Okulların tatil olmasıyla birlikte gençler ve çocuklar sokakta daha fazla zaman geçirmeye başladı. Ancak artan hava sıcaklıkları, her yaş grubu için bazı riskleri de beraberinde getiriyor.
Türk Oftalmoloji Derneği, yaz aylarında güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde gözlerin güneş ışığına uzun süre maruz kalmasının veya direkt olarak güneşe bakılmasının gençler ve çocuklarda ‘Solar Retinopati’ adı verilen gözde güneş yanıklarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Güneş Işınlarının Tehlikeleri
Türk Oftalmoloji Derneği Tıbbi Retina Birim Başkanı Prof. Dr. Nurten Ünlü, güneş ışınlarının vücudumuz için önemli bir vitamin kaynağı olduğunu ancak yüksek miktarda güneş ışığına maruz kalmanın hem cilt hem de gözler için kalıcı hasarlara neden olabileceğini vurguladı. Ünlü, “Özellikle çocuklar ve gençler yaz aylarında dışarıda daha fazla vakit geçirdikleri için ‘Solar Retinopati’ adı verilen gözün ağ tabakasında güneş yanığı görülebiliyor. Bu durum, katarakt oluşumuna ya da daha ileri safhalarda görme kaybına yol açabiliyor. Halkımızın bu konuda bilinçlenmesi çok önemli.” dedi.
Gözlerinizi Güneşten Koruyun
Solar retinopatinin belirlenmiş bir tedavisi olmadığını belirten Ünlü, gözleri güneşten korumanın büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Güneşe bakmanın tehlikesi konusunda halkta farkındalık yaratacak kampanyalar düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Ünlü, “Güneşe ve diğer parlak ışık kaynaklarına bakmanın tehlikesi vurgulanmalıdır. Özellikle ilkokul çocuklarına güneşe hiçbir şekilde bakmamaları gerektiği öğretilmelidir. Güneş tutulmasını polarize gözlüklerle ya da röntgen filmi kullanarak izlemek de yanlış bir güvenlik hissi uyandırarak retina hasarına yol açabilir.” şeklinde konuştu.
Gözde İyileşme Süreci
Güneş ışınlarının göze zarar vermesi halinde gözde sulanma, yanma ve kapaklarda kısılma gibi belirtiler görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Ünlü, bu şikayetlerin genellikle güneşe maruz kaldıktan 1 ila 4 saat sonra başladığını belirtti. Ayrıca, görme azalması, nesnelerin eğri algılanması, cisimleri küçük görme, merkezi görmede karanlık alanlar, farklı renklerde algılama, ışık hassasiyeti ve göz ağrıları gibi belirtilerin olabileceğini ekledi. Ünlü, “Başlangıçta görme tam ile sadece karaltı seçmeye kadar değişebilse de, ortalama görme oranları yüzde 30 ila yüzde 50 arasındadır. Görme keskinliğinde ve belirtilerde 6 ay içinde iyileşme görülür ve görme yüzde 70 ila yüzde 100’e kadar düzelir. Ancak, cisimlerin şekillerini bozuk görme ve görme alanındaki karanlık sahalar kalıcı olabilir.” dedi.
Güneş Gözlüğü Kullanımı
Prof. Dr. Ünlü, güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü kullanmanın gerekliliğine dikkat çekti. Güneş gözlüklerinin zararlı dalga boylarını kesen ve engelleyen yapıda olması gerektiğini belirten Ünlü, özellikle güneşin dik açıyla geldiği saatlerde bu korunmanın daha da önemli olduğunu vurguladı. Yaz aylarında parlak yüzeylerden yansıyan güneş ışığının gözde hassasiyet ve kısılmaya neden olarak daha çok zarar verdiğini belirtti. Ünlü, “UV koruması olmayan reçetesiz güneş gözlüğü kullanımında, gözlük camı arkasındaki göz bebekleri büyüyeceği için daha çok UV ışını göze girer ve zarar verebilir. Ayrıca çocuklar ve katarakt ameliyatı olmuş hastaların UV ışınlarından daha fazla etkilendiği görülmektedir.” şeklinde konuştu.
Bu uyarılar doğrultusunda, yaz aylarında göz sağlığını korumak için güneş gözlüğü kullanımına özen gösterilmesi ve güneşe doğrudan bakmaktan kaçınılması önem taşıyor.