Sağlıklı kilo vermenin 12 yolu

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hızla kilo verme telaşı, sağlıksız diyetlere yönelimi artırdı. Diyetisyenler tavsiyelerde bulundu.

Sağlıklı kilo vermenin 12 yolu
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte hızla kilo verme telaşı, sağlıksız diyetlere yönelimi artırdı.

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, bilinçsiz yapılan diyetlerin metabolizmanın dengesini bozarak kilo alımını kolaylaştırdığını belirtti. Örnek, “Son dönemde adını sıkça duyduğumuz glutensiz veya ketojenik diyetler gibi özel durumlara uygun programlar, diyetisyen kontrolü altında çok iyi sonuç veriyor. Ancak bu özel diyetler mutlaka bir uzman eşliğinde uygulanmalı,” dedi.

Özel bir sağlık durumu olmayanlar için en çok tavsiye edilen diyetin Akdeniz diyeti olduğunu ifade eden Tuba Örnek, yaz sıcaklarının yoğun hissedildiği bugünlerde sağlıklı kilo vermek isteyenlere şu önerilerde bulundu:

  • Karbonhidrat Değeri Yüksek Yiyecekler: Ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat değeri yüksek yiyeceklerin tüketimi azaltılmalı.
  • Hafif Akşam Yemekleri: Akşam yemekleri hafif tutulmalı.
  • Sebze Tüketimi: Renkli, çeşitli ve bol miktarda sebze tüketilmeli.
  • Meyve Porsiyonları: Yaz meyvelerinin porsiyon miktarlarına dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı.
  • Lifli Beslenme: Sebze, meyve, bakliyatlar ve tam tahıllı, kabuklu, rafine edilmemiş unlarla yapılan yiyecekler tüketilmeli.
  • Kırmızı Et: Kırmızı et tüketimi azaltılmalı, haftada iki porsiyon tüketilmeli.
  • Balık ve Zeytinyağı: Balık tüketimi artırılmalı, katı ve hayvansal yağlar azaltılmalı, zeytinyağlı yemekler tercih edilmeli.
  • Süt Ürünleri: Süt ve süt ürünleri günde 1-2 porsiyon ile sınırlandırılmalı.
  • Probiyotikli Yiyecekler: Probiyotikli ve fermente yiyecekler tercih edilmeli.
  • Su Tüketimi: Günde 2 litre su içilmeli. Su, metabolizmayı canlandırmak, hücreleri yenilemek ve toksinleri atmak için önemlidir. Suyun içine nane veya tarçın ekleyerek aroma katılabilir.

Örnek, fazla vücut yağlarının en iyi şekilde yanmasının, sağlıklı ve kişiye uygun beslenme ve fiziksel aktivite programlarıyla gerçekleşeceğini belirterek, haftada 0,5-1,5 kg verilmesinin uygun olduğunu söyledi. Her gün 45 dakikalık bir yürüyüşün bile kilo vermeye destek olabileceğini ekledi. Ayrıca, “Uzun açlık” yöntemiyle, akşam 20.00’den ertesi gün saat 12.00’ye kadar yemek kesilerek metabolizmanın canlandırılabileceğini belirtti.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Sağlıklı kilo vermenin 12 yolu
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!