21). Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri de benzer şekilde, 2024 için yüzde 41,5 ve 2025 için yüzde 17,6 olarak belirlenmiş durumda.

Geçen yıl ocak ayında asgari ücret, yüzde 49,11 oranında bir artışla 17 bin 2 liraya yükselmişti. Eğer ocak ayında yüzde 25 zam yapılırsa, yeni asgari ücret 21 bin 250 lira olacak. OVP’deki enflasyon hedefi olan yüzde 41,5 ile zam yapılması durumunda, asgari ücret 24 bin lirayı aşacak. Ayrıca, 2025 enflasyon hedefi olan yüzde 17,5 oranında bir artış yapılırsa, yeni asgari ücret 19 bin 975 liraya yükselecek. Merkez Bankası’nın yüzde 38’lik hedefi doğrultusunda bir zam yapılırsa ise asgari ücret 23 bin 460 liraya ulaşacak. Eğer TCMB’nin 2025 hedefi olan yüzde 14’lük zam uygulanırsa, asgari ücret 19 bin 380 lira olacak. Yüzde 21 oranında bir artış olması durumunda ise bu rakam 20 bin 570 liraya yükselecek.

Çalışanlar, bu beklentiler doğrultusunda yapılacak zam oranlarını sabırsızlıkla bekliyor.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Milyonlar asgari ücret zamlarını bekliyor! İşte tartışılan rakamlar;
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!