“Su uyur düşman uyumaz!”

TBMM tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşallik rütbesi ve Gazilik Unvanının verilişinin yıldönümünde kutlanan 19 Eylül Gaziler Günü içini tören düzenlendi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşallik rütbesi ve Gazilik Unvanının verilişinin yıldönümünde kutlanan 19 Eylül Gaziler Günü içini tören düzenlendi.

 

Sabah saatlerinde “Kahramanlarla Yürüyoruz” yürüyüşüyle başlayan kutlamalar daha sonra Atatürk Anıtı’ndaki törenle devam etti. 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Garnizon Komutanı Hava Tümgeneral Hüseyin Duman, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Volkan Altınöz ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Ali Hulusi Karakuz anıta çelenk sundu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşma Türkiye Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Ali Hulusi Karakuz tarafından yapıldı.

Atatürk Anıtındaki törenin ardından program gazilerin Vali İsmail Ustaoğlu’nu ziyaretiyle devam etti. Program kapsamında BM 75’nci Yıl Gençlik Merkezinde Kahramanlar Sahada Kalbimiz Onlarla etkinliği yapılırken daha sonra Garnizon Komutanlığı ziyareti gerçekleştirildi. Protokolün gaziler ve şehit aileleri derneklerini ziyaretle devam eden program Garnizon Şehitliği’ndeki anmayla son buldu.

 

“19 Eylül gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür”

Gaziler Günü dolayısıyla günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Ali Hulusi Karakuz şunları söyledi:

“19 Eylül Gaziler Günü; aziz vatanımızın bağımsızlığı ve bekası uğrunda muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakar, kahraman gazilerimizin şeref ve kahramanlık günüdür. Gaziler Gününü kutlamanın gurur ve heyecanı içindeyiz. Yıllar önce Haçlı Ordusu hüviyetine bürünen emperyalist güçler, Türk’ün Anadolu’daki varlığına son vermek üzere topraklarımızı dört bir yandan işgal ettiler. Ülkemizi parçalamaya yönelik Sevr Anlaşmasını milletimize zorla kabul ettirmeye çalıştılar ve bu maksatla Yunan Ordusunu Anadolu’ya sürdüler. Anadolu içlerine doğru ilerleyen Yunan Ordusu, 13 Eylül 1921’de Başkomutan Mustafa Kemal’in komutasındaki kahraman Türk Ordusu karşısında Sakarya Meydan Muharebesinden hezimete uğrayarak ayrılmıştır.

Çareyi savaş meydanlarından kaçmakta bulan Yunan Ordusu bir sene sonra Dumlupınar’da tekrar aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi Anadolu halkının ölüm kalım mücadelesi olmuştu. Bu mücadele kaybedilseydi sömürgecilerin Anadolu’yu paylaşım planı olan Sevr Anlaşması gerçekleşecekti. Bu durumda Anadolu’da Türklerin varlığından söz edilmeyecekti. Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları böyle bir tabloyu Türk milletine yaşatmadılar. Yoktan var edilen bir orduyla gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi bugünün hür ve bağımsız Türk Devleti’nin yolunu açmıştır.

 

“Atatürk milleti tarafından gazi unvanı verilen ilk askerdir”

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının önderliğinde yürütülen hürriyet ve bağımsızlık mücadelesi kıvılcımdan alev topuna dönüşerek zafere ulaşmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi bu zaferin anısını 19 Eylül 1921 tarihinde Sakarya Meydan Muharebesi’nin muzaffer Başkomutanı Mustafa Kemal’e Türk Milleti adına Mareşal rütbesi ve Gazilik unvanı tevcih etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk milleti tarafından gazi unvanı verilen ilk askerdir.

 

“Su uyur düşman uyumaz”

Kahraman Gaziler! Gaziler Gününüz kutlu olsun. Sizler en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Şehitlerimiz ile birlikte cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Ülkemiz bugün dün olduğundan daha fazla iç ve dış hain odakların yoğunlaşan tehdidi altındadır. 15 Temmuz’da Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yuvalanan millet ve cumhuriyet düşmanı hainler darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır.

Bu darbe teşebbüsü Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçek vatansever askerlerimizin, emniyet teşkilatımızın ve asil milletimizin kahraman evlatları tarafından önlenmiştir. İç ve dış terör örgütü vatan hainleri aynı amaca hizmet etmektedirler. Bu hainlerin hedefleri ülkemizde kargaşalık çıkarmak, Türk Ordusunu yıpratarak Türkiye Cumhuriyeti’ni bölünmüş, zayıf bir ülke haline getirmektir. Dolayısıyla küresel emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda Sevr’in gerçekleşmesini sağlamaktır. Bilinmelidir ki su uyur, düşman uyumaz. Bütün bunlara karşın Türk Milleti hürriyeti ve bağımsızlığı söz konusu olunca daha sıkı kenetlenmesini bilmiştir.

Türk Milleti azmi, iradesi ve kudreti ile bu hainlere her zaman diz çöktürmüş ve hüsrana uğratmıştır. 15 Temmuz darbe girişiminde ve diğer terör örgütlerinin kanlı eylemlerinde şehit olan asker, polis, korucu ve tüm sivil vatandaşlarımıza rahmet diliyor ve onları saygıyla anıyoruz.

 

“Gazilere daha fazla sahip çıkılmalı”

İnanıyoruz ki kan dökülerek vatan olan bu topraklar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk şehit ve gazilere verilmesi gereken önemi şu sözlerle ortaya koymaktadır: “Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimiz ile şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek; onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli bir görevdir.” Atatürk’ün sözleri ışığında yüce devletimizden şehitlerin hatıralarına ve gazilerimize her alanda ahde vefa duygusuyla daha fazla sahip çıkılmasını diliyoruz. Gaziler Günü münasebetiyle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, aramızdan ayrılan gazilerimizi ve vatan uğruna toprağa düşen tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize de esenlikler diliyorum.”

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
“Su uyur düşman uyumaz!”
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!