Hotaşlar Köyü son 20 yılda 50 yıl geriye gitti

Hotaşların saray gibi sağlık ocağı kapatılmış tek bir odaya sıkıştırılmış. Simav Çayı'nın kirliliği had safhaya ulaşmış, Mahallenin tek yangın söndürme aracı Özel İdare Müdürlüğü döneminde köye verilen tanker. Köyün içme suyu şebekesi eski olduğundan sık sık patlıyor. Tüm bu sıkıntılar çekilirken mahalle halkı, Ak Parti Balıkesir milletvekili İsmail Ok'un Hotaşlar Köyünde doğup büyüdüğünü, bir zamanlar TBMM'de Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu üyeliği yaptığını hatırlattı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hilmi DUYAR / POLİTİKA

Kepsut’un Hotaşlar Mahallesi’nde, 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde muhtar olan Hasan Okumuş, mahallesinin sorunlarını saymakla bitiremedi. Bir zamanlar, sağlık personelinin çalışmak için can attığı sağlık ocağının kapatıldıktan sonra harabeye döndüğünü, şu an sağlık ocağının bir odadan ibaret olduğunu iç çekerek anlattı. Yaklaşık 50 yıl önce yapılan içme suyu şebekesi ve kanalizasyonun her gün ayrı bir yerden patladığını anlattı. Yıllar önce futbol karşılaşmalarının yapıldığı köy futbol sahasının makilik alana dönüştüğünü kaydetti. Bir zamanlar insan boyunda yayın balıklarının olduğu Simav Çayı’nda, günümüzde kirlilik nedeniyle kurbağa bile yaşamadığını ifade etti.

 

 

Hotaşlar Mahallesi’nin çiçeği burnunda muhtarı Hasan Okumuş, azaları Mustafa Kaplan, İsmail Uzgur, ve Mehmet Ali Saka ile yıllardır göz ardı edilen mahalle sorunlarının asıl çözümünün, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’da olduğunu söyledi. Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul’un, “Sizden oy çıkmadı, size hizmet yok” dediğini iddia etti.

Hotaşlar Mahallesinin sorunlarının giderilmesi için tek adresin Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olduğuna dikkat çekti. 28 Ağustos1968’de Hotaşlar Köyü’nde doğan, ilkokul ve ortaokulu doğduğu köyde okuyan, Balıkesir 100.Yıl Endüstri Meslek Lisesinden mezun olduktan sonra çiftçilik yapan, şimdi de köyünün gelişmesi için muhtar olan Hasan Okumuş, başta Simav Çayı’nın kirliliği olmak üzere, köy misafirhanesi, okul istinat duvarı, arazi yollarının ıslahı, verimli toprakların çalınması gibi konuları gündeme getirdi.

 

Simav Çayında 3-4 yıl önce bu insan boyundaki karabalıklar kirlilik nedeniyle öldü

 

En büyük sorun Simav Çayının kirliliği. İnsan boyunda Karabalıklar varken şimdi kurbağa yaşamıyor.

Muhtar Hasan Okumuş, bir zamanlar balık avladıkları, tarla suladıkları Simav Çayı’nda, Varaka Kağıt Fabrikası ve diğer sanayi kuruluşlarının bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle kurbağa bile yaşamadığını öne sürdü. Fabrika’nın bıraktığı atıkların kokusunun çevrede büyük rahatsızlık uyandırdığını dile getirdi. Varaka Fabrikanın bazı şahısların tarlalarından izinsiz, boru geçirdiğini, tahrip olan sistemin vatandaşın arazisine zarar verdiğini bu yüzden mahkemelik olduklarını hatırlattı. Bu kirliliğin yanı sıra, Kepsut Belediyesi’nin Simav çayından aldığı çakıl ve kum nedeniyle, çay yatağının kodunun düştüğünü, kum yüklü kamyonların çıkardığı tozdan ürünlerin zarar gördüğünü açıkladı.

Bazı uyanık firmaların kum almak bahanesiyle, verimli toprakları kamyonlara yükleyip, fahiş fiyatlarla villa bahçelerine sattığını öne sürdü. Simav Çayı’nın kirliliği Marmara Denizi’ne taşıdığını hatırlatan Muhtar azası Mustafa Kaplan, daha önceleri Simav çayında insan boyunda Yayın Balığı (Karabalık) yaşadığını hatırlattı. Kaplan kirlilik önlenmedikçe, çayda hiçbir canlının yaşamayacağını söyledi. Aza İsmail Uygur, Varaka Kağıt Fabrikası personelinin kendi izinleri olmadan tarlalarından atık borusu geçirdiğini, bu yüzden mahkemelik olduklarını ve davanın hala sürdüğünü söyledi.

 

 

Hotaşlar’da haftada bir kaç gün içme suyu boruları patlıyor

 

40 yıllık alt yapı SOS veriyor

Muhtar Hasan Okumuş, uzun yıllar önce yapılan içme suyu şebekesinin ve kanalizasyon sisteminin yenilenmesi gerektiğini açıkladı. Yaklaşık 40-50 yıl önce altyapının kurulduğunu açıklayan muhtar okumuş, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) onarım ekiplerinin her gün mahallede patlayan bir su borusunu veya kanalizasyonu tamire geldiklerini, ekipler gelene dek tonlarca suyun boşa aktığını belirtip, “Su kıtlığında göz göre göre boşa akan suyu görmek içimizi acıtıyor. Başkan Ahmet Akın’dan içme suyu şebekesi ile kanalizasyonun yenilenmesini isteyeceğiz. Kanalizasyon, çocukların okula gittiği yol güzergahında bulunuyor. Dışarıya aktığında, hastalık olmasından korkuyoruz” dedi.

 

 

 Bir zamanlar şifa dağıtan sağlık ocağı şimdi harabeye döndü

 

Harabeye dönen eski sağlık ocağının hali yürek yakıyor

Muhtar Okumuş, 6-7 yıl önce kapatılan sağlık ocağının, günümüzde muhtarlık odasının da bulunduğu binanın 2’inci katında, 1 tek odaya taşındığını, aile hekiminin belli aralıklarla mahalleye geldiğini ifade etti. Okumuş, “Hotaşlar Sağlık Ocağı piknik alanı gibi bir bölgede çam ağaçlarının arasına konuşlanmış çok güzel bir yapıydı. Sağlık personeli böyle güzel bir yerde çalışmak için can atardı. Doktorumuz, hemşiremiz, sağlık memurumuz vardı. Şimdi orasını kapattılar. Pencerelerini tuğlayla ördüler. Buna rağmen madde bağımlıları geceleri buraya giriyor. Bir yerleri kırıp döküyor. Bir zamanlar şifa dağıtan bina, görenlerin yüreğini yakıyor. Şimdi sağlık evi dedikleri yer ikinci katta yaşlı ve hastalar çıkmakta zorlanıyor” diye konuştu.

 

 

Çoraklaşan futbol sahasının zemininde top bile sekmez

 

Futbol sahası makilik alana döndü

Bir zamanlar gençlerin futbol oynadığı, antrenman yaptığı, köy çocuklarının gönüllerince eğlendiği futbol sahasının çalı çırpılardan görünmez hale geldiğini sözlerine ekleyen muhtar Okumuş, “Top sahası makilik alana döndü. Bir zamanlar gençlerimiz burada top koşturur antrenman yapardı. Şimdi maç yapmak için Kepsut’a gidiyorlar. Muhtar olarak benim belediyeler gibi ekonomik olanaklarım yok. Köyler mahalle statüsüne geçtikten sonra kırsal mahalle muhtarlarının hiçbir geliri kalmadı. Burada tekrar maçların yapılması için belediyenin sahaya el atması gerek. Kepsut belediyesine gidemiyoruz. Çünkü, başkan, ‘Siz oy vermediniz size hizmet yok’ diye açıkça söyledi. Bu nedenle biz isteklerimizi büyükşehir belediye başkanı Ahmet Akın’a ileteceğiz” diye konuştu.

 

 

Okulun bahçe duvarı 2 yerden yıkıldı bakan onaran yok

Okul duvarının 2 yerden yıkıldığını uzun zamandır bu durumda beklediğini belirten muhtar Hasan Okumuş, okullar açılmadan duvarın yapılmasını istedi. Sorunların, dertlerin büyük olduğunu, mahallede adeta mahrumiyet bölgesi yaşantısı olduğunu anımsattı. Okumuş şunları söyledi. “31 Mart 2024 yerel seçimlerinde 4 aday muhtar olmak için yarıştık. 30 yıllık muhtarı , bin 40 seçmenden 304’ünün oyunu alarak geride bırakarak muhtar oldum. Seçimlerin üzerinden 4 ay geçti. Sorunları azalarla saptadık.

Yapılan hizmetler, sağlık ocağında olduğu gibi ya geri alınmış, ya da futbol sahasında olduğu gibi bakımsızlıktan çöle dönmüş. Muhtarlığın gelir kaynağı olmadığı için biz meselelerimizi başkan Ahmet Akın’a ileteceğiz. Su şebekesi, kanalizasyon sistemi, alt yapı göçmüş. Yenilenmesi gerek. Sağlık ocağı bir tek odaya sıkıştırılmış.

Köy misafirhanesi yok. İlk ve ortaokul olarak hizmet veren eğitim yuvasının bahçe duvarı yıkık. Simav Çayı’nın kirliliği başta bizi olmak üzere bölgeyi tehdit ediyor. Kepsut belediyesi Kum ocağını kullanırken, ağır tonajlı kamyonların çıkardığı toz ürünlere zarar veriyor. Osmaniye, mahmudiye ve bazı köyler Kepsut’a ulaşmak için bizim köyümüzün içinden geçiyor.

Bir trafik kazası olmadan yollarımıza kasis yapılmasını istiyoruz. Mahallenin tuvaleti perişan elden geçirilmesi gerek. Benim acemiliğime geldi, sorunların giderilmesi için Kepsut Belediyesi’ne başvurduk, oy çıkmadığı için resmen hizmet yok dediler. Köyümde Özel İdare Müdürlüğü döneminden kalma bir tek su tankeri var. Geçenlerde çıkan yangını zor söndürdük. Bize 1 tanker daha gerekli.  Orman yolları, tarla yolları berbat bir halde traktörle bile zor gidiliyor. Tek umudumuz Balıkesir Büyükşehir Belediyesi.”

 

 

Simav Çayı’nda kirlilik nedeniyle telef olan bir yayın balığı 

 

 

Mahallenin futbol sahası adeta çölleşmiş

 

 

Kanalizasyon eski olduğundan sık sık patlıyor

 

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi destek verirse burası köy misafirhanesi olacak

 

 

Okulun yıkılan bahçe duvarı ile ilgilenen yok

 

 

Sağlık ocağı kapatıldıktan sonra sağlık evi tek bir odaya sıkıştırıldı

 

 

Harabeye dönen eski sağlık ocağı

 

 

Harabeye dönen eski sağlık ocağı

 

 

Harabeye dönen eski sağlık ocağı

 

 

Harabeye dönen eski sağlık ocağı

 

 

Ev, arazi ve orman yangınlarında kullanılacak tanker 1 tane olduğunudan mahallenin gereksinimini karşılamıyor. Tanker İl Özel İdare zamanında köye verilmiş.

 

 

Muhtar Hasan Okumuş tankerin yangınlarda yetersiz olduğunu söylüyor

 

 

Mahallenin tuvaletinin onarıma ihtiyacı var

 

 

Kum bahanesiyle köy arazisinden alınan verimli topraklar villaların bahçeleri için satılıyor.

 

 

Muhtar, azalar ve mahalle sakinleri sorunları saymakla bitiremedi.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Hotaşlar Köyü son 20 yılda 50 yıl geriye gitti
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!