Aygören Mahallesi Muhtarı Kemal Temiz Balıkesir’in en eski mahallelerinden biri olan Aygören’in, genişleyecek alan olmadığı için kendi içinde yenilendiğini ve değiştiğini açıkladı. Mahallenin en büyük sorununun, yıkılamayan bazı metruk binaların yangın tehlikesi yarattığını vurguladı. İmar planının bitişik nizam olması nedeniyle olası bir yangının büyük zarar vereceğini kaydetti. Anıtlar kurulu tarafından koruma kapsamına alınan binaların bir an önce restore edilmesi gerektiğini söyledi.
Kemal Temiz Kimdir?
Balya’nın Danişment Köyü’nde doğdum. İlkokulu köyümde bitirdim. Ailem Balıkesir’e Oruçgazi Mahallesi’ne taşınınca, ortaokul ve lise diplomasını Balıkesir’de aldım. Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’nda öğrenimime devam ettim ancak bazı sebeplerden dolayı üçüncü sınıfta ayrılmak zorunda kaldım. Balıkesir’e döndükten sonra Hüseyin Baştuz’un başkan olduğu dönemde Balıkesir Belediyesi Fen işleri Müdürlüğü’nde çalışmaya başladım. Daha sonra, Kaya Avni Sağlıkçı, 12 Eylül darbesi belediye başkanları Alb. Orhan Bayraktar, Em, Alb. Süleyman Aksoy, 2 dönem Ziyaettin Tan, Sami Gökdeniz ile 25 yıl teknik eleman olarak hizmet verdim ve emekliye ayrıldım. 2004 yılı yerel seçimlerinde Aygören Mahallesi Muhtarı oldum. Karesi Merkez Mahalle Muhtarları Derneği’nin kurucusuyum ve uzun süre başkanlık yaptım.
5 dönemdir muhtar seçiliyorsunuz. Başarınızın sırrı nedir?
Emekli olduktan sonra Aygören Mahallesi sakinleri, benim belediye ve resmi dairelerin işleyişini iyi bildiğimi öne sürerek muhtar olmam için ısrarı ettiler, beni bu göreve uygun gördüklerini söylediler. Vatandaşların söylemlerinde haklılık payı olduğunu gördüm ve aday oldum. 1999 seçiminde Tek rakibim mahalle muhtarı Turgut Soyelçin karşısında seçimi kaybettim. 2004 seçiminde kazanmayı başardım. Muhtar Turgut Soyelçin bu görevi bana gönül rahatlığı ile devretti. 2’nci dönem, muhtar seçildiğimde, dönemin belediye başkanı, günümüz Balıkesir Milletvekili İsmail Ok’un kapısını aşındırıp, Mahallemize, muhtarlık hizmet binası yaptırdım. O günden bu yana muhtarlık binasında hizmet veriyoruz. Mahallemde Bin 144 seçmen var. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde 5 rakip çıktı, 2’si tabiri caizse havlu atınca 3 aday seçimlere girdik. 700 küsur oy alarak seçimleri kazandım. Tabi ki bu başarımda mahalleye iyi hizmetler vermemin payı büyük oldu. Son seçimde seçmen pusulalarını vatandaşlara dağıtırken, teşekkür babında tüm mahalle halkına özel yaptırdığım kahve poşetlerinden dağıttım.
Neden muhtar oldunuz? Mahalle halkına neler vaat ettiniz? Vaatlerinizi yerine getirebildiniz mi?
Balıkesir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nden emekli oldum. Teknik elemanım. Yalnız benim mahallemin değil, bütün Balıkesir genelinde, yoluna, izine, kanalizasyonuna, inşaat ruhsatına, bina işlemlerine, zamanında ben ve arkadaşlarım bakıyorduk. Nerede ne sorun var biliyorduk. İcraatın, uygulamanın içinden geliyor olmanın verdiği deneyimle sadece mahallemin değil, tüm mahallelerin sorunlarına hakimdim, bunu da göz önünde bulundurarak mahallemdeki eksiklikleri gördüm. Seçilirsem bu eksiklikleri tamamlarım inancıyla göreve talip oldum. Halkımız beni destekledi, teveccüh gösterip seçtiler. Mahalle halkına şunları yapacağım diye pek çok söz vermedim. Mahallenin eksiklerini giderebilmek için elimden gelen çabayı göstereceğimi söyledim. Aygören Mahallesi Balıkesir’in en eski mahallesi olmasına rağmen, pek çok mahalleden önce elektrik hatlarının yer altına alınmasını, beton direklerin yerine metal direklerin dikilmesini ve sokak aydınlatmalarının iyileştirilmesini sağladım. 2004’te muhtar seçilir seçilmez, mahallede, madde bağımlısı kişilerin mesken haline getirdiği 11 metruk binayı yıktırdım. Tabi bunlar kolay olmuyor. Aydınlatma lambalarının yenilenmesi beton direklerin kaldırılması için Elektrik kurumuna onlarca defa gittim. Metruk evleri yıktırmak için belediye başkanının arkasından koştum. Enerji nakil hatları yeraltına alındı mahalle direk tepelerindeki çirkin görünümden kurtuldu. Metruk evlerin bir kısmı temizlendi, semt sakinleri bir nebze olsun rahat nefes aldı. Pek çok mahallede bulunmayan çocuk parkımız var, insanların spor yapabileceği spor aletleri var. Tek sıkıntımız mahallemizin yollarının eğimli olması, yokuş olması.
Mahalle Halkının en çok yakındığı konu nedir?
Aygören Mahallesi, Balıkesir’in en eski yerleşim alanı. Hal böyle olunca mahallemiz sınırları içerisinde pek çok eski yapı var. Bu eski yapıların tamamına yakını, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından tescil edildiğinden dolayı yenileme yapılması bazı işlemler gerektirdiğinden uzun zaman alıyor. Bazı Tescilli taşınmazların 10’dan fazla sahibi var. Hissedarların bir araya gelip gerekli işlemleri yapamadıklarından dolayı bu binalarda kaderine terk edilmiş vaziyette duruyor. Bir araya gelip anlaşsalar, restorasyonunu yapsalar, bakanlık destek verecek. Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları Korum Yüksek Kurulu Genel Müdürlüğü bu gibi yapılara, çok kolay ödenecek % 40 civarında uygun kredi veriyor. Maalesef bunlar yapılamıyor. Vatandaş Bu binalarda çıkacak olası bir yangın korkusuyla yaşıyor. Çünkü buradaki binaların çoğunun imarı bitişik nizamda yapılmış. Bir yangın çıkması halinde çok bina zarar görür. Tehlikeli durumu göz önünde bulundurursak binaların bir an önce restore edilip hayata geçirilmesinde fayda olduğunu düşünüyorum.
Kentsel Dönüşüm ile ilgili sıkıntı var mı?
Kentsel dönüşüm henüz bize uygulanmadı. Bir an önce yaşama geçirilmesinde fevkalade yarar görüyorum. Mülk sahipleri öncelikle bir araya gelip gerekli başvuruları yapmaları gerekiyor. Fakat bir araya gelme sağlanamadığı için maalesef hayata geçirilemiyor. Onun dışında fazla sorunumuz yok gibi Çarşı merkezine yakınız. İnsanlar yaya gidip geliyor. Kötü yanı var ben ona kötü olarak bakmıyorum. Yokuş yolumuz çok. Bunun dışında güzel bir yerleşim alanı. Yeşil alanımız arka taraftaki çamlık bize bitişik. Çocuk parkımız var. Mahallemin sınırları içerisinde herhangi bir okul yok ama Balıkesir Lisesini bir yol ayırıyor. Karesi kaymakamı Metin Arslanbaş’ın gayretleriyle Aile Destek Merkezi açtık. Mahallemiz ve komşu mahallelerden kadınlar kurslara devam edip, meslek sahibi oluyorlar. Aygören Mahallesinin sınırları 100 yıl önce nasıl belirlendiyse şimdi de aynı. Bahçelievler, Paşaalanı, Plevne mahalleleri gibi yeni imara açılmaya müsait herhangi bir alan olmadığı için 100 yıldan daha fazla kendi sınırları içerisinde değişim oluyor. Binalar yıkılıyor, yenileri yapılıyor. Deprem konusu. Gündeme geldikten sonra bizim mahalle çok revaçta. Zemin yapısının her türlü doğal afete dayanıklı olduğu jeologlar, jeofizikçiler tarafından tespit edilmiş olmasından dolayı mahallemize olan rağbet, ilgi katlanarak artıyor.