Tülütabak geleneğinin kökeni neye dayanıyor?

Bizler, bu Anadolu coğrafyasında yaşayan insanlar olarak kökleri Orta Asya’ya uzanan Şaman geleneklerini ve Antik çağların Dionisos törenlerini unutmuş olamayız. Tülütabak ve daha pek çok halk geleneği bugün halâ sürdürülüyorsa unutmamışız demektir.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NURDAN ÇAKIR TEZGİN / AŞÇI FOK

Geçmişten geleceğe açılan pencere Tülütabak Geleneği

Balıkesirlilerin çok iyi bildikleri, ama dışarıdan gelenleri şaşkına çeviren bir tülütabak geleneği vardır ki, ilk defa görenler arasında ciddi tedirginlik yaratır. Tabakhane esnafının uzun yıllardır sürdürdükleri bir gelenek olan tülütabaklar, Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluş günü olan 6 Eylül günü ilginç görüntüleri ve alışılmamış davranışlarıyla halk arasında fazlasıyla ilgi görür.

 

 

Nasıl görmesin ki; tülütabak olacak tabakhane işçisi keçi ya da koyun postunu çıplak bedenine sarınıp oldukça ürkütücü bir görünüme bürünür. Bedeninin açıkta kalan yerlerine soba bacası isi ya da fırın kurumu olan baca karası sürer, yüzü dahil her yeri karalara bulanır. At ya da inek kuyruğu kılından yüzüne bıyık ve tüyler takar, başına yine deriden başlık ve bazen de hayvan boynuzu geçirir. Boynuna ve ayaklarına koyun keçi çanı, zil, metal ses çıkarıcı şeyler takar, elinde mutlaka simsiyah bir asa ya da değneği olur, değnek illâ ki soba isiyle boyanmış olmalıdır!

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün

Yazı Sona Erdi!

Yüklenemedi, lütfen tekrar deneyiniz.

Tülütabak geleneğinin kökeni neye dayanıyor?
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!