DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Salda Gölü’ne dökülen asfaltın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde olup olmadığını sordu.
Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsünde olan bu doğal güzelliğe asfalt dökülmesi, ekosisteme ciddi zararlar verebilir.
“Salda Gölü’nün Doğal Yapısı Tehdit Altında”
Salda Gölü’nün beyaz kumları ve turkuaz rengiyle Türkiye’nin Maldivler’i olarak anıldığını belirten Rızvanoğlu, gölün ekosisteminin çeşitli çalışmalarla tehdit edildiğini vurguladı. “Ayakkabı ile dahi girilmemesi gereken Salda Gölü’ne yapılan asfalt yol çalışması, gölün doğal yapısını ve biyoçeşitliliğini tehlikeye atıyor” dedi.
“Biyoçeşitlilik Kaybına Yol Açabilir”
Asfaltın içeriğindeki kimyasalların suya karışması durumunda su ekosisteminin, balıkların ve yaban hayatının zarar göreceğini belirten Rızvanoğlu, bu durumun gölün beyaz kumları ve turkuaz rengini yok edebileceğini ve ekoturizmi olumsuz etkileyeceğini söyledi. Özellikle ‘Salda Yosun Balığı’ gibi endemik türlerin varlığının tehlikede olduğunu ifade etti.
Soru Önergesi Detayları
Rızvanoğlu’nun Çevre Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği sorular şunları içeriyor:
- Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsündeki Salda Gölü’ne asfalt dökülmesi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
- Yol yapılırken ekosisteme ve çevreye verebilecek zararlar hakkında bilim insanlarının görüşüne başvurulmuş mudur? Çalışma hangi izinler doğrultusunda gerçekleşmiştir?
- Salda Gölü’nde yapılan çalışmaların su kalitesi üzerindeki etkilerini izlemek amacıyla düzenli olarak su analizleri yapılmakta mıdır? Bu analizlerin sonuçları nelerdir?
- Asfalt dökülmesi ve diğer faaliyetlerin bölgedeki balıklar, yaban hayatı ve genel su ekosistemi üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek için alınan tedbirler nelerdir?
- Asfalt dökülmesi sonucu oluşabilecek kimyasal kirliliğin önlenmesi için hangi tedbirler alınmıştır? Bu tedbirlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
- Asfaltı kaldırarak, ekosisteme uygun ve bölgenin doğal yapısını koruyacak şekilde yolu trafiğe kapatmayı düşünüyor musunuz?
- Salda Gölü’nün Kayadibi bölgesinde suyun ve beyazlıkların karardığı kamuoyuna yansımaktadır. Bu duruma neden olan etkenlerle ilgili herhangi bir araştırma veya inceleme yapılmış mıdır? Yapıldıysa bunlar nelerdir?
- Salda Gölü’nü korumak ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aldırmak için bir çalışmanız var mıdır? Bu haliyle UNESCO’nun listeye dahil edileceğini düşünüyor musunuz?
- Burdur’daki paylaşımlı bisiklet yolu toplam ne kadardır? Bisiklet yollarının kamu yararını gözeterek Salda Gölü yerine başka noktalara yapılması konusunda çalışmalarınız bulunmakta mıdır?
Rızvanoğlu, Salda Gölü’nün korunması ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli önlemlerin alınmasının önemine dikkat çekti.