Yaz aylarında döner yerken dikkat edin!

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan döner, doğru şekilde hazırlanıp pişirilmediğinde sağlık için büyük bir tehdit oluşturabiliyor.

Yaz aylarında döner yerken dikkat edin!
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan döner, doğru şekilde hazırlanıp pişirilmediğinde sağlık için büyük bir tehdit oluşturabiliyor.

Özellikle yaz aylarında bozuk etin çeşitli baharatlarla kamufle edilmesi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Dönerci Maydanoz Ali’nin kurucusu Ali Sarar, döner tüketirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Suistimallerin En Fazla Görüldüğü Yiyecek: Döner

Ali Sarar, yeme içme sektöründe en fazla suistimalin dönerde yapıldığını belirterek, et seçiminden pişirme tekniğine kadar dikkat edilmesi gereken birçok nokta olduğunu söyledi. Sarar, yaz aylarında özellikle çeşitli hilelerin arttığını vurguladı.

Etin Kalitesini Anlamak İçin İpuçları

Ali Sarar, etin bekletilip bekletilmediğinin anlaşılmasının zor olduğunu belirterek, “Öncelikle etin rengi, parlaklığı ve kokmaması kalitesini anlamak için öncelikli kriterdir. Çok fazla baharat kullanımı, etin gerçek tadını gizlemek için bir yöntem olabilir. Bu nedenle yoğun baharat ve yan gıdaların fazlaca kullanıldığı dönerlerden şüphelenilmelidir. Dönerin kendine has tadını alabilmeniz gerekiyor. Ayrıca, çok fazla müşterisi olmayan yerlerde etler uzun süre bekleyebilir. Bu yüzden yoğunluğu yüksek işletmelerden döner tüketmeye özen gösterin,” dedi.

Dönerin Lezzeti İçin Kaliteli ve Taze Et Şart

Lezzetli bir dönerin sırrının kaliteli ve taze etten geçtiğini belirten Sarar, genellikle dana etinin tercih edildiğini ancak kuzu etinin de kullanılabileceğini söyledi. “Etin marine edilip uygun koşullarda muhafaza edilmesi önemlidir. İyi dinlenmiş bir et, uygun pişirme teknikleriyle dönerin lezzetini iki katına çıkarır. İyi pişmiş ve zararlı organizmalardan arındırılmış et, yanmamış, 70 derece ve üzerinde pişmiş ettir,” diye ekledi.

Pişirme Teknikleri Önem Taşıyor

Ali Sarar, etin pişirilme tekniklerinin de önemli olduğunu vurgulayarak, “Yanlış pişirme tekniği etin tüm özelliklerini kaybetmesine neden olur. Etin ateşle direkt temas etmemesi gerekir. Ateşte en fazla 10-15 saniye tutulmalıdır. Daha az pişirme süresi, etin çiğ kalmasına neden olabilir,” dedi.

Yaz aylarında döner tüketirken bu önemli noktalara dikkat ederek sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Yaz aylarında döner yerken dikkat edin!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!