Balıkesir SMMMO Başkanı Ertuğ Aslan’dan ‘enflasyon düzeltmesi’ açıklaması!

Balıkesir SMMMO Başkanı Ertuğ Aslan enflasyon düzeltmesi ile ilgili yaşanan karışıklık nedeniyle yazılı olarak basın açıklamasında bulundu.

Balıkesir SMMMO Başkanı Ertuğ Aslan'dan 'enflasyon düzeltmesi' açıklaması!
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğ Aslan enflasyon düzeltmesi ile ilgili yaşanan karışıklık nedeniyle yazılı olarak basın açıklamasında bulundu.

Aslan. “Enflasyon düzeltmesi uygulamaları çerçevesinde yaşanan belirsizlikler ve tartışmalı ortam karşısında meslek mensuplarımızın müşterileri ile iletişim halinde kalarak süreci yönetmelerini önermekteyiz” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığının enflasyon düzeltmesi işlemlerinin her geçici vergi dönemi beyanname verme süresinde yapılarak beyan edilmesi isteğinin meslektaşlarına ağır iş yükü getirdiğini belirten Ertuğ Aslan, enflasyon düzeltmesinin yıllık olarak yapılmasının daha uygun olacağını dile getirdi.

“1 OCAK’TA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ”

Balıkesir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğ Aslan enflasyon düzeltmesiyle ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlerini paylaştı:

“İçinde bulunduğumuz yıl itibariyle muhasebe ve maliye camiasının asıl gündemini enflasyon düzeltmesi uygulamaları oluşturmaktadır. İlk olarak 1/1/2004 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere vergi sistemimizdeki yerini alan enflasyon muhasebesi işlemleri 2021 hesap dönemi sonuna kadar, şartların gerçekleşmemesi nedeniyle uygulanmamaktaydı. 2021 takvim yılı dördüncü geçici vergi dönemi sonu itibariyle enflasyon düzeltmesi yapma şartları gerçekleşmiş olmasına karşın çeşitli sivil toplum kuruluşlarının talepleri dikkate alınarak 2023 hesap dönemi sonuna kadar enflasyon düzeltmesi ertelenmişti. Gelinen noktada 2024 yılı itibariyle enflasyon düzeltmesi işlemleri hazırlanan tebliğ ve sirküler çalışmalarıyla netlik kazanmış ve uygulanmaya konulmuştu.

“HER TÜRLÜ TEORİK VE UYGULAMALI EĞİTİMLER VERİLDİ”

Enflasyon düzeltmesi esas olarak paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulmasıdır. Bu kapsamda meslek camiamız gerekli aksiyonu alarak; teorik ve uygulama eğitimleri, online ve yüz yüze paneller programlayarak bilgi düzeyi artırılmaya çalışılmıştır.

“MESLEKTAŞLARIMIZ BÜROLARINDA SABAHLAMAYA MAHKUM EDİLİYOR”

Ne var ki Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın enflasyon düzeltmesi işlemlerinin her geçici vergi dönemi beyanname verme süresinde yapılarak beyan edilmesi isteği aslında ağır iş yükü ve angarya beyan/bildirge yükümlülüklerinden mustarip olan meslek mensuplarını bürolarında sabahlamaya mahkûm etme isteğinden başka bir şey değildir. Bu ısrar ile kamu otoritesi insani çalışma şartlarını hiçe saymaktadır.

“DÜZENLEMENİN YILLIK YAPILMASI ÖNERİMİZ DİKKATE ALINMADI”

Konuya dair muhasebe camiasından yükselen seslere önem verilmemiş, Birliğimiz TÜRMOB’un enflasyon düzeltmesinin yıllık yapılması ve matrah etkisinin olmaması gerektiği yönündeki tüm uyarı ve ikazları ciddiyetle dikkate alınmamıştır. Sadece beyan süresini uzatmakla yetinen kamu otoritesi 2024/2 geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin uygulanmasından vazgeçmeyerek ısrarını sürdürmüştür. Son kez olduğu belirtilen süre uzatımı üzerine meslektaşlarımızca gece gündüz çalışılarak, yüzlerce kalem hesap güncellenerek, vergisel yükümlülükler çerçevesinde muhasebe politikaları benimsenerek birçok beyanname sisteme yüklenmiştir. Ne var ki liyakatsiz, piyasadan, o piyasayı oluşturan unsurların mali-ekonomik varlığından uzak kamu otoritesi dereyi geçerken at değiştirmiş, son kez erteliyoruz dedikleri basın açıklamasının daha ayı çıkmadan 31.08.2024 tarihinde yayınlanan bir Tebliğ ile belirli büyüklükteki mükelleflerin artık enflasyon düzeltmesi yapmasını istemediğini ilan etmiştir.

“İPTAL DAVALARI AÇILDI”

Bu tebliği daha vahim kılan enflasyon düzeltmesine tabi tutularak verilmiş düzeltme beyannameleri için bir kez daha vergi literatüründe yer almayan “düzelttirme beyannamesi” verilmesi gerekliliğinin getirilmiş olmasıdır. Kamu ciddiyetinden ve erdeminden uzak bu yaklaşım gecesini gündüzüne katan muhasebe camiasının emeğini hiçe saymaktadır. Kamuoyunda infiale neden olan bu talep için iptal davaları açılmıştır. Gelinen noktada TÜRMOB başta olmak üzere bazı meslek Odaları da ilgili Tebliğ’in 4. Maddesi için iptal davaları açmıştır. Bu sürecin kendi meslek örgütümüz tarafından da elbette layıkıyla yönetilemediğine inanmakla beraber; liyakatten uzak, piyasadan ve mevzuattan bihaber kamu idaresinin muhasebe camiasının emeğini hiçe sayan bu tavrına karşı açılan davaları elbette destekliyoruz. Asıl “düzeltmeyi yapması gereken” Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bizzat kendisidir. Devlet otoritesinden ve kamu disiplininden uzak, yanlışı yanlış ve hukuka aykırı uygulamalarla düzeltmeyi normal karşılayan bu tavır karşısında muhasebe camiası elbette emeğinin sömürülmesine müsaade etmeyecektir. Enflasyon düzeltmesi uygulamaları çerçevesinde yaşanan belirsizlikler ve tartışmalı ortam karşısında meslek mensuplarımızın müşterileri ile iletişim halinde kalarak süreci yönetmelerini önermekteyiz.”

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Balıkesir SMMMO Başkanı Ertuğ Aslan’dan ‘enflasyon düzeltmesi’ açıklaması!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!