Çiçek aşısı ‘m çiçeği’ virüsüne karşı koruyor mu?

Özellikle Avrupa'da vakaların artmasıyla birlikte vatandaşlar, "Çiçek aşısı M çiçeğinden korur mu?" sorusunu sıkça sormaya başladı

Çiçek aşısı 'm çiçeği' virüsüne karşı koruyor mu?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de henüz görülmeyen M çiçeği, dünya genelinde yayılmaya devam ediyor.

Özellikle Avrupa’da vakaların artmasıyla birlikte vatandaşlar, “Çiçek aşısı M çiçeğinden korur mu?” sorusunu sıkça sormaya başladı. Sağlık Bakanlığı, M çiçeği ile ilgili hazırladığı rehberde, çiçek aşısının M çiçeğini önlemede yaklaşık %85 oranında etkili olduğunu belirtti. Bu oran, yapılan gözlemsel çalışmalara dayanıyor.

M çiçeği, bulaş hızı ve vücutta yarattığı tahribat ile milyonlarca insanı tedirgin ederken, Türkiye’de henüz vaka tespit edilmemiş olmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı olası bir salgına karşı uyarılarda bulunuyor. Bakanlık, çiçek aşısının M çiçeğine karşı koruma sağlayabileceğini belirterek, aşının önemini vurguluyor.

Çiçek Aşısı ve M Çiçeği Koruyuculuğu

Bakanlığın rehberine göre, çiçek aşısı, çiçek hastalığına karşı uygulandığı dönemde aşılanan kişilerde M çiçeğine karşı %85 oranında koruma sağlıyor. Bu da, daha önce çiçek aşısı olanların M çiçeği hastalığını daha hafif atlatma veya tamamen korunma şansını artırıyor. Rehberde, kolun üst kısmında bulunan çiçek aşısı izinin, aşının yapıldığını gösteren bir kanıt olarak kabul edilebileceği belirtiliyor.

Yeni Aşı ve Önlemler

Çiçek aşısının şu anda klinik kullanıma sunulmadığı hatırlatılan rehberde, M çiçeğine karşı geliştirilen yeni bir aşının 2019 yılında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylandığı ve sınırlı erişime sahip olduğu ifade ediliyor. Rehberde ayrıca M Çiçeği Hastalığı Vaka Bildirim Formu da yer alıyor.

İzolasyon ve Maske Uyarısı

Sağlık Bakanlığı, M çiçeği vakasıyla karşılaşıldığında, 21 günlük bir izolasyon süresinin uygulanması gerektiğini vurguluyor. Hastalığa yakalanan kişilerin, hastane süreçlerinde titizlikle izolasyon ve temizlik önlemlerine uyması gerektiği belirtiliyor. Evde izolasyon durumunda ise hasta kişilerin ayrı bir odada kalması, eşyalarını diğer aile bireylerinden ayrı tutması ve maske kullanması tavsiye ediliyor.

Hastalar, 21 gün boyunca semptomlarını izlemeli ve herhangi bir belirti ortaya çıkarsa maskeyle hastaneye başvurmalıdır. Semptom göstermeyen kişilerin ise maske takarak günlük aktivitelerine devam edebilecekleri, ancak semptomların ortaya çıkması durumunda önlem alarak izole olmaları gerektiği ifade ediliyor.

M çiçeği ile ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor ve Sağlık Bakanlığı vatandaşları bilinçli olmaya davet ediyor.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Çiçek aşısı ‘m çiçeği’ virüsüne karşı koruyor mu?
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!