Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) delegelerinin oylarına sunulan taslak tüzüğün detayları gün yüzüne çıktı.
Yeni tüzükte, milletvekilliği adaylığına üç dönem sınırı getirilirken, ön seçimlerin örgüt denetiminde yapılması öngörülüyor. Ayrıca, genel merkez için yüzde 15 kontenjan hakkı tanınıyor.
Kapalı Oturumda Görüşüldü
CHP Tüzük Kurultayı’nda, Genel Başkan Özgür Özel’in konuşmasının ardından basın ve dinleyiciler salondan çıkarıldı. Kapalı oturumda yalnızca delegelerin katılımıyla tüzük taslağı değerlendirildi ve oylamaya sunuldu.
Aidat ve Aktif Üyelik Şartları Güncellendi
Taslak metne göre, CHP üyelik aidatları 120 TL ile 6 bin TL arasında belirlendi. Ayrıca aktif üye tanımı yeniden düzenlendi. Üyelerin partideki görev ve hakları ise seçimlerde görev almak, dijital etkinliklere katılmak ve partiye yeni üyeler kazandırmak şeklinde sıralandı.
Yığılma Üye Düzenlemesi
CHP, seçimlerde yığılma üyelerin etkisini azaltmak amacıyla ön seçimlerde oy kullanabilmek için en az bir yıl parti üyesi olma şartı getirdi. Ayrıca, oy kullanabilmek için düzenli aidat ödemesi ve parti etkinliklerine katılma zorunluluğu da eklendi.
İl ve İlçe Başkanlarına Yeni Yetkiler
Yeni tüzük, il ve ilçe başkanlarının yetkilerini artırıyor. İl başkanlarına, milletvekillerini ve belediye meclis gruplarını olağan veya olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi verilirken, ilçe başkanlarına da belediye başkanlarını toplantıya çağırma yetkisi tanındı. Partiyi bağlayıcı demeç verme yetkisi ise yalnızca MYK üyeleri ile sınırlandırıldı.
Yurtdışı Örgütlerine Dahil Olma İmkanı
CHP’nin yeni tüzüğü, yurtdışı örgütlerini de karar alma süreçlerine dahil ediyor. Yurtdışı örgüt temsilcileri meclisinin yılda en az iki kez toplanması kararlaştırıldı.
Kurultay Takvimi Uzatıldı
Mevcut tüzüğe göre iki yılda bir yapılan kongreler, yeni tüzükle birlikte üç yılda bir yapılacak. Bu değişiklikle, Olağan Kurultay 2026’da gerçekleştirilecek.
Genel Başkan Adaylığına İlişkin Düzenlemeler
CHP’de genel başkan adaylığına dair yeni düzenlemeler yapıldı. Mevcut genel başkan, kendi isteğiyle aday olabilecek ve imza toplama zorunluluğundan muaf tutulacak. Diğer adayların ise kurultay üye sayısının yüzde 10’u kadar imza toplaması gerekecek.
Ön Seçim ve Kontenjan Düzenlemeleri
Milletvekilliği ve belediye başkanlığı adaylıklarının belirlenme yöntemi için tüzüğe “Ön seçim veya diğer yöntemlere il ile ilçe örgütünün tavsiyesine göre Parti Meclisi karar verir” maddesi eklendi. Ön seçimin örgüt denetiminde yapılması durumunda, genel merkeze yüzde 15’lik aday belirleme kontenjanı verilecek. Bu kontenjanın yüzde 5’i gençlik kollarına, yüzde 5’i kadın kollarına ve yüzde 5’i de Meclis grubuna ayrılacak. Eğer ön seçim hâkim denetiminde yapılırsa, genel merkez kontenjanı yüzde 5 olacak şekilde düzenlendi.