Kentsel dönüşümde yeni dönem: Yıkım kararı için tebligat yapılmayacak!

Yıkılmasına yüzde 51 oy çokluğuyla karar verilen binalar için hak sahiplerine farklı adreslerde tebligat yapılmayacak.

Kentsel dönüşümde yeni dönem: Yıkım kararı için tebligat yapılmayacak!
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kentsel dönüşüm sürecinde önemli bir değişiklik yürürlüğe girdi. Artık, yıkılmasına yüzde 51 oy çokluğuyla karar verilen binalar için hak sahiplerine farklı adreslerde tebligat yapılmayacak.

Bu değişiklikle birlikte, daha önce 6-9 ay süren bina tahliyesi süresi 90 güne indirildi.

Dünya Gazetesi’nden Hamide Hangül’ün haberine göre, riskli yapı tebliği sürecinde önemli değişiklikler yapıldı. Eskiden hak sahipleri, İstanbul, Ankara, Almanya, İsviçre gibi farklı adreslerde aranarak tebligat alıyordu. Yeni düzenlemeye göre, binanın “riskli yapı” kararı, dönüşüm uygulanacak binaya asılacak ve bu bilgi muhtar ile e-devlet sistemine gönderilerek bildirim yapılmış sayılacak. Bu karar, binada 15 gün süreyle asılı kalacak.

İki haftalık askı süresi içinde yapılmayan itirazlar geçerli olmayacak. Önceden, iki tebligat yapılmasıyla bu süre 60 güne çıkabiliyordu. Askı süresinin ardından tahliye süresi ise 6-9 aydan 90 güne indirildi. Böylece, hak sahiplerinin en fazla 3 ay içinde binayı boşaltmaları gerekecek.

Hukukçulardan Uyarı

Hukukçular, yüzde 51’in dışında kalan maliklerin ve toplantı şartının kaldırılmasıyla ilgili bazı endişeler dile getirdi. Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü (GHE) Başkanı Avukat Ali Yüksel, “Eğer malikler il dışındaysa, binaya asılan bildirimi göremezler. Bu nedenle en az 10 günde bir e-Devlet’e girerek bildirimlerini kontrol etmeliler. E-Devlet’e bakmayan kişiler, bina yıkılsa bile bunu fark edemeyebilir” uyarısında bulundu.

Avukat Ali Yüksel, yeni kentsel dönüşüm yasası ve yönetmeliklerle süreçte hızlanma hedeflendiğini belirtti. “Tüm hak sahipleri dönüşüm toplantılarına katılmalı. Binanın kentsel dönüşümü için yapılan toplantılara katılınmaması halinde hak kaybı yaşanabilir” dedi.

Yeni Düzenlemeler

Yüksel, yeni mevzuat ve yönetmelikle birlikte ikamet adresine tebligat gönderme zorunluluğunun kaldırıldığını vurguladı. Artık, tebligatın e-Devlet, muhtarlık ve riskli binaya asılması yeterli olacak. “Bu nedenle kişiler e-Devlet’ine bakmıyorsa, muhtara gitmiyorsa, apartmanda daire tespiti ve yüzde 51 çoğunlukla yapılan sözleşmeyi muhtarda incelemeden göremezler. Binanın yıkıldığını fark edemeyebilirler, sadece hesaplarına yatan parayı görebilirler. Bu yüzden e-Devlet’e düzenli olarak bakılması gerekiyor” diye ekledi.

Bu yeni düzenlemeler, kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmayı ve daha etkin hale getirmeyi amaçlıyor. Hak sahiplerinin bu değişikliklere uyum sağlaması ve süreçleri yakından takip etmesi büyük önem taşıyor.

Kaynak:Dünya Gazetesi

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
harika
Harika
0
_ok_do_ru
Çok Doğru
0
kat_l_yorum
Katılıyorum
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
Kentsel dönüşümde yeni dönem: Yıkım kararı için tebligat yapılmayacak!
Giriş Yap

Balıkesir Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!