Ne yedik ne içtik bilmiyoruz! Bunun adı gıda terörü…

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 Ekim’den bu yana açıklamaya başladığı taklit ve tağşiş yapılan ürünleri Meclis gündemine taşıdı. Taklit ve tağşişi(karışım) ‘gıda terörü’ olarak niteleyen Karal, “Yüzlerce üründe taklit ve tağşiş çıkması, gıda ürünlerinin market raflarına gelmeden veya satışa sunulmadan yapılan denetimlerinde ihmale işaret etmiyor mu?” diye sordu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 Ekim’den bu yana açıklamaya başladığı taklit ve tağşiş yapılan ürünleri Meclis gündemine taşıdı. Taklit ve tağşişi(karışım) ‘gıda terörü’ olarak niteleyen Karal, “Yüzlerce üründe taklit ve tağşiş çıkması, gıda ürünlerinin market raflarına gelmeden veya satışa sunulmadan yapılan denetimlerinde ihmale işaret etmiyor mu?” diye sordu.

 

DEVA Partili Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına taklit ve tağşiş ürünler ile ilgili soru önergesi verdi. Yönetmeliğe göre laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten/ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasının Tarım ve Orman Bakanlığının resmi internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulabileceğini belirten Milletvekili Karal, 2022 yılı mart ayına kadar belli dönemlerde taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilen ürünlerin Bakanlığın internet sitesinde paylaşıldığını, o dönemden 2 Ekim 2024’e kadar söz konusu ürün ve firmaların duyurusunun yapılmadığını anımsattı.

 

“Ürünlerde taklit ve tağşiş yapılması bir gıda terörüdür”

2 yıl 7 aylık süre boyunca taklit ve tağşiş yapılan ürünler hakkında kamuoyunun bilgilendirilmediğini vurgulayan Karal, “Bakanlık, yeni başladığı uygulama ile 2 Ekim 2024 tarihinden itibaren taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşmiş ürünlere ait bilgileri https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/ uzantılı internet sitesinde yayınlamaya başladı. Yapılan paylaşımlarda vatandaşların satın aldığı ve yediği yüzlerce gıda ürününde insan sağlığını tehdit eden karışımlar ve kanserojen maddeler tespit edildiği belirtiliyor. Ürünlerde taklit ve tağşiş yapılması bir gıda terörüdür. Bu durum hem ekonomik kayba sebep olmakta hem de vatandaşın sağlığını tehdit etmektedir.” diye konuştu.

 

“Denetimler ve cezai yaptırımlar artırılmalı” 

Karal, taklit ve tağşiş ürünlerin halk sağlığını tehlikeye attığını, Bakanlığın özellikle gıda ürünlerinin denetimleri konusunda azami özen göstermesi gerektiğinin altını çizdi. İnsan sağlığını tehlikeye atan gıda ürünlerini üretenler hakkında hem denetimlerin hem de cezai yaptırımların artırılması gerektiğini ifade eden Karal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlığın 2 Ekim’den bu yana açıkladığı firma ve ürünler hepimizi dehşete düşürdü. Taklit ve tağşiş tespit edilen ürün ve firma sayısı her geçen gün ne yazık ki artıyor. Sadece 7 günde kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş 70, taklit ve tağşiş yapılmış 546 ürün açıklandı. Ancak ne yazık ki Mart 2022’den bu yana olan firma ve ürünler belli değil. Bu sürede hangi ürünlerin insan sağlığını tehdit ettiği, taklit ve tağşiş yapıldığını kamuoyu öğrenemedi. Yani o dönemde ne yedik, ne içtik bilmiyoruz. 

 

“Bakanlık ‘gıdamız güvenilir, içimiz rahat’ diyor ancak kimsenin içi rahat değil”

Ürünler raflarda satışa sunulana, vatandaşın sofrasına gelene kadar neden yeterli denetimler yapılmıyor ve gerekli önlemler alınmıyor? Vatandaşın etiketli, ambalajlı ve hatta Bakanlığın onaylı ürünlerine dahi güveni kalmadı. Çünkü bu ürünler büyük marketlerde, zincir marketlerde herkesin çok rahat erişebileceği yerlerde satılıyor. Bakanlık internet sitesinde etkin denetimler yapıldığını belirtiyor, ‘Gıdamız güvenilir içimiz rahat’ diyor ancak kimsenin içi rahat değil. Aksine herkes tedirgin. Ne yediğini, ne içtiğini bilmiyor.”

 

“Taklit ve tağşiş ürün tespit edilen firmalara yönelik uygulanan para cezaları, ruhsat iptali, hapis cezası gibi yaptırımların artırılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?”

İstanbul Milletvekili Hasan Karal, verdiği soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

“1) 2022 Mart ayından 2024 Ekim ayına kadar geçen sürede kaç üründe taklit ve tağşiş tespit edilmiştir?

2)  2 yıl 7 ay boyunca, taklit ve tağşiş ürün tespit edilen firmaların açıklanmamasının nedeni nedir?

3) Bu süre zarfında ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen firmalara yönelik herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?

4) Taklit ve tağşiş ürün tespit edilip para cezası kesilen, işletme ruhsatı iptal edilen firma sayısı kaçtır? Kaç firmaya ne kadar para cezası kesilmiştir? Söz konusu firma sahiplerine yönelik hapis cezası ile sonuçlanan adli soruşturma sayısı nedir?

5) Gıda ürünlerinin market raflarına gelmeden veya satışa sunulmadan Bakanlığınızca denetimi yapılmakta mıdır? Yüzlerce üründe taklit ve tağşiş çıkması, gıda ürünlerinin raflara gelmeden ve satışa sunulmadan denetlenmesiyle ilgili ihmali göstermiyor mu?

6) Bakanlığınız tarafından gıda güvenliğine ilişkin daha etkin bir denetim mekanizmasının hayata geçirilmesi düşünülmekte midir?

7) Vatandaşın sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimini sağlamak için Bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir?

8) Taklit ve tağşiş ürün tespit edilen firmalara yönelik uygulanan para cezaları, ruhsat iptali, hapis cezası gibi yaptırımların artırılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Ne yedik ne içtik bilmiyoruz! Bunun adı gıda terörü…
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!