Türkmendağı’nda sevindiren haber! Danıştay kararı bozdu

İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde CVK Madencilik tarafından yapılmak istenen altın-bakır madeni ve cevher zenginleştirme/atık depolama tesisi projesi Danıştay‘dan döndü.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde CVK Madencilik tarafından yapılmak istenen altın-bakır madeni ve cevher zenginleştirme/atık depolama tesisi projesi Danıştay‘dan döndü.

 

Sarıalan Altın Madeni Projesi” hakkında 2022’de verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, TEMA Vakfı ve Gökçeyazı köylüleri tarafından açılan dava kaybedilmiş, Danıştay’a temyiz edilmişti. Danıştay, Balıkesir 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı bozdu ve yeniden bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi.

CVK Madencilik‘in Balıkesir’de 16’dan fazla köyü etkileyecek altın – bakır madeni projesi kapsamında iki açık ocak, dört yeraltı galeri ocağı, kırma tesisi, zenginleştirme tesisi, atık barajı, pasa depolama alanları, bitkisel toprak depolama alanları ve cevher stok alanları kurulması planlanıyordu. Ancak Danıştay proje için yeniden bilirkişi keşfi yapılması yönünde karar verdi.

Maden şirketinin yaratacağı tahribatı önlemek amacıyla örgütlenen Gökçeyazılılar, projenin gündeme geldiği ilk günden itibaren ‘Havama, suyuma, toprağıma dokunma’ diyerek madene karşı mücadele ediyorlar.

 

Proje orman ve mera alanlarını kapsıyordu

Projenin 9 bin 133 dönümlük ÇED alanı içinde 6 bin 822 dönümlük bir orman alanı ile bin 615 dönümlük özel mülk arazisi, 676 dönümlük hazine arazisi ve 19,5 dönümlük bir mera alanı bulunuyordu.

Kurulması planlanan açık ocak alanlarından biri Sarıalan köyündeki evlere yalnızca 250 metrelik bir mesafede bulunurken atık barajı da Gökçeyazı köyü etrafındaki meraların üzerinde yer alıyordu.

Ne olmuştu?

CVK Madencilik Anonim Şirketi, Balıkesir ili İvrindi ve Altıeylül İlçelerinde en az 16 köyü yakından etkileyecek olan ‘200903319 Ruhsat Numaralı sahada IV. Grup (Altın-Bakır) Maden Ocağı ve Cevher Zenginleştirme/Atık Depolama Tesisi‘ projesi için ÇED Olumlu kararı verilmiş ve şirket faaliyetlerine başlamıştı.

Proje için verilen ‘ÇED Olumlu’ kararlarına çeşitli STK’lar tarafından iptal davaları açılmıştı. Davalar, Danıştay’a intikal etmişti.

Balıkesir Valiliği tarafından verilen ‘01.02.2024 tarih ve I/I324 sayılı l. Sınıf IV. grup Altın ocağı (Açık+Kapalı) Gayrisıhhi Müessese İzni/Çalışma Ruhsatına da ayrıca iptal davası açılmıştı.

Ek olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilmiş olan işletme ruhsatının iptali için de açılmış dava bulunuyor.

Yurttaşlar son eylemlerinde sağlıklı bir ortamda yaşama taleplerini dile getirerek dört küfe içinde, 11 bin 317 imzayı içeren 1200 dilekçeyi Balıkesir Valiliği’ne teslim etmişti.

Tepki Ver | _ok_do_ru1
0
harika
Harika
1
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Türkmendağı’nda sevindiren haber! Danıştay kararı bozdu
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!