Dünyanın en parlak kuyruklu yıldızı geliyor! Türkiye’den görülecek!

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), 2023 yılında keşfedilen Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızının 11-12 Ekim tarihlerinde Dünya'dan gözlemlenebileceğini duyurdu.

Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), 2023 yılında keşfedilen Tsuchinshan-ATLAS kuyruklu yıldızının 11-12 Ekim tarihlerinde Dünya’dan gözlemlenebileceğini duyurdu.

‘C/2023 A3’ olarak da bilinen kuyruklu yıldız, son 13 yılın en parlak kuyruklu yıldızı olarak nitelendiriliyor.

TUA’nın yaptığı açıklamada, “C/2023 A3, 2 Ekim tarihinde 0,4 kadir parlaklığa ulaştı ve 2020 yazındaki ünlü C/2020 F3 (NEOWISE) kuyruklu yıldızını geride bıraktı” bilgisi verildi. Ayrıca, kuyruklu yıldızın zirve parlaklığına henüz ulaşmadığı da belirtildi.

Kuyruklu yıldız, 11 Ekim’den itibaren Kuzey Yarımküre’den çıplak gözle görülebilecek. TUA, “Ne kadar parlak olacağını o gün deneyimleyeceğiz!” diyerek, 12 Ekim civarında Dünya’ya 0,47 Astronomik Birim mesafeyle en yakın geçişini yapacağı ve gözle görülebilecek en yüksek parlaklığa ulaşacağı bilgisini paylaştı.

C/2023 A3, yalnızca parlaklığıyla değil, aynı zamanda 21 derece uzunluğundaki etkileyici kuyruğuyla da dikkat çekiyor. Bu uzunluk, Dolunay’ın çapının yaklaşık 42 katına eşit. Güneş’e yaklaşırken ısınarak toz ve buzdan oluşan kuyruk oluşturması bekleniyor.

TUA, bu kuyruklu yıldızın tarihteki en etkileyici kuyruklu yıldızlardan biri olma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

Kuyruklu Yıldız Nedir?

Kuyruklu yıldızlar, genellikle buz, toz ve kayalardan oluşan gök cisimleridir. Güneş’e yaklaştıklarında, çekirdeklerindeki buz buharlaşarak etraflarına bir gaz ve toz bulutu yayar. Güneş’in ışınları ve rüzgarları bu gaz ve tozları arkaya doğru iterek kuyruk oluşturur. Genellikle uzun, eliptik yörüngelere sahip olan kuyruklu yıldızlar, Güneş etrafında dönerken zaman zaman Dünya’dan gözlemlenebilir. En bilinen kuyruklu yıldızlardan biri Halley Kuyruklu Yıldızı’dır ve yaklaşık her 76 yılda bir Dünya’dan görünmektedir.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Dünyanın en parlak kuyruklu yıldızı geliyor! Türkiye’den görülecek!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!