Sındırgı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 102’nci yılı kutlandı!

Sındırgı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Sındırgı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sındırgı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı. Kuvayi Milliye Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan kutlama törenleri daha sonra okunan şiirler ve halk oyunları gösterilerinin ardından yapılan geçit töreni ile son buldu.

Sındırgı Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin Belediye Başkanı Serkan Sak’ın konuşmasıyla devam eden törende daha sonra şiirler okunarak halk oyunları gösterileri yapıldı. Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak törende yaptığı konuşmada Sındırgı’daki direnişin önemine değinildi.

“AKINCI BİRLİKLERİ SINDIRGI’DA DÜŞMANA KARŞI MÜCADELE VERDİ”

Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak ilçenin düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıldönümü törenlerinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Osmanlı Devleti Birinci Dünya Savaşını kaybettikten sonra 30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes Anlaşmasını imzaladık. Bu anlaşma ile ülkemize bir işgal yolculuğu başladı. Bu işgal 15 Mayıs 1919’da İzmir’in, ardından da 29 Haziran 1919’da Sındırgı’nın Yunan işgaliyle had safhaya ulaştı. Böylece tüm Anadolu teyakkuz haline geçti. Halk kendi kendini korumak ve mücadele etmek için birçok bölgede direniş birlikleri kurdu. Bu birlikler kendi içerisinde düzenli gözükse de bütünsel olarak baktığımızda düzensiz bir yapıya sahipti. İşte bu Kuvayi Milliye birliklerinden bir tanesi de Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Demirci Kaymakamı olarak görevlendirilen Matematik Öğretmeni, Hukukçu İbrahim Ethem Akıncı’nın liderliğindeki akıncı birlikleridir. Bu bölgede Yunan’a karşı büyük bir mücadele vermişler ve direniş göstermişlerdir. Bu katkı büyük katkıdır. Çünkü bu topraklarda verilen mücadele sayesinde Yunan tüm gücünü Ankara’ya harcayamamış, bu bölgede geri birlikler tutmak zorunda kalmıştır.

“3 EYLÜL 1922’DE SINDIRGI’DA DA ZAFER YAŞANDI”

Verilen mücadeleler ile Ankara’da Gazi Mustafa Kemal 5’i Balıkesir’de olmak üzere toplam Anadolu’da 31 tane birlik ve beraberlik kongresi gerçekleştirmiştir. Böylece 23 Nisan 1929’de Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulmuş, ardından da alınan kararlarla düzenli orduya geçiş sağlanmıştır. Düzenli orduyla birlikte mücadele başlamış önce İnönü Savaşları, ardından Sakarya Meydan Muharebesi ve en sonunda 26 Ağustos Afyon Kocatepe’den Büyük Taarruz ile 30 Ağustos’ta Türk Milleti büyük bir zafer kazanmıştır. İşte bu büyük mücadele Atatürk’ün Demirci Kaymakamı olarak görevlendirdiği İbrahim Ethem Akıncı’yla beraber 3 Eylül 1922’de Sındırgı’da gerçekleşmiştir.

“KUVAYİ MİLLİYE YİĞİTLERİNE SELAM OLSUN”

Bu mücadele bütüncül olarak bakıldığında Kuvayi Milliye Hareketi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde Türk bağımsızlık mücadelesinin ilk kıvılcımıdır. Halkın kendi kaderini tayin etme mücadelesinin somut örneğidir. Modern Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı bir sürecin başlangıcıdır. Türk Milletinin son zamanlarda nasıl kenetlendiğini ve bağımsızlık yolunda nasıl mücadele edebileceğinin tüm dünyaya göstergesidir. Kuvayi Milliye mücadelesi kurtuluşun ve kuruluşun destanıdır. Bize bu destanı Sındırgı’da yaşatan yiğitlerimize selam olsun. Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Akıncı’ya selam olsun. Halil Efe’ye, Asker Makbule’ye, Parti Pehlivan Mehmet Ağa’ya, Üçüncü Müfreze Komutanımız Hacı Veli’ye selam olsun. Bu toprakları canlarıyla, kanlarıyla savunan, bu vatan için seve seve canlarını veren yiğitlere selam olsun.

“UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ”

Sındırgı Belediyesi olarak geçmişten aldığımız bu mirası bundan sonra unutturmayacağız, unutmayacak ve geleceğe taşıyacağız. Bundan sonra birliğimiz, dirliğimizi hep beraber; atalarımızdan aldığımız aziz hatıralarla devamlı yaşatacağız. Çünkü biz Türk Milletiyiz. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm Kuvayi Milliye şehitlerimizi, ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, ruhları şad, devirleri daim, mekanları cennet olsun. Sındırgı’nın kurtuluşunun 102’nci yılı kutlu olsun. Ne mutlu Türk’üm diyene.”

Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak’ın konuşmasının ardından ilçenin kurtuluşu vesilesiyle düzenlenen festivale katılan ekiplerin halk oyunları gösterileri sunuldu. Kurtuluş ile ilgili şiirlerin de okunduğu kutlamalar geçit töreniyle son buldu.

Cumhuriyet Meydanındaki törene Sındırgı Kaymakamı Didem Dinç Özay, Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak, ilçe protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Sındırgı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşu’nun 102’nci yılı kutlandı!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!