DSÖ: ”M Çiçeği salgını kontrol altına alınabilir”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) M çiçeği virüsü salgınlarının kontrol altına alınabileceğini ve tamamen durdurulabileceğini açıkladı.

DSÖ: ''M Çiçeği salgını kontrol altına alınabilir''
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve çevresindeki ülkelerde görülen M çiçeği virüsü salgınlarının kontrol altına alınabileceğini ve tamamen durdurulabileceğini açıkladı.

DSÖ, bu virüse karşı başlatılan küresel stratejik hazırlık ve müdahale planına dair önemli bilgiler paylaştı.

Acil Durum İlan Edildi

14 Ağustos’ta DSÖ tarafından M çiçeği virüsü, uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan edildi. Bu kararın ardından hazırlanan küresel strateji kapsamında, virüsün yayılmasını durdurmak ve salgınları kontrol altına almak için bir dizi önlem belirlendi.

Finansman İhtiyacı: 135 Milyon Dolar

Eylül 2024 – Şubat 2025 dönemini kapsayan 6 aylık süreçte uygulanacak olan bu plan için DSÖ, üye ülkeler ve Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC) gibi ortaklarla birlikte 135 milyon dolarlık bir finansman ihtiyacı olduğunu açıkladı. DSÖ, bu fonu sağlamak amacıyla kısa süre içinde bir çağrıda bulunacak.

Virüse Karşı Kapsamlı Mücadele

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının durdurulabilmesi için uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum kuruluşları ve araştırmacılarla koordineli bir eylem planının şart olduğunu belirtti. Virüsle mücadelede, kapsamlı gözetim, önleme ve yanıt stratejileri hayata geçirilecek. Ayrıca, test ve aşılara eşit erişim sağlanarak, hayvandan insana bulaşın önlenmesi ve toplumların salgınla mücadelede aktif katılımı sağlanacak.

M Çiçeği Virüsü Hakkında

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte bireylerden bulaşabiliyor. Virüs, vücut döküntüleri ve sıvılarıyla temas yoluyla yayılıyor. Hastalık genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik ve su çiçeğine benzer döküntülerle kendini gösteriyor. Antiviral ilaçlarla tedavi edilen hastalık, genellikle hafif seyrediyor ve hastalar birkaç hafta içinde iyileşiyor.

2022 yılında, maymun çiçeği olarak bilinen hastalığın ismi, ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle “mpox” olarak değiştirilmişti.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
DSÖ: ”M Çiçeği salgını kontrol altına alınabilir”
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!