Soma Caddesi’nin ismi Mustafa Necatibey Caddesi olsun teklifi

Balıkesir'de Çardaklı'dan başlayıp Gaziosmanpaşa Mahallesi'ne ulaşan Soma Caddesi için isim değişikliği teklif ediliyor. Teklifi yapan, Balıkesir Lisesi Vakfı eski Başkanı Sezer Koman.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Balıkesir’de Çardaklı’dan başlayıp Gaziosmanpaşa Mahallesi’ne ulaşan Soma Caddesi için isim değişikliği teklif ediliyor.
Teklifi yapan, Balıkesir Lisesi Vakfı eski Başkanı Sezer Koman.
Balıkesir Büyükşehir Beledi Meclisi’nde karara bağlanması için dilekçesini veren Sezer Koman, isim değişikliğini teklifinin gerekçesini dilekçede şöyle anlatıyor:
“Balıkesir Altıeylül ilçesi merkezinde bulunan SOMA caddesinin adının  MUSTAFA NECATİ BEY caddesi olarak  değiştirilmesi teklifimin Büyükşehir Belediye Meclisince  gündeme alınması…
GEREKÇE :
Atatürk’ün yakın düşünce ve mesai arkadaşlarından, Kuvâ-yi Milliye hareketinde yer almış, TBMM’nin ilk üç döneminde milletvekilliği, Mübadele esnasında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 1924 Anayasası’nın yürürlüğe konulduğu sırada Adalet Bakanlığı, Tevhidi Tedrisat sürecinde ve Harf Devrimi esnasında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı yapmış siyasetçidir. Özellikle Millî Eğitim Bakanlığı döneminde (20 Aralık 1925 – 1 Ocak 1929) yaptığı hizmetleri ile hatırlanır..
İzmir’in işgali üzerine İstanbul’a giden Mustafa Necati Bey, İçişleri Bakanlığı’nda görev almış, ardından Balıkesir’e atanmıştır.. Balıkesir’e geldikten sonra görevinden istifa ederek, Balıkesir’de kaldığı 7 ay boyunca Millî Mücadele hareketine hizmet için çok yoğun olarak çalışmış,. Kuvâ-yi Milliye kumandanı olarak Yunanlar ve Ahmet Anzavur kuvvetlerine karşı yürütülen mücadelede yararlılıklar göstermiştir..
Bu sürede  Hüseyin Vasıf ve Mehmet Esat kardeşlerle ile birlikte “İzmir’e Doğru” adlı bir gazete çıkarmış, Millî Hareketin yayın organı olan ve 74 sayı çıkan bu gazetede millî duyguları geliştirici yayınlar yapmıştır. Bu dönemde herhangi bir dava alıp takip etme fırsatı olmasa da bir avukatlık bürosu açmıştır.. Ayrıca şehirde faaliyet gösteren 11 avukattan birisi olarak 1920’nin Ocak ayında kurulan Baro’nun yönetim kurulunda yer almıştır.
1929 yılında Milli Eğitim Bakanı olan Mustafa Necati Bey  zamanında bugünkü okulun BNÖO – NEE –NEF temeli atılmış ve nisan 1932 tarihinde Balıkesir Lisesi binasındaki öğrenim  yeni binaya taşınmış, kendisine bir şükran ifadesi olarak  Necati Öğretmen Okulu adı verilmiştir. 1946 -1947 yılında da  Eğitim Enstitü de öğrenime başlamıştır.
Türkiye’nin  çeşitli okullarına bir şükran ifadesi olarak adı verilen, Türk Milli Eğitim tarihinde müstesna bir yeri olan yine  Mustafa Necati’nin adının Balıkesir’lilerce de kabul göreceğine inanarak,  Necati  Eğitim Fakültesi  önünden geçen  Soma Caddesinin adının ‘’ MUSTAFA NECATİ BEY ‘’ Caddesi olarak değiştirilmesini önermek istiyorum,
Balıkesir BüyükŞehir Belediyesi Meclisinin  yukarıda belirtilen gerekçe ile talebimin değerlendirilmesini   saygılarımla arz ediyorum.
Balıkesir Lisesi Vakfı eski Başkanı
Sezer KOMAN
Tepki Ver | harika1
1
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
1
kat_l_yorum
Katılıyorum
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Soma Caddesi’nin ismi Mustafa Necatibey Caddesi olsun teklifi
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!