Harb-İş işçisi işe geç gitme eylemi yaptı!

Harb-İş Sendikası'na bağlı işçiler bu sabah işyerlerine 1 saat geç gitti. Harb-İş Balıkesir İl Tesilcisi Tahir Aydoğdu, "ekonomik krizin sebebi biz değiliz, bıçak kemiğe dayandı" dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

Türk-İş’e bağlı Türk Harb-İş Sendikası Balıkesir İl Temsilciliği üyesi işçiler artan hayat pahalılığına, vergi sistemine ve ücret dengesizliklerine karşı işe 1 saat geç girme eyleminde bulundu.

 

6’ncı Ana Bakım Fabrikası önünde basın açıklaması yapan Harb-İş’e bağlı işçiler hayat pahalılığından şikayet ederek, kamu işyerlerindeki ücret dengesizliğinin giderilerek çalışanlar üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını istedi. Harb-İş Balıkesir İl Temsilcisi Tahir Aydoğdu tüm işçiler adına yaptığı açıklamada ülkede yaşanan ekonomik krizin bedelini işçilerin ödemesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

 

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”

Harb-İş Sendikası Balıkesir İl Temsilcisi Tahir Aydoğdu fabrika önünde yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:

“Sıkıntılarımız artarak devam ediyor. Hayat pahalılığı, satın alma gücümüzdeki gerileme, adaletsiz vergi sistemi, kamu işyerlerinde ücret dengesizliği başta işçiler olmak üzere, toplumun büyük bir bölümünün yaşama şartlarını ağırlaştırmaktadır. Yani mutlu bir azınlık dışında halkımız geçim sıkıntısıyla mücadele etmektedir. Bizler de yaşanan ağır ekonomik koşullar nedeniyle sesimizi duyurmak istedik. Sağduyulu davranmaya gayret ettik. Diyalog kapılarını açık tuttuk, ancak sonuç alamadık. Sürekli sabırlı olmamız istendi ama bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yü-z binlerle söyleyeceğiz. Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz.

 

“DÜN ALDIĞIMIZ ÜRÜNÜ BUGÜN AYNI FİYATA ALAMIYORUZ”

Markete, pazara, temel tüketim ürünlerine, tepeden tırnağa her şeye her gün zam geliyor. Dün aldığımızı aynı fiyata bugün alamaz olduk. Kişi başına düşen gelir artıyor ama işçinin ve emeklinin geliri değil sefaleti artıyor. Ülkemizde gelir adaleti bozuldu. Geçmiş yıllarda da ekonomik krizler yaşandı, geçim şartları ağırlaştı. Ancak bu dönemde olduğu kadar yoksulluk görülmedi, işçiler mağdur olmadı. Enflasyonun bir an önce gerçek seviyesinde açıklanması için gerekli adımlar atılmalıdır. İşçiler enflasyonun sebebi değildir. Enflasyonu düşürmek için fedakarlığı kazancını ve servetini artıranlar yapmalıdır.

 

“KIDEM TAZMİNATI ZAMAN İÇİNDE ERİDİ”

İşçiler geçmiş yıllarda kıdem tazminatlarıyla iyi kötü bir ev alabilmekte, çocuklarını evlendirebilmekteydi. Bu sebeple yıllarca kıdem tazminatına her el uzatıldığında meydanlarda kızımın çeyizi, oğlumun düğün parası dedik, ortadan kaldırılmasına karşı durduk. Ancak kıdem tazminatı da zaman içinde eridi. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için kıdem tazminatı tavan miktarının brüt asgari ücretin 7,5 katı olması gerekmektedir.

 

“KALİFİYE ELEMANLAR EMEKLİLİK İÇİN BAŞVURU YAPIYOR”

Kamu kesimi toplu sözleşmelerinde yaşanan sıkıntıyı biliyorsunuz. 2023 yılında Çerçeve Anlaşma Protokolü kapsamında imzalanan toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç süresi Ocak ayı olanlarla, 1 Şubat ve ilerleyen aylarda olan toplu iş sözleşmelerindeki ücret zammı oranı arasındaki fark ortadan kaldırılmalıdır. Sosyal güvenlik sistemimizde birçok sorun çözüm beklemektedir. Ancak bu sorunlara yenileri de eklenmektedir.

Aynı işyerinde aynı dönemde çalışan iki işçiye emekli aylığı başvuru tarihleri farklı olduğu için farklı aylık bağlanabilmektedir. Uygulama sosyal güvenlik ssitemi nedeniyle enflasyon farkının yüksek olduğu bu dönemde 2024 yılı içerisinde emekli aylığı talebinde bulunanların emekli aylıkları, 2025 yılında başvuracaklara göre fazla olacaktır. Bu durum birçok işçinin emeklilik başvurusu yapmasına sebep olmaktadır. Nitelikli çalışanlar oluşacak fark sebebiyle emekli olmayı tercih etmektedir. Bu mağduriyetin yaşanmaması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. İşçinin hak kaybına uğramasının önüne geçilmelidir.

 

“İŞÇİLER YILDA 2,5 AYLIĞINI VERGİ OLARAK ÖDÜYOR”

İşçiler 12 ay çalışmakta fakat 2,5 aylığını vergi olarak ödemek zorunda kalmaktadır. Vergi sisteminde acil olarak düzenleme yapılmalıdır. Gelir vergisi tarife basamakları ve oranları kabul edilebilir düzeyde güncellenmelidir. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır. Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15’de sabitlenmelidir. İşçilere yapılan sosyal amaçlı ödemelerden vergi kesilmemelidir.

Amacımız bu ülkede rahat bir yaşam sürdürülebilmeyi sağlamaktır. Bu anlamda mücadelemizi sürdürüyor, ülke bizim, devlet bizim, emek bizim diyoruz.”

 

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Harb-İş işçisi işe geç gitme eylemi yaptı!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!